A Király・RTL+

AlmaBlogger   |   2023.04.24 - 17:14   |   Írta: Ca$h   |   14371
24. ápr A Király・RTL+

Végre egy igazán jó magyar sorozat.

Ilyet korábban még sose csináltunk, egy olyan sorozatról írunk most nektek, ami nem AppleTV+ ami egyik ismertebb külföldi streaming szolgáltató csatornán sem elérhető, ugyanis ez egy magyar sorozat, amit 2022 év végefelé sugárzott a magyar RTL online csatornája. Hogy miért tesszük ezt? Legfőképpen azért mert egyedi, egyedülálló a maga nemében, de legfőképpen azért mert meglepően jól sikerült. Hölgyeim és Uraim jöjjön akkor A Király, egy sorozat Jimmy életéről és haláláról.

Nem hiszem, hogy létezik olyan ember ebben az országban, aki ha nem is látta élőben, de ne hallott volna már Jimmyről. Persze a fiatalabb generáció nem emlékezhet rá, hiszen nem életek még akkor de hogy minimum egy számot hallottak már tőle ebben biztos vagyok. Ahogyan abban is, hogy nagyon kevés ember létezik ebben az országban, aki tudja hogy milyen ember is volt valójában a Király, hogyan jutott el oda ahova kevesen ebben az országban, illetve hogyan is történt valójában az a sajnálatos baleset ami végül a halálához vezetett. Az emberek pletykálnak, mindig van valaki aki ismert valakit, aki biztosan mondott valamit, sok ember sokat mond, de hogy mi történt valójában azt bizony csak az a két ember tudja aki ott volt és átélte élőben és ebből bizony az egyik már halott.

Jómagam teljesen sokkot kaptam tőle amikor szépen lassan történtek az események a sorozatban és kiderült, hogy Jimmy a sikerrel egyenesen arányosan lett egyre elviselhetetlenebb, nincsen ezen mit szépíteni, egy igazi suttyó paraszt emberré vált és itt nem a származásán van a hangsúly, hanem azon, hogy hiába volt jó a szíve és hiába volt neki mindig is fontos a család, elképesztően önző volt, önimádó és egy olyan valóságban élete le rövid életét, amiben bizony körülötte forgott a világ és ebben a világban csak az tudott megmaradni aki gyakorlatilag szolgaként élt mellette vagy vele együtt és nem volt ezzel különösebb baja. Nehéz a kiszolgáló személyzet élete egy Király mellett, mert bizony azt senki se veheti el tőle, hogy ha eleinte nem is, de idővel valóban ő lett a Király. Még akkor is ha csak a saját kis szemétdombján volt Király, de hogy a hangja és a tehetsége páratlan volt azt senki se veheti el tőle.

Ahogy az a sorozat elején is olvasható „igaz történet a valóság és hazugságok alapján”, néha amikor az ember olyan kellemetlen és sem a szemnek sem pedig a léleknek nem tetsző dolgokat lát, elgondolkozik azon, hogy vajon ebből mennyi is lehetett igazság és mennyi hazugság. Tény viszont, hogy a sorozat szerkezetileg elképesztően profin van felépítve, szinte már-már amerikai sztár sorozatokat meghazudtoló minőség, ami valljuk be, tetszik vagy sem, ebben az országban nagyon ritkaságszámba megy. Külön megdicsérném a rendezőt és a forgatókönyvírót, akik fantasztikus munkát végeztek, annak ellenére hogy a történet egy olyan emberről szól aki soha nem érdekelt, akinek a zenéjét kifejezetten utáltam, a hideg futkosott a hátmanon ha meghallottam, hát még akkor ha láttam a tévében. Szegény Jimmy legendásan ronda és unszimpatikus ember volt, amit persze eléggé nehéz volt megoldani a színészeknek, de valahogy mégis sikerült. Olasz Renátó az Aranyélet egyik sztárja játssza a fiatal Jimmyt, talán neki volt a legnehezebb dolga hiszen az egész fiatal, naiv és kedves srácból kellett eljutnia az önelégült, súlyosan önbizalomhiányos, mégis magát a legnagyobb királynak mutató énekesig. Renátó fantasztikus munkát végzett, komolyan mondom nem tudom hogyan sikerült ilyen mesterien tátogni ének közben, de az első pár részben még azt hittem hogy ő maga énekel ilyen gyönyörűen, pedig nem. A sorozatban végig Sramek Péter énekelt, a szlovákiai magyar ifjú tehetség, aki valójában nem tudott annyira jól magyarul hogy autentikusan eléneklje Jimmy legendás dallamait, ezért hosszú ideig magyar tanárhoz járt, hogy hiteles lehessen és szerencsére sikerült neki. A dalok csodálatosak, igaz Jimmy erőteljes, mindent átütő hangszínét nem sikerült tökéletesen reprodukálni, de mégis nagyon jó munkát végzett és igazán büszke lehet magára ez a fiatal tehetség, mert tökéletesen elvégezte munkáját.

Az idősebb Jimmyt Nagy Ervin kelti életre, kicsit furának is tűnhet az első jelenet amikor ez megtörténik, hiszen valójában időben csak pár év telt el, míg ez külsőre sokkal többnek tűnik, de a transzformáció döbbenetesen jól meg lett oldva, mind rendezésben, mind pedig a jelenten belül. Ervin alakítása viszont döbbenetes, nem tudom hogy direkt ennyire meghízott-e a szerep érdekében vagy ki volt-e maszkírozva, de olyan szinten hozza az eredeti Jimmy formáját hogy az döbbenetes. Illetve idősebb korában Jimmy már olyan szinten elviselhetetlenül bunkó volt és tahó, hogy az már szinte komikus, főleg az első pár jelenetben, nem tudom milyen volt a valóságban, de ha ilyen akkor kész csoda, hogy ilyen sokáig élt. A másik Aranyélet magyar sztár Turóczy Szabolcs alakítja „Hódost” aki gyakorlatilag Jimmy menedzsere volt, hozza a tőle elvárható nagyon vicces mégis határozott kőkemény csávót, aki kicsit pojáca, kicsit nevetséges, mégis ő volt talán az egyetlen ember ezen a földön aki bizony megmondta Jimmynek, mindig pont azt amire szükség volt. Kicsit betekintést nyerhetünk Krisztián életébe is, az őt alakító Georgita Máté Dezső is elképesztő munkát végzett. Szívfacsaró látni milyen pokoli élete volt apja mellett, ahogyan minden keserűség, elhagyatottság, mellett soha egy rossz szót nem mondott apjára, szerette és tisztelte őt és próbálta a legjobbat kihozni a kapcsolatukból.

És akkor ott voltak a nők, akikből bizony nem volt kevés. Jimmy életének sava és borsa, boldogságának és keserűségének forrásai, mindig volt egy feleség, mindig volt egy szerető, minimum egy, de inkább több. Ez az oldala a történetnek, amiben szinte biztos vagyok hogy szóról szóra igaz, legalábbis ha Éváról, Editről és Mariról volt szó akkor biztosan. Jimmybe szerelmesnek lenni maga volt a menyország és a pokol egyszerre, olyan típusú férfi volt, aki ha akart valamit akkor a csillagot is lehozta az égről, de ha mondjuk Marinak éppen nem volt kedve vacsorát csinálni, akkor szó nélkül felállt és ment az Edithez egy jót enni. Olyan férfi volt, aki tejben vajban fürösztötte az éppen aktuális szerelmét, de ha valami nem úgy történt ahogy akarta akkor bizony a keze is könnyen eljárt. Egy bűn ronda férfi volt mégis annyira férfias, hogy a nők megőrültek érte. Elképesztő egy forma volt ez a Jimmy az nem vitás és bizony nem a jó értelemben véve. A sorozat lebilincselő az első perctől egészen az utolsóig, szinte képtelenség abbahagyni annyira izgalmas, annyira profi produkció. Ilyenkor bizony büszke vagyok arra hogy magyar vagyok, mert mi is tudunk igazán emlékezetest alkotni ha nagyon akarunk és ha megvan rá a szükséges keret. Olyan egyedi, maradandó, elgondolkodtató, sokkoló élmény, amiről bizony nem szabad lemaradni. Ha még nem láttátok mindenképpen pótoljátok ezt a hiányt, mert érdemes!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.0 | Rotten Tomatoes: - | Metacritic: -
A Király (minisorozat | 2022)

Rendezte: Kovács Richárd Dániel, Zomborácz Virág, Kovács István
Írta: Akar Péter, Bárány Márton, Zomborácz Virág
Zene: Moldvai Márk
Szereplők: Ötvös András, Schruff Milán, Sramek Péter (ének), Rainer-Micsinyei Nóra, Nagy Ervin, Schell Judit, Sipos Vera, Georgita Máté Dezső, Péterfy Bori, Borsányi Dániel, Mesterházy Gyula, Olasz Renátó, Staub Viktória, Thuróczy Szabolcs, Döbrösi Laura

Játékidő: 10x 1óra

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> RTL+ applikáció

>>> Better Call Saul sorozatkritika

>>> Kaleidoszkóp sorozatkritika

>>> Echo 3 sorozatkritika


Kommentek megjelenítése