Kaleidoszkóp・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2023.04.10 - 06:00   |   Írta: Ca$h   |   20645
10. ápr Kaleidoszkóp・AppleTV (Netflix)

A sorozat amit bármilyen sorrendben meg lehet nézni.

Leo (Giancarlo Esposito) és Roger (Rufus Sewell) ezeréves barátok és egyben üzlettársak is, már ha azt amit csinálnak valóban üzletnek lehet nevezni. Ugyanis bárhonnan is nézzük gyakorlatilag csak kisstílű tolvajok, Rogernek jut mindig a jó oldal, ami abból áll, hogy egy menő bárban kinéz magának egy gazdag palimadarat, akinek előadja a nagyágyút, jól berúgnak együtt majd meghívatja magát a delikvens lakására, hogy bulizzanak egy jó nagyot, nőkkel piákkal meg miegymás. Mindeközben lép a képbe Leo, akit Roger közben titokban beenged a lakásba. Leo széftörő, nagyon jó a szakmájában, szóval nem nagyon volt még olyan hely, amit ne tudtak volna kirabolni. Leo viszont egyszer csak úgy dönt, hogy abbahagyja ezt az egészet, inkább csak gyönyörű feleségére és lányára szeretne koncentrálni és végre valami tisztességes, legális üzletből megélni. De persze ez az álom nem tart sokáig, lassan elfogy minden pénz, a biznisz nem pörög valami jól, persze pont ekkor jelenik meg Roger a semmiből és ajánl egy olyan balhét, amivel lehet életük végéig nem kéne újra lopniuk. Ahogyan az fent meg van írva a dolgok nagyon rosszul alakulnak, azt szokás mondani hogy az igaz barátságra akkor derül fény amikor valami nagyon nagy baj van és a másik segítségére lenne szükség. Roger gyáván megfutamodik, aminek a következményei rettenetesek lesznek ... Leo börtönbe kerül, több mint húsz évet tölt el rács mögött, mindeközben bosszút forral a szívében és eldönti, hogy eleget várt már, eljött az ideje annak amikor cselekedni kell.

A Netflix jó előre bereklámozta új üdvöskéjét, csak szerényen annyit mondtak, hogy a Kaleidoszkóp lesz a világ első olyan sorozata, aminek részeit bármilyen sorrendben meg lehet nézni, de ha mindez nem lenne elég érdemes akár többször megtekinteni, ugyanis attól függően milyen a sorrend teljesen más élményben lesz részünk. Minden egyes felhasználónak kioszt a Netflix egy random sorrendet, nekünk csak azt kell eldönteni, hogy ki szereténk-e próbálni azt, hogy valóban igazak-e a hírek a történettel kapcsolatban. A részek nincsenek számozva, csak színekkel vannak ellátva, illetve segítségképpen még annyit látni fogunk, hogy a nagy rabláshoz (heist) képest éppen mennyire vagyunk a múltban vagy a jövőben. Nekünk a „Pink” résszel akarta elkezdeni a Netflix a sztorit, ami konkrétan fél évvel a rablás után játszódik és időrendben az utolsó rész. Valami miatt úgy éreztem, hogy ez nem valami jó ötlet, a történet végére érve már belátom, hogy nagyon jól tettem, ugyanis meglehetősen durva lett volna az élmény ezzel elindulni. Ezzel gyakorlatilag szinte rögtön meg is tört az elmélet miszerint bármilyen sorrendben meg lehet nézni, lévén szerintem így pocsék lett volna az élmény, az viszont biztos hogy egészen más mint ahogyan néztük, ugyanis mi teljesen időrendben néztük a feleségemmel tehát a „Violet” résszel kezdtük ami huszonnégy évvel játszódik a rablás előtt. Időrendben haladva viszont egy nagyon konzisztens és logikusan felépített remek kis történettel volt dolgunk. Tény hogy így teljesen logikus volt minden, nem értek minket meglepetések arról, hogy kiben lehet bízni, kiben nem, ki esetlegesen áruló és ki nem, ennek következtében megint csak felmerül a kérdés hogy jobb lett volna valóban tartani a random kiosztást? Ezt mindenki döntse el maga, de ha megfogadtok egy jó tanácsot, akkor a „Pink” epizódit mindenképpen a végére hagyjátok!

A történet erőssége a karakterekben rejlik, nagyon emberi, élő lélegző szereplőket sikerült kitalálni még akkor is ha időnként a színészek nem annyira első osztályúak mint amilyennek lenniük kellene. Ettől még kihozzák magukból a maximumot, mindenkinek érthető a motivációja, együtt lehet velük érezni, hamar a szívünkbe zárjuk legtöbbjüket. De akkor lássuk szépen sorban a bandát; Leo a vezető, a tapasztalt öreg róka, aki tisztában van azzal, hogy olyan nagy fába vágta a fejszéjét amihez bizony csapat kell, ha összeszokottat nem tud ennyi idő alatt toborozni, abban bízik hogy majd a pénz miatt csak lesz valami ami egyben tartja a csapatot. Ava (Paz Vega), a fegyverszakértő, aki hatalmas dumájával és elképesztő kapcsolatrendszerével gyakorlatilag mindent el tud intézni, főleg ha fegyverekről van szó. Stan (Peter Mark Kendall) egy imádnivaló és vicces srác, aki sokáig a börtöntársa volt Leonak, neki legfőbb erőssége a hatalmas szívén kívül, hogy a seftelés nagymestere, bármit bármilyen áron be tud szerezni a lehető legrövidebb időn belül. Judy (Rolasline Elbay) volt Stan barátnője, nem mellesleg vegyi szakértő, aki nem várta meg míg élete szerelme kiszabadul, inkább feleségül ment a srác legnagyobb ellenségéhez, az utálatos és végtelenül ostoba Bobhoz (Jai Courtney). Bob az izomember, aki mellékesen elég jó széftörő is, heves természete és tesztoszteron túltengése miatt rögtön felsejlik a jövő, egy olyan jövő, ami nem valami bíztató a csapat számára. RJ (Jordan Mendoza) a csapat agya, a műszaki zseni, aki eredetileg autószerelésből élt, de zsenialitása gyakorlatilag bármire kiterjed, mindenre aminek műszaki vonatkozása van. A csapat erős, karakteres, minden esélyük megvan arra, hogy sikerrel járjanak, amire szükségük is lesz, ugyanis a heist döbbenetesen nehéz, szinte lehetetlen, de ennek a csapatnak semmi és senki nem állhat az útjába.

A történet kicsit sablonosan indul, illetve eléggé kellemetlen Giancarlo számítógéppel megfiatalított arcát nézni, ami egész jól sikerült, de valahogy még mindig nem az igazi, szinte fellélegzik az ember amikor végre magát játssza és valljuk be sokkal, de sokkal jobban áll neki a saját kora. Eleinte a karakterek nem túl erősek, sem pedig a sztori, lehet többen is lesznek olyanok, akik már ekkor abbahagyják, de ne tegyétek mert nagyon sok jó fordulat várat még magára, még akkor is ha nem ezzel a sorozattal váltja majd meg a Netflix a világot, azt nem veheti el tőle senki, hogy piszkosul szórakoztató. Lesznek benne állatira jó és eredeti ötletek, érződik rajta, hogy nem egy Danny Ocean balhéról van szó, amiben persze minden tökéletesen alakul és még három fordulat után is mindig van valami backup terv amiből kiderül, hogy Ocean és csapata mindenre gondoltak. Vagy nem éppenséggel egy Money Heist, ahol meglehetősen sok minden rosszra fordul mégis valahogy mindig van egy B egy C de még egy ZS-terv is arra nézve ha valami rosszul sülne el, mert a Professzor zsenialitásával senki sem veheti fel a versenyt. Nem, ez a csapat emberi, ez a csapat nem tökéletes, mégis néha annyira menők és profik tudnak lenni, hogy szinte sajnálja az ember, hogy nem volt több idejük összeszokni. Ember tervez, isten végez, végül mindenki megkapja azt ami neki jár. Kemény szakma ez a rablásos dolog, fura hogy a mai világban egyre több történet szól erről amikor a valóságban nagyjából lehetetlen és végtelenül ostobaság is rablásra vetemedni, akkor inkább már a McDonald’s és egy tisztességes fizetés. Ha nem is egy kimagaslóan jó sorozat és még akkor sem, ha nem váltja be teljesen az ígéretét, ez egy szórakoztató sorozat, amit kár lenne kihagynia bárkinek is. Díjjazzuk inkább hogy a Netflix ennyire próbálkozik valami újat kitalálni, mint legútóbb például az interaktív Black Mirror: Bandersnatchel, az se volt egy mestermű, de egynek pont jó volt, ahogyan a Kaleidoszkóp is.

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 49% | Metacritic: 59
Kaleidoscope (miniseries | 2023)

Rendezte: Mairzee Almas, Russell Lee Fine, Everardo Gout, Robert Townsend
Írta: Eric Garcia, Kate Barnow, Kalen Egan, Evan Endicott, Garrett Lerner, Josh Stoddard, Ning Zhou
Zene: Dominic Lewis
Szereplők: Giancarlo Esposito, Rufus Sewell, Paz Vega, Rosaline Elbay, Jai Courtney, Tati Gabrielle, Peter Mark Kendall, Niousha Noor, Bubba Weiler, Jordan Mendoza

Játékidő: 8x 50perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Echo 3 sorozatkritika

>>> White Lotus sorozatkritika

>>> The Last of Us sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése