Jack Ryan・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2023.02.27 - 17:13   |   Írta: Ca$h   |   33219
27. feb Jack Ryan・AppleTV (Amazon Prime)

Végre valahára megérkezett a harmadik évad.

Jack (John Krasinski) azt a titkos megbízatást kapta a CIA-től, hogy szigorúan titkos információkat szerezzen meg egy lehetséges orosz atomfegyverről. A küldetést bizalmasan kell kezelni, főleg akkor ha oroszokról van szó, akkor meg végképp, ha egy ellenséges hajót kell megrohamozni az információért. Az akció sikerrel jár, találnak is egy orosz tudóst, aki viszont csak akkor hajlandó kiadni az infókat, ha menedékjogot biztosítanak neki, a bürokrácia természetesen túl sokáig tart, menekülni kell, a tudóst minden körülmények között életben kell tartani. De sajnos ez még Jacknek sem sikerül, olyannyira nem, hogy a küldetés sikertelenségét rá akarják verni, bűnbakot akarnak belőle csinálni. A CIA ügynökéből hirtelen szökevény lesz, hazaáruló akit minden körülmények között el kell kapni és kiiktatni. Jack régi barátaihoz fordul hátha tudnak neki segíteni, mindeközben az orosz kormányon belül egy szélsőséges csapat puccsra készül, aminek a célja kirobbantani egy harmadik világháborút.

Tom Clancy nevét szerintem senkinek nem kell bemutatni, még akkor sem ha nem vagyunk amerikaiak, hiszen szinte már kellemetlen ahogy mindenhonnan visszaköszön, legyenek azok éppen az általa megírt regények, mozifilmek vagy éppenséggel Ubisoft számítógépes és konzolos játékok. Nem igazán értem hogyan jutott hozzá ehhez a névhez egy francia illetőségű szoftverfejlesztő cég, de tény hogy kb. minden játékuk elé oda van rakva ez a igencsak jó sztorival kecsegtető név. Jack Ryan Tom Clancy regényeinek egyik főszereplője, olyannyira hogy az úgynevezett „ryanverse”-t is róla nevezték el ami egy kitalált univerzum mely számtalan kém- akció- néha sci-fi regényeket is tartalmaz. Legyen itt szó Amerika James Bondjáról, Jack Ryanről, vagy a különleges kommandós alakulat vezetőjéről John Clarkról (Ranbow Sixről hallottál már?) vagy Domingo Chavezről. Olyan karakterek ezek, akiket a legtöbb magyar nem ismer, de hála az Ubisoft munkásságának talán nálunk is köztudatba kerültek. Egyébként Clancy munkássága ihlette a Ghost Recon, Splinter Cell, Rainbow Six és a The Division játék sorozatokat is. Ezek nem kifejezetten Tom munkái, hanem az általa kitalált ryanverse-ből ihletődtek. Mivel a regényeket nem ismerem, ezért nem tudhatom hogy például egyik nagy kedvencem a Division mennyire köszönhető Tom Clancynek, de azt biztosan tudom ennyi év játék után, hogy ahol az ő neve szerepel ott a fantasztikus történet és atmoszféra az garantált.

Ahogyan korábban már említettem, Jack Ryan gyakorlatilag az amerikai James Bond, a CIA ügynök aki többek között afganisztáni veterán kommandós, aki pénzügyi analitikából szerezte egyetemi diplomáját és doktorátusát, egy sokkal kifinomultabb, szofisztikáltabb titkosügynök, aki nem a sármjával és lehengerlő férfiasságával vonzza magához a nőket, hanem kedvességével, humorával és intelligenciájával. Érdekes dolog ez, mert James Bond sokkal inkább tűnik amcsinak és Jack Angolnak a jellemük szerint, de valami miatt a dolog pont fordítva alakult. Tom Clancy regényeinek java részét megfilmesítették egyébként, volt már Harrison Ford, Alec Balwdin, Ben Affleck, Chris Pine is Jack Ryan, szóval mivel a könyvek javarészét már ellőtték vagy a mozikban vagy pedig a játékokban, ezért nem tudtak mást kitalálni mint tolni egy jó nagy resetet az egész sztorin és létrehozni egy alternatív Jack Ryan sztorit, aminek John Krasinkski a főszereplője, aki kb. erre a szerepre született olyan jól áll neki. Amikor kell profi kommandós, amikor kell az éles eszével nyűgöz le mindenkit, profi analitikus doktorként olyan dolgokat lát előre amit soha senki, kicsit bosszantó is, hogy még a harmadik évadban sem képesek komolyan venni őt, mintha még mindig csak egy zöldfülű lenne aki éppen most vette magához a ropogósan friss CIA plecsnijét.

A sikeres és hihetetlenül jó első és második évad után sokat kellett várni, mert jött a csúnya és gonosz Covid járvány, de már akkor tudni lehetett, hogy további kettő évadra leszerződtették a brigádot, már csak az volt a kérdés mikor fog végre valahára elkészülni. A harmadik évad nagyon ígéretesen indít, kicsit furcsának is tartottam ezt a témaválasztás pont olyan időkben amikor valóban bármikor kirobbanhat az oroszok miatt a harmadik világháború és ezzel mindennek a vége. Nem is igazán értem hogyan merték ezt meglépni, nem hinném hogy Putyin pont az a típus aki rihiröhizve néz végig egy olyan sztorit ami majdnem igaz is. Szerencsére a sztoriban az orosz elnök hihetetlenül korrekt és szimpatikus karakter, szóval remélem nem fogja magára venni az egészet és bedurcizva megnyomni a piros gombot, már csak azért sem mert akkor a negyedik évad sose fog elkészülni ugyebár. A részek javarészét itt nálunk Magyarországon vették fel, néha az ember kellemesen el is rötyörészik azon, hogy ki van írva hogy Russia, Moscva, erre látványosan a Duna korzón vannak, néhol még egy magyar rendszámot is fel lehet fedezni a kis szemfüleseknek. Na jó, nem kel rájuk haragudni, hiszen ez csak egy sorozat, arra meg végkép nem számítottak, vagy csak nem érdekelte őket, hogy mi magyarok is nézni fogjuk a sorozatot, azt meg végképp senki se várhatta tőlük, hogy kint fognak forgatni az oroszoknál egy ilyen háborús helyzetben.

A Tom Clancy Jack Ryanjének harmadik évadja nem váltja meg a világot, nekem továbbra is az első évad volt a kedvencem, azt viszont mindenképpen el lehet róla mondani, hogy egy tisztességes iparosmunka, élvezetes, fordulatos, látványos, izgalmas, intelligens sorozat, amiben minden egyben van, csak ajánlani tudom minden kedves kémregény rajongónak. Azt nem tudhatom, hogy mennyi eredetiséget tartalmaz az alap regényekhez képest, de szerintem nincsen azzal semmi baj ha nagyon eltér tőlük, hiszen így legalább kerül valami frissesség a történetbe. Még mindig sokkal jobb, mint egy női néger James Bond, ami már ott lebeg a levegőben. Szerettük, élveztük, reméljük a negyedik évadra nem kell majd három évet várni.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.0 | Rotten Tomatoes: 73% | Metacritic: 65
Tom Clancy’s Jack Ryan (season 3 | 2018 -)

Rendezte: Jann Turner, Patricica Riggen, Daniel Sackhelm, Andrew Bernstein, Dennie Gordon, Kevin Downling, Phil Abraham, David Petrarca, Carlton Cuse, Morten Tyldum
Írta: Tom Clancy (regények), Carlton Cuse, Graham Roland, Daria Polatin, Nolan Dunbar, Aditi Brennan Kapil
Zene: Ramin Djawadi
Szereplők: John Karsinski, Wendell Pierce, Michael Kelly, John Hoogenakker, Kevin Kent, Abbie Cornish, Noomi Rapace, Nina Hoss, Ali Suliman, Jordi Mollá

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> Alice in Borderland sorozatkritika

>>> Rick & Morty sorozatkritika

>>> Wednesday sorozatkritika

>>> Apple Original filmek 2022

>>> Apple Original sorozatok 2022

 


Kommentek megjelenítése