The Last of Us・AppleTV (HBO MAX)

AlmaBlogger   |   2023.03.20 - 16:54   |   Írta: Ca$h   |   29015
20. márc The Last of Us・AppleTV (HBO MAX)

Megszületett minden idők legjobb konzolos játék filmadaptációja!

A sorozat egy vérfagyasztó jelenettel indul, 1968-at írunk, egy tévés talkshowt láthatunk, ahol tudósok arról beszélgetnek, hogy az emberiség legnagyobb ellenségei a vírusok, melyek olyan életformák amik rajtunk élősködve a végtelenségig szaporodva, alkalmazkodva, mutálódva szinte elpusztíthatatlanok, ha egyszer lesz egy olyan vírus amire nem találunk ellenszert akkor könnyen lehet hogy ez fogja az emberiség végét okozni. Érdekes kitekintés ez az elmúlt évekre és a Covidra. A műsorvezető azonban megkérdezi a másik tudóst, hogy mi a véleménye erről, aki laza eleganciával közli mindenkivel, hogy a vírus semmi a gombához képest, a gombához aminél veszélyesebb nem létezik az élővilágban, a mai napig léteznek olyan fajok amik más élőlények idegrendszerét megfertőzve képesek azt irányítani, miközben szépen lassan a testükből táplálkozva tartják fent magukat a megszokottnál sokkal hosszabb ideig. Arról beszél, hogy ha egy napon ezek a gombák képesek lennének megfertőzni az embert, annak beláthatatlan következményei lennének, erre nincsen gyógymód, erre nincsen vakcina, erre nincsen megoldás. De szerencsére a gombák elpusztulnak az emberi szervezetben, azonban mi történne akkor, ha a bolygó alaphőmérséklete megnőne, elég lenne csupán pár fok, akkor már könnyen lehet minden megváltozna ...

Sajnos meg is változik, bekövetkezik az amivel 1968-ban csak ijesztgettek minket, a globális felmelegedésnek köszönhetően az egyik gombafaj a Cordyceps képes volt arra amit idáig lehetetlennek tartottak. Egy Indonéz városban, Jakartában egy gabonagyárban a gomba elszaporodott, megfertőzött pár alkalmazottat és innentől fogva már csak idő kérdése, túlságosan is kevés idő kérdése volt az míg az egész világot utoléri a végzete. Joel Miller (Pedro Pascal) a veterán katona és kislánya Sarah (Nico Parker) éppen a jól megérdemelt és nyugodt külvárosi életüket élik kettesben, amikor megtörténik az első komolyabb kitörés, persze nem csak az ő városukban, hanem a világ számtalan helyén szinte egyszerre, erre nem lehetett felkészülni ez ellen képtelenség volt védekezni, a fertőzött emberek rövid időn belül elvesztik öntudatukat, mindent, ami miatt korábban emberek voltak. Gyakorlatilag attól a pillanattól fogva, hogy a Cordyceps eléri az agyukat meghalnak, megszűnnek létezni, már csak távirányítású szörnyetegek lesznek, akik minden körülmények között tovább akarják adni a fertőzést. Egy szinte védtelen város ez ellen semmit nem tud tenni, még akkor sem, ha a legtöbb ember rendelkezik lőfegyverrel, ha rá ront egy kisebb tömeg az ártatlan civilekre csak egy dolgot lehet tenni; futni, menekülni biztonságos helyet keresni. Joel és kicsiny családja mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez sikerüljön, de a dolgok rosszul alakulnak, nagyon rosszul.

Ugrunk az időben húsz évet, az emberiség romokban hever, a teljes civilizáció és társadalom nem létezik többé, apróbb emberi csoportosulások vannak csupán, vannak kisebbek vannak nagyobbak, minden azon múlik hogy éppen ki a vezető és hogy neki milyen elvei vannak, mivel sikerül megnyernie azt a kevés túlélőt aki még megmaradt. A FEDRA (Federal Disaster Response Agency) avagy a Szövetségi Katasztrófára Reagáló Ügynökség az egyik legnagyobb szervezet a sok közül, akik képesek voltak katonai szigorral elfoglalni az összes nagyobb várost és egy nagyjából biztonságos környezetet teremteni az embereknek. De a biztonságnak nagy ára van, főleg akkor ha ezt a katonaság biztosítja, a szabályok rendkívül szigorúak, a fegyelem és alázat alapvető dolgok egy ilyen társadalomban, ha valaki ezeket megszegi akkor bizony gyakran az életével fizet érte. Érthető hogy az emberek képtelenek hosszú távon egy ilyen fasiszta rendszerben boldogulni, főleg akkor ha túl sokan vannak még olyanok aki emlékeznek arra milyen is volt amerikainak lenni. Várható volt, hogy lesznek akik fellázadnak, közülük is a legnagyobb szervezet a Tűzbogarak, akiket gyakorlatilag terroristának tartanak, pedig valójában csak az lenne a céljuk, hogy Amerika újra szabad legyen és hogy minden erejükkel megtalálják a Cordycepsre való gyógymódot. Joel és társa Tess (Anna Torv) a mindennapi kenyérért küzdenek, seftelnek, lopnak, csalnak hazudnak és ha kell akár ölnek is, egyik sem jelent számukra gondot. Egyik nap azonban váratlan feladatot kapnak, van egy lány, a neve Ellie (Bella Ramsey) aki nagyon sokat jelent a Tűzbogaraknak, azt nem indokolják meg hogy miért, de minden körülmények között el kéne juttatni a legközelebbi támaszpontba. Az utazás kezdetét veszi, Joel, Tess és Ellie elindul egy olyan útra, aminek garantáltan nem lesz jó vége.

A kicsit hosszúra sikeredett bevezető után talán akkor térjünk kicsit ki arra, hogy mi is az a Last of Us és hogy miért volt olyan nagy a hype körülötte. Gondolom azt már mindenki tudja, hogy ez a történet minden idők egyik legsikeresebb, legmegosztóbb konzolos játéka alapján készült, amit a Naughty Dog készített 2013-ban Playstationre, ráadásul pont az akkori generáció végén amivel egészen megdöbbentő sikereket értek el így a PS3 ennek a játéknak köszönhetően még utoljára nagyot ment az eladások terén. Hogy minek köszönhető ez a nagy siker? Alapvetően a játék egy akció, survivor-horror kategóriába sorolható cím volt, ami mint játék nem igazán tartogatott nagy meglepetéseket a stílus rajongói számára, semmivel sem volt több mint mondjuk egy Resident Evil vagy egy Silent Hill, azonban a történet és a karakterek döbbenetesen nagy hatással voltak a játékosokra, főleg hogy a PS3 generációjának a végén olyan grafikával látták el a játékot ami akkoriban döbbenetesnek számított (hozzátenném még most is az). A karakterek mimikája szinte lemászott a képernyőről, a hihetetlen munkát végző szinkronszínészek meg mindent beleadtak a legjobb tudásuk szerint, hogy a karakterek életre keljenek ebben a fantasztikus játékban. A Last of Us történetvezetése példaértékű volt, a legjobb Hollywoodi filmeket is meghazudtoló szívszaggató és felkavaró története, a szereplők karakterfejlődése, a köztük lévő kapcsolat és dinamika, a váratlan fordulatok mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy örökre emlékezzünk rá. Számtalan próbálkozás volt már azzal kapcsolatban, hogy számítógépes és konzolos játékokat megfilmesitsenek, de szinte egytől egyik kudarcot vallottak, mert egy játékot élőszereplőssé tenni szinte lehetetlen, a filmek nem tudják átadni azt az élményt, amit az jelent, hogy mi magunk irányítjuk a karaktereket, sokszor mi döntünk helyettük, mi küzdünk az életükért vagy szeretteink megmentéséért. Olyan dolgok ezek, amiket szinte képtelenség átvinni a filmek világába. Pedig lehet keveset mondok ha kijelentem, hogy minimum az elmúlt húsz évben, de lehet van az harminc is megszámlálhatatlan olyan játék született amiknek a története egyszerűen döbbenetes (Final Fantasy, Metal Gear Solid, Mass Effect, Halo, Uncharted vagy éppenséggel a Last of Us a sor végtelen). De eddig még senkinek sem sikerül úgy képernyőre vizionálni ezeket a történeteket, hogy azok hűek maradjanak az eredetihez. Nem is volt kérdés a számomra, hogy a Neil Druckmann (a játéksorozat írója és rendezője) lett az első, akinek ez sikerült.

De mire fel ez a nagy siker és miért Neilnek és Craignek jött össze a dolog? Ez sok mindennek köszönhető, kellett egy HBO aki minden pénzt és támogatást megadott a készítőknek, meg kellett nekik adni a szabadságot hogy azt csinálhassanak amit csak akarnak, kellett egy elképesztő stáb aki megalkotta a helyszíneket, a díszleteket, amik annyira tökéletesek hogy szinte felsejlenek előttünk a játékban lévő eredeti képsorok, kellett egy csodálatos zeneszerző, aki hű volt a játék eredeti motívumaira és képes volt belőlük még jobbat alkotni és végül pedig de nem utolsó sorban kellett egy olyan színészi gárda akiknek profizmusa, odaadása, tisztelete és alázata példaértékű. Bevallom én is lázadtam eleinte Bella Ramsey ellen, hiszen a hosszú évek alatt szinte beleégett a retinámba Ellie kedves és szép arca, a vörös haja, zöld szemei és a szeplői. De végül ez hamar elszállt és a semmibe tűnt, amikor megláttam az alakítását, nem igazán tudom hogy milyen háttérmunkái voltak mielőtt elindult a forgatás, hogy bemagolta Ellie összes szövegét, megtanulta a hanglejtését, tükör előtt gyakorolta a mozdulatait az egész személyiségét, de nála jobb színészt képtelen lennék erre a szerepre elképzelni. Lehet hogy külsőre lettek volna jobb jelentkezők, de hogy nála tehetségesebbet nem találtak volna azt garantálom. Pedro Pascalról nem lehet beszélni csak szuperlatívuszokban, számtalanszor bizonyított már hogy mennyire tökéletes karakterszínész, képes bármit eljátszani és abból is mindig a legprofibb módon. Joel karaktere egy végtelenül egyszerű mégis borzalmasan nehéz típus, olyan ember aki képtelen beszélni az érzéseiről a szemében mégis ott van minden, olyan ember aki képtelen kimondani hogy szeretlek, de a tettei magáért beszélnek.

A Last of Us sorozat megtette a lehetetlent. Képesek voltak a lehető leghűbbek maradni úgy a játékhoz, hogy mindeközben adjanak is hozzá, vannak jelenetek amik egy az egyben visszaköszönnek a játékból, de lesznek olyanok is nem is kevés amiket még sose láthattunk korábban. Ott bővül ahol kell, ott ad hozzá ahol kell, viszont sajnos ott vesz el belőle ahol nem kéne. Míg a játék egy közepes survivor-horror volt, amibe megdöbbentő drámát csempésztek, addig a sorozat egy megható és fantasztikus dráma, ami nagyon közepes lett akció terén és a LoU világától ezt nem lehet elvenni, mert ez adja meg neki azt a szükséges hátteret amitől nem lehet szabadulni, ami folyamatos feszültséget és rettegést kelt a játékosokban. A sorozatban is van pár nagyon jó akciójelent, van egy olyan is ami kb. háromszor jobb volt, mint a játékban, de sajnos ezek hamar elfelejtődnek és egyszerűen nem izgulunk szeretett főszereplőinkért, mert nem érezzük őket veszélyben, nem izgulunk értük, nem féltjük az életüket mert nem látszik olyan veszélyesnek ez a világ. Nem értjük így meg azt sem milyen fontos és nélkülözhetetlen szerepe van Ellie-nek ebben az egészben és nem értjük feltétlenül azt sem, hogy milyen borzalmasan nehéz és önző döntést volt az, amit Joel a végén tesz. A Last of Us pedig egy nagyon egyszerű történet a túlélésről, a szeretetről, arról hogy minden csak nézőpont kérdése és arról hogy a kimondatlan szavaknak és érzéseknek nagyon fontos szerepe van két ember között. Joel és Ellie is végtelenül sérült emberek, akinek néha nagyon nagy szüksége lenne arra, hogy igenis kimondják azt, amit éreznek. Ha ott van a pillanat bizony ki kell mondani mert nem lehet tudni mit hoz a holnap. Sajnos a sorozatban ezt nem érezzük, nem féltjük szereplőinket, pedig ez a világ egyszerűen borzalmas, rettenetes, minden sarokban ott leselkedik a halál, nagyon nehéz életben maradni, egyedül szinte képtelenség, csak együtt, közösségben van esélyünk. Mindezek mellett számomra ez a sorozat telitalálat volt, de félek csak azért, mert nagyon sokat jelent a számomra a játék eddigi két része, egy kiegészítés, egy plusz tartalom, amivel csak még jobban elmélyítették a rajongásomat. Nem tudom milyen lehet egy olyan embernek, aki semmit nem tud erről a játékról, de egy dolgot biztosan tudok, ha az eddig látottak felkavaróak voltak a számotokra akkor ahhoz ami még jön nem tudom mit fogtok szólni. A játék második része nagyon megosztó volt, forradalmian egyedi és olyan merész amire eddig még sose volt példa a játékok történetében, a filmekében meg végképp nem, a legtöbb ember miután végigjátszotta mély letargiába süllyedt ahonnan nagyon nehéz volt kimászni, ha Neil és Craig ezt ugyanolyan lelkesedéssel és tisztelettel fogja „vászonra” álmodni, mint ahogyan az elsővel tette, akkor a következő minimum kettő évadról még sok-sok évig menni fognak a parázs viták, ebben biztos vagyok. Én szerencsére tudom mi jön és már alig várom, hogy ilyen minőségben láthassam újra ezt az elképesztő történetet.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 9.0 | Rotten Tomatoes: 96% | Metacritic: 84
The Last of Us (season 1 | 2023 -)

Rendezte: Ali Abbasi, Jeremy Webb, Neil Druckman (játék), Peter Hoar, Liza Johnson, Craig Mazin, Jasmila Zbanic
Írta: Neil Druckman, Craig Mazin
Zene: Gustavo Santaolalla, Dadiv Fleming
Szereplők: Pedro Pascal, Bella Ramsey, Anna Torv, Lamar Johnson, Melanie Lynksey, Nico Parker, Merle Dandridge, Keivon Woodard, Jeffrey Pierce, John Getz, Gabriel Luna, Troy Baker, Ashley Johnson

Játékidő: 9x 50perc

 

 

Ha rendelkezel HBO MAX előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy HBO MAX-ot itthon csak a magyar applikáció letöltésével tudod nézni mobilon, tableten, illetve AppleTV-n keresztül is.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> HBO MAX applikáció

>>> Az Úr sötét anyagai sorozatkritika

>>> A Periféria sorozatkritika

>>> Jack Ryan sorozatkritika

>>> Apple Original filmek 2022

>>> Apple Original sorozatok 2022


Kommentek megjelenítése