2023 Február・Apple Arcade

Alkalmazások - Játékok   |   2023.02.23 - 19:05   |   Írta: Ca$h   |   18898
23. feb 2023 Február・Apple Arcade

Jöhet akkor az idei első Arcade csomag?

Solitaire Pants:

Igen igen, akkor kezdjük megint a hónapot egy Solitaire játékkal, mintha nem lenne belőle már kismillió még az Arcade felhozatalban is. Najó, de ez itt Spongyabobos kérem szépen, abból bizony csak egy van. Tekintettel arra, hogy a játék 4 pluszos előre sejteni lehet, hogy nem lesz valami bonyolult a szabályrendszer, valóban nem az, viszont komoly kihívást tud jelenteni még egy felnőttnek is. A lényeg annyi lenne, hogy van egy háromszor hármas négyzetes felosztás, a középső és a négy szélső négyzet fix, erre kell pakolni a kártyákat sorrendben vagy felfele vagy lefele, ahogy éppen tetszik, az ász természetesen jó egyesnek és a király után is. Középen osztja a játék random a kártyákat, illetve lesz még a négy sarok kocka is, ahova kedvünkre rakhatunk egy olyan kártyát, amit éppen nem tudunk sehova se lepakolni. Itt viszont nem gyűjthetjük a lapokat ezek csak amolyan tároló kockák lesznek. Ennyi az egész, egyszerű mégis nagyszerű. Lehetőségünk lesz a „Quest” menüben végigjátszani a sztorit, egyre jobban nehezedő kihívásokkal és persze az elengedhetetlen Bobos beszélgetésekkel fűszerezve. Aztán lesz a „Classic” mód, ahol végig kell játszani egy random decket, lesz online játékra is lehetőségünk ez jelenti a legnagyobb kihívást már ha éppen találunk valakit aki ellen nyomulni lehet. Végül pedig vannak napi kihívások a „Daily” menüpontban. Minden játékért érméket kapunk, amiket a shopban lehet elszórni. Kicsiknek és nagyoknak is kellemes szórakozást nyújt ez a kis játék, érdemes kipróbálni.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő / álló

 

Dead Cells+

A Dead Cells 2017-ben forradalmasította nem csak a pixelgrafikás indie játékokat, hanem magát a RogueLite stílust is. Ezelőtt a cím előtt a legtöbb ember messziről elkerülte ezt a stílust ugyanis tudni kell róla, hogy ha meghalunk el kell kezdeni mindent elölről. Persze nem teljes mértékig, ugyanis lesznek olyan fejlesztések, amik megmaradnak és ennek a mechanikának köszönhetően a trial&error stílus új értelmet nyer. Mindig egy kicsivel erősebbek leszünk, aminek köszönhetően a századik, ezredik próbálkozás után sikerre vihetjük a játékot. Sok-sok kitartás, türelem, gyakorlat, pályaismeret szükségeltetik hozzá. Az ilyen típusú hardcore játékok csak akkor elviselhetőek és csak akkor lesznek sikeresek, ha az egészséges nehézség mellé egy elképesztően élvezetes, változatos és izgalmas játékmenet párosul. A Dead Cells rendelkezik mindezzel ezért lett olyan sikeres szinte minden platformon, és most végre hozzánk Arcade-ra is megérkezett, ráadásul pluszos változatban, szóval tartalmazza az összes annak idején megvásárolható DLC-t. Főhősünk egy balul elsült kísérlet áldozata, aki nem képes meghalni, ezt kihasználva indulhatunk el a fantasztikus utazásra, vissza a múltba a Castlevania hőskorába, egyszerre retro, egyszerre modern, fantasztikus játék. Csak egy szabály van, sose add fel! A következő alkalommal már könnyebb lesz, garantálom!

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Jelly Car Worlds:

Na az ilyen játékok miatt rajongunk mi az Apple Arcade-ért. A Jelly Car Worlds pontosan az, ami a címében is benne van, a játék egy hihetetlenül aranyos bevezetővel indul, amiben egy srác kézzel pörget végig egy kézzel rajzolt képregényt, amiben a kicsi kocsi újra gurul. Ráadásul ez a kocsi zseléből van, tehát befér mindenhova kibír minden zuhanást egyszerűen nem járhatunk rosszul vele semmilyen esetben sem. Az egész játék ebben a stílusban folytatódik, olyan mintha folyamatosan rajzolná kézzel valaki miközben játszunk vele, a hangokat a készítő srác adta alá a szájával, a kihívások meg sokkal inkább csak szórakoztatóak, mint idegesítőek, vagy zavarók. Számtalan világ és pálya várja, hogy meghódítsuk, a legviccesebb jelenteket felvehetjük, visszajátszhatjuk, sőt mi több megtehetjük, hogy a srác hangjait lecseréljük a sajátunkra, aminek köszönhetően az egész család visítozni fog a röhögéstől, persze csak akkor, ha igazán vicces hangokat veszünk fel. Egy igazán kreatív, szórakoztató, fantasztikus kis játék ez, ami visszanyúlt az alap klasszikusokhoz mégis úgy tette, hogy mindeközben teljesen új hatással legyen még ránk öreg vén rókákra is.

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

My Little Pony - Mane Merge:

Bevallom eléggé nehéz helyzetben voltam ezzel a játékkal, mert nem elég, hogy a korosztály 4+ de még túlságosan csajos is, mert ugye kicsi rózsaszín pónikkal szerencsétlenkedni nem éppen az én stílusom. De tény, hogy a játéknak döbbenetesen szép a grafikája, elképesztő tervezői és grafikai munka van benne, kellemes hangokkal és alapvetően minőséget képviselve, de maga a játékmenet mint olyan valahogy nem fogott meg. Ellentétben a Spongyabobos solitaire-el ami ugyanennek a korosztálynak készült nem tudott lekötni a játék. Annyi lenne a lényeg, hogy van egy csodaszép mesevilágos térkép, rajta egy csomó dolog, amit meg kéne szerelni, ahhoz hogy ezt megtehessük párosítani kell a hasonló szimbólumokat egymással. A szabad kockákba le tudunk rakni ecseteket, amiket párosítva egy vödör ecsetet kapunk, aminek ha megint találunk párt akkor újabb embléma lesz belőle és így tovább. A pályán lesznek lekötött emblémák is amiket ugyancsak tudunk párosítani azokkal amiket mi magunk raktunk össze, ezekért szívecskéket kapunk amikből ha sikerült annyit összeszedni ami az adott kihívás elvárása, akkor már meg is szereltük a placcot és egy újabb csodaszép ponttal lett gazdagabb a térképünk. Nagyon gyerekes, nagyon csajos, nagyon de nagyon negyven éves vagyok már hozzá, de egy beton stabil hármast azért kaphat tőlem, ami több is lehetne ha maga a játékélmény kicsit jobb lenne ennél.

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Episode XOXO:

Az ember amikor még fiatal akkor az „első” dolgok csak úgy követik egymást egyik a másik után, negyven év felett egyre kevesebb elsőt él meg az ember ... de most velem ez megtörtént. Ez volt az első játék az Apple Arcade felhozatalban, amivel még öt percet se voltam képes játszani. Szóval ahhoz, hogy valami érdemlegeset tudjak írni róla kicsit utána kellett olvasnom ennek a sorozatnak. Lényeg a lényeg az Episode egy szöveges kalandjáték, ami egyértelműen szigorúan csak lányoknak (vagy magukat lánynak valló, esetlegesen lányos lelkületű egyéneknek) készült. Az elején elkészíthetjük álom karakterünket majd eldönthetjük, hogy a fiúk vagy lányok után érdeklődünk és ennek fejében rögtön össze is rakhatjuk az ideális álompárunkat. Ezek után jön a nagy kaland, amit a nagybetűs életnek hívnak, nevezzük csajos életszimulátornak, ami engem annyira de annyira nem érdekelt, hogy azt el nem tudom mondani. A kislányom még csak tíz éves, de az biztos hogy nem hagynám hogy egy ilyen játékon keresztül ismerje meg az életet, a szerelmet, a kapcsolatokat, barátságokat, csalódásokat, akkor inkább már a Barátok Közt. Látva a kommentelők értékeléseit és véleményét megadok neki szőrős szívvel egy hármast, de csak azért mert próbálok korrekt lenni, egyébként szívem szerint nem érdemelne még ennyit sem, mert amit képvisel azzal nem értek egyet. Ha vannak tinilányok, akik ezt olvassák kérlek titeket az életet ne ilyen játékokon keresztül próbáljátok ki, hanem éljétek! Ilyen egyszerű az egész!

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő / álló

 

Illustrated:

Volt már eddig is dolgunk puzzle kirakós játékokkal, a legtöbbjük fantasztikus volt, de egy se volt olyan csodálatos, mint ez a cím. Az Illustrated lényege, hogy minden kirakott puzzle egy történetet mesél el, ami akkor fog teljesen összeállni, ha az adott sztori minden képét kiraktuk. Kedvünkre váltogathatunk a story és illustrated módok között, mindkettőnek megvan az előnye, az egyik a kép közepén lévő szöveggel segít kirakni a puzzle-t a másik meg a fekete fehér háttérképpel. Több száz kép várja hogy kirakjuk őket, számos világhírű művész festményein keresztül, miközben csodálatos, éteri, dallamos zenével nyugtathatjuk le idegeinket. Kell ennél több kérem szépen?

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő / álló

 

Pocket Card Jockey:

Első körben bevallom azt hittem szembejött ebben a hónapban a harmadik 4+ korhatáros játék, amibe könnyen lehet belebetegedtem volna. De szerencsére nem erről van szó, a Card Jockey egy kifejezetten összetett és komplex játék, könnyű elsajátítani az alapokat már ha végigrágjuk a közel negyedórás tutorialt, ami őrjítő tud lenni időnként. De ha elkapjuk a játék lényegét akkor egy nagyon cuki, nagyon jópofa Solitaire (már megint igen) címmel lesz dolgunk. Úgy látszik az Apple-nél nagyon kedvelik ezt a kártyajátékot, valszeg mindenki a beépített Windowsos játékkal kezdte el karrierjét mielőtt az Apple-hez került volna és eldöntötték, hogy csinálni fognak egy saját Solitaire-t (mindenki egyet egyet) ami más mint amilyen az eredeti. Ezúttal egy ultracukker grafikával ellátott lóversenyt tolhatunk végig, mégpedig úgy, hogy közben meg-megállunk egy jót kártyázni. Persze logika nincsen benne, de legalább állati ötletesen fel lett építve a szabályrendszer és maga a Solitaire se valami nehéz benne, főleg hogy itt is nem csak lefelé hanem felfelé és építhetjük a sorokat. Lovacskánk annyit halad előre amennyi pontot össze sikerült szedni a kártyajátékkal, nyilván érdemes a maxi pontot elérni mégpedig úgy hogy minden lapot elrakunk az asztalról. A Card Jockey egy remek próbálkozás arra nézve, hogy egy ezredik rókabőrt lehúzzunk erről a remek kártyajátékról.

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: fekvő

 

Squiggle Drop:

Fogalmam nem volt arról mire számítsak mikor először kipróbáltam ezt a fantasztikus játékot. Annyira egyszerű a koncepció és olyan kezdetleges a megvalósítás, hogy attól féltem megint csalódnom kell. De elég volt csupán kettő percet tolnom vele mire rájöttem, hogy ez egy instant mestermű. Miről is van itt szó? A képernyő felső kettő harmadában van egy szaggatott vonallal jelölt négyzet, amin belül bármit rajzolhatunk a kezünkkel, amit csak akarunk, az egyetlen szabály csupán annyi, hogy ha egy pillanatra is abbahagyjuk a rajzolást akkor amit alkottunk leesik a négyzetből. Ilyenkor egy nagyon élethű fizika lép érvénybe, ami ahhoz fog kelleni, hogy megoldjuk az adott feladatot. Erre mindig kapunk egy pár szavas segítséget, mondjuk alul van mérleg, aminek a jobb oldalán van egy súly és az a feladat, hogy egyenlítsük ki a mérleget. Na ekkor el kezdünk rajzolni nagyjából szabályos négyzeteket, mert ugye ha nem szabályos akkor nem fog megállni a mérlegen, leesik róla. Ha ez megvan akkor már csak arra kell ráérezni, hogy mekkora legyen ez a négyzet, mert ha túl nagy akkor nyílván túl nehéz is, szóval nem lesz egyenlő a mérleg. Ilyen és még számtalan egyre jobban nehezedő zseniális feladattal lesz dolgunk. A játék egyszerűen frenetikus, nem tudom ennél jobban leírni mennyire. Tipikusan családi játék, körbeadjuk az iPadet és mindenkinek meg kell oldani egy feladatot, majd ha sikerült továbbadjuk a másiknak és így megyünk körbe. Idővel már olyan nehezek lesznek a feladatok, hogy bizony össze kell dugni a fejünket, ha meg akarjuk oldani őket. Szerencsére minél többet megoldunk annál több pénzünk lesz, amivel egyre jobb segítségeket vehetünk ha szükség van rá. Elég ha annyit mondok, hogy lehet megjött végre az e havi Hónap Játéka?

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen (de tapizva érdemes játszani)
Orientáció: álló

 

Castle Crumble:

Az Angry Birds után szabadon itt van most nekünk egy új játék, ami kicsit olyan mint a nagy előd, de mégis valahogy más, annak ellenére hogy szinte ugyanaz a feladat és a koncepció mint a nagy elődnél. Itt most nem malackákat kell szétlőnünk a csúzliból kilőtt mérges madarakkal, hanem várakat kell elpusztítani mindenféle szuper fegyvernek a segítségével. A játéknak a fantasztikus fizika ad különösebb pikantériát, hiszen elmondani nem tudom mennyire élvezetes téglákra szétrobbantani egy-egy komolyabb várat, ha nem elég az ágyúgolyó akkor egy jól elhelyezett dinamitot eltalálva állatira kielégítő, amikor sikerrel jár a rohamunk. Három csillagra teljesíteni a pályákat nem különösebben nehéz, az igazi kihívás abban rejlik, hogy a lehető legtöbb lövedéket meghagyva bónuszpontokat szerezzünk, hogy jobb legyen az eredményünk mint a haveroknak. Mindenképpen tegyetek vele egy próbát, érdemes.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

Riptide Renegade+ (A Hónap Játéka):

Na tessék kérem szépen, csak megjött a Hónap Játéka és úgy berobbant az életembe, mint egy atombomba, annak ellenére hogy nem igazán kedvelem sem a sport sem pedig a versenyes játékokat, a Riptide úgy elkapott mint a gépszíj. Elképesztő grafika, fantasztikus játszhatóság, élvezetes játékmenet és olyan vérpezsdítő aláfestő zene, hogy az adrenalin szintünk az egekben lesz, komolyan mondom még negyven pluszoson is legszívesebben felvenném a tánccipőmet és rohannék bulizni olyan szinten felpezsdített ez a játék. Fiatalos, lendületes, nagyon jó hangulatot teremt. Nade akkor ennyi kedvcsináló után miről is van itt szó? A Riptide Renegade egy jet-ski versenyjáték, ahol az a lényeg természetesen hogy mi nyerjünk, vagy hogy mi érjük el egy adott challenge pályán a legjobb pontozást. Ehhez mindenképpen szükségünk lesz egy menő versenyzőre, egy vagány járgányra és sok-sok látványos trükkre, amit versenyzés közben csinálni tudunk ugyanis ezekre kapjuk a nitrót, ami nélkül szinte lehetetlen nyerni, lévén a többi versenyző is nagyon profi. Minden verseny után kapjuk az XP-t, amivel szintet tudunk lépni, ilyenkor kapunk skill pontokat, amikkel még vagányabbak és hatékonyabbak tudunk lenni, illetve pénzt is amivel meg a vasat lehet fejleszteni. Hát kell ennél több kérem szépen? Még szép, ugyanis lesz a játékban számtalan mód erre; Karrier, Kihívás, Gyorsverseny, Online verseny és még Osztott képernyős versenyzés is, ami bevallom elképesztő egy Apple Arcade játéknál, ehhez természetesen nem árt egy AppleTV és négy kontroller és már mehet is a móka a haverokkal. Döbbenetes nem? Hát itt tartunk kedves olvasók, ezt is megéltük, lassan az Apple Arcade is fel fog nőni a nagytestvérekhez (PS, Xbox, Nintendo) ha minőségben talán mégsem, játékélményben már mindenképpen.

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen (ajánlott)
Orientáció: fekvő

 

 

Ennyi fért most ebbe a hónapba, remélem azért tetszett a kis csokrunk, találkozunk egy hónap múlva. A játékokat az Appstore-ban található Apple Arcade-re való előfizetés után lehet letölteni és kipróbálni. Az első hónap ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.

 

Kapcsolódó tatalom:

>>> A Hónap Játéka: Riptide Renegade+

>>> Apple Arcade 2022 November

>>> Apple Arcade 2022 Október

>>> Apple Arcade 2022 Szeptember 


Kommentek megjelenítése