Better Call Saul・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2023.04.17 - 17:26   |   Írta: Ca$h   |   16772
17. ápr Better Call Saul・AppleTV (Netflix)

A nagysikerű Breaking Bad előzmény sztorija jobb lett mint gondoltuk volna.

Történetünk Jimmy McGillről (Bob Odenkirk) szól, a család fekete bárányáról, aki születésétől fogva egy csibész volt, gyakorlatilag egy piti szélhámos, aki mindig bajba keveredett nem kevés keserűséget okozva ezzel bátyjának Chucknak (Michael McKean) aki ennek pont az ellenkezője. Elvégezte a jogi egyetemet, karrierje élesen felfele szárnyalt, míg egy napon megalapította jogi irodáját az HHM-et. Jimmynek mindig is az volt az álma hogy egy szép napon benő a feje lágya, ő is elvégzi a jogi egyetemet, hogy bátyja egyszer büszke lehessen rá, de ugye ember tervez Isten végez, a dolgok valahogy mindig máshogy alakulnak mint ahogyan mi azt szerettük volna. Főleg ha az ember múltja kísért és van hogy rossz társaságba keveredünk ...

A történet eleinte sok szálon fut, egyrészt ugye Jimmy és Chuck lesznek a legfőbb vonal, a köztük lévő szeretetteljes, mégis valahogy disszonáns dinamika. Chuck egy nagyon ritka pánikbetegséggel lett diagnosztizálva, gyakorlatilag fél az elektromosságtól, legyen itt szó a villanykörtéről vagy egy mobil telefonról mindentől, ami árammal működik. A mai világban így megélni szinte lehetetlen, de ő mégis megpróbálkozik vele, házába zárkózva, gyertyával világítva és persze ott lesz neki Jimmy, aki minden egyes nap meglátogatja, gondoskodik róla, kaját hoz, elviszi a szennyest, érződik hogy kettejük közül Jimmy az aki igazán függ a bátyjától annak ellenére hogy nem neki van szüksége segítségre. Jimmy történetéhez tartozik még Kim Wexler (Rhea Seehorn) a lány, aki tökéletesen passzol Jimmyhez, ő is ügyvéd szeretne lenni, ő is karriert szeretne, de nehéz gyerekkora miatt van benne valami sötétség, ami miatt elementárisan vonzódik az apró csíntevésekhez, szélhámoskodáshoz és ez lesz az ami miatt annyira vonzódik Jimmyhez is. Az ő történetük egyszerre gyönyörű és rettenetes egyben, hiszen sejteni lehet hogy valami történni fog, hiszen Kim nem fog szerepelni a Breaking Badben, de az hogy ez minek köszönhető végig gyilkos bárdként lebeg a fejük felett, ami megad a csodálatos szerelmüknek egy olyan keserédes hangulatot amit csak azok ismernek akik elvesztették már életük szerelmét és kíváncsiak arra vajon ez az egész hogyan nézne ki egy filmben megvalósítva.

A következő fontos vonal Mike-ról (Jonathan Banks) szól, a valaha korrupt zsaruról, aki eleinte portásként kereste meg a kenyerét, egészen addig amíg a sors őt is utoléri és bele nem keveredik egy drogkartell háborúba, ahol megismeri Mr. Fringet (Giancarlo Esposito) aminek a végeredményét majd a Breaking Badben ismerhetjük meg, hiszen mind a ketten rendkívül fontos szereplői mindkét sorozatnak. Elképesztő élmény látni ennek a két ikonikus karakternek a múltját, hogy mennyi mindenen mennek keresztül mire egyáltalán eljutunk oda, hogy elkezdődjön a Breaking Bad. Talán azok járnak a legjobban akik ezzel a sorozattal kezdenek mindent és végül a Breaking Baddel folytatják, garantáltan más élményben lesz részük, teljesen máshogy fognak ezekre a karakterekre tekinteni, mint azok akik már tudják mi fog velük történni. Alapvetően a mai világban nagy divatja van ennek a dolognak, hogy senki sem egyértelműen jó vagy gonosz, mindenkinek vannak jó és rossz döntései és bizony ezek fogják meghatározni, hogy mások milyennek ítélik majd meg őket. Mike története is pontosan annyira drámai, átérezhető és érthető, mint amilyen Fringé, vagy akár Jimmmy vagy Kim tragédiája.

A harmadik vonal Nacho Vargaról (Michael Mando) szól, aki szíve mélyén egy jó és tisztességes ember, de ahogyan a legtöbb szereplő ebben a történetben rossz társaságba keveredik és egészen elképesztő miken kell keresztülmennie mire az ő történetének a végéhez érkezünk, nem akarok spoilerkedni de hatalmas szerepe volt abban, hogy végül Mr. Fring lesz az, aki uralja a meth piacot. Végül pedig de nem utolsó sorban ott lesz a Salamanca család története ami döbbenetes, egyszerűen vérfagyasztó minden egyes családtag, olyan szinten kidolgozott és alaposan átgondolt karakterek ezek, amihez foghatót bizony csak itt fogunk találni, Lalo (Tony Dalton) például egyszerre kedves, kegyetlen, vicces és mindeközben egyértelműen gonosz ember, de valahogy valami beteg módon mégis neki fogunk drukkolni sok részben. Ez köszönhető a készítők zsenialitásának és annak, hogy a karakterek az utolsó legaprólékosabb módon ki vannak dolgozva. Tiszták a motivációk, a célok, az hogy ezzel egyet tudunk-e érteni már csak rajtunk múlik, de ez bizony nehéz kérdés, olyan érzések ezek amikkel nehéz megbirkózni, ez bizony maga a Better Call Saul és a Breaking Bad egyben, ez a kvinteszenciája ennek a műfajnak, két olyan mérföldkő amit nem tudom mikor lesznek képesek újra megugrani.

Végül ezek a szálak egybefutnak és nagyjából már csak olyan három marad belőlük, hogy megérkezzünk a végkifejlethez. Már a korábbi évadokban is látni lehetet az utolsó részekben fekete fehérrel mutatott jeleneteket, amik egyértelműen a Breaking Bad után játszódnak, mi sem lehetne jobb példa a készítők zsenialitására minthogy az utolsó évad a kilencedik résszel gyakorlatilag véget ér, majd a végén négy ilyen résszel is találkozhatunk, amikkel pontot tesznek a történet végére és megismerhetjük Jimmy és Kim történetének a klimaxát. A Better Call Saul minden egyes része egy mestermű, legyen szó rendezésről, vágásról, zenékről, színészi alakításokról, de legfőképpen a történetről. Minden rész gyakorlatilag egy mini művészi kisfilmmel kezdődik, mutatnak egy eleinte értelmezhetetlen apróságot, sokszor olyan módon mintha éppen egy vadnyugati filmet néznénk, néha már kínosan sokáig történik a nagy semmi, amikor hirtelen berobban a valóság, maga a történet és végül érthetővé válik minden, hogy miért volt az fontos ami eddig nem tűnt annak. Nehéz ezt így leírni, de ti magatok is érteni fogjátok. Hatalmas odafigyeléssel és szeretettel lett megírva minden egyes rész azzal a szánt szándékkal, hogy valami még jobbat, valami még maradandóbbat akartak alkotni mint a Breaking Bad, de minimum valami méltót hozzá. Tekintettel arra, hogy ez volt minden idők egyik legjobb sorozata hatalmas fába vágták a fejszéjüket. De meg kell hogy mondjam, szerintem sikerült nekik. A Better Call Saul szerintem jobb lett mint az elődje. El se tudom képzelni milyen lehet megnézni a Saul hat évadját majd pedig a Breakinggel folytatni az egészet. Letaglózó, örökérvényű, meghatározó, olyan élmény ami kitart egy életre. Nem tudom mi jöhet még ezután, hatalmas nagy üresség. De lehet hogy el kéne már engedni ezt a történetet. Viszont az a helyzet, hogy ugyanezt gondoltuk a Breaking után is, mégis jött a Saul, ami szépen lassan, türelmesen, alaposan minden részletet kidolgozva kapott el minket évről évre, és most ott tartunk hogy jobbnak tartjuk a nagy elődnél is. Szóval én úgy vagyok vele, hogy maximálisan megbízok a készítőkben, talán nem véletlen, hogy kétszáznyolcvan nevezést kapott a sorozat és ebből hatvanat meg is nyertek. Minden joggal történt ezt, mert a Better Call Saul már biztosan örökre beírta magát minden idők legjobb sorozatainak nagy fekete bőrkötéses könyvébe. Köszönjük ezt az élményt, sose fogjuk elfelejteni!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.9 | Rotten Tomatoes: 98% | Metacritic: 78
Better Call Saul (season 6 | 2015 - 2022)

Rendezte: Vince Gilligan, Thomas Schanuz, Peter Gould, Michael Morris, Adam Bernstein, Rhea Seehorn
Írta: Vince Gilligan, Peter Gould, Gordon Smith, Marion Dayre, Ann Cherkis, Thomas Schnauz, Ariel Levine
Zene: Dave Porter
Szereplők: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael Mando, Giancarlo Esposito, Michael McKean, Tony Dalton, Mark Margolis, Kerry Condon, Ray Campbell, Jeremiah Bitsui, Cara Pifko

Játékidő: 13x 45perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Kaleidoszkóp sorozatkritika

>>> Echo 3 sorozatkritika

>>> White Lotus sorozatkritika


Kommentek megjelenítése