2022 Október・Apple Arcade

Alkalmazások - Játékok   |   2022.10.28 - 11:08   |   Írta: Ca$h   |   21817
28. okt 2022 Október・Apple Arcade

Jöhet akkor az októberi mazsolázás?

Kingdom Rush: Vengeance+

Azt hiszem az Ironhide Studio legendás Tower Defense sorozatát nem kell bemutatnom senkinek. Százszor és ezerszer hivatkoztunk már ezekre a címekre, mert ebben a stílusban verhetetlenek. Hangulatos grafika, hangok, humor, fantasztikus játékélmény jellemzi mindegyiket, a Vengenance sorban a negyedik rész, 2018-ban jelent meg és az volt a legjellemzőbb vonása, hogy ezúttal végre a  gonoszokkal lehetünk és kedvünkre hentelhetjük a hős lovagokat. A Vengenance+ mint ahogy az összes pluszos játék legjellemzőbb vonása, hogy nem kell külön költenünk a játékra ahhoz, hogy mindenünk meglegyen, szóval gyakorlatilag adott egy legendásan szuper játék aminek talán csak egy tulajdonsága van amit nehezen tudtunk megemészteni, ez pedig a beépített F2P modell tehát a mikrótranzakciók. Hála az Apple Arcade-nak ezt is elvesszük a játékból, mi marad akkor? A színtiszta élvezet, öröm és boldogság, hát emberek enjoy ... mert a játék még mindig frenetikus és utánozhatatlan, erőteljesen Hónap Játéka gyanús.

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: fekvő

 

Jetpack Joyride 2:

Hát kérem szépen, nagyon ritkán fordul elő, hogy egy játék folytatása nem csak méltó legyen az első részhez, de még jobb is legyen nála. A Jetpack Joyride-nak ez sikerült, még élvezetesebb, még viccesebb, még jobb grafika, még jobb játékmenet és még kaptunk az arcunkba egy jó nagy adag masszív fejlesztést is. Szó szerint ugyanis minél többet játszunk annál több kihívást teljesítünk minél több a kihívás és a teljesített pálya annál több coint szedünk össze, amikből meg kedvünkre válogathatunk a vagányabbnál vagányabb fejlesztések között. Gyúrhatjuk magát a jetpackünket, több életet illetve nagyobb sebzést szerezve neki. Vagy éppenséggel fejleszthetjük az újonnan bevezetett powerup kártyákat, amiknek a fejlesztésével ugye a pályán random dobott powerek lesznek erősebbek. Jómagam első körben a jetpack fejlesztésére költöttem a legtöbbet és csak miután azt kimaxoltam éreztem úgy hogy érdemes lenne már a powerekre is költeni. Aztán idővel elérhető lesz a factory ahol különböző feladatokat adhatunk tudósainknak, akik idővel termelni fogják nekünk az extra pénzt, tervrajzot persze ajándék jár minden online napért is és még sorolhatnám a jobbnál jobb újításokat. De a legjobb mind közül megint csak az, hogy nem kell költenünk a játékra, idővel minden elérhető lesz, minden skin, minden extra fejlesztés és pálya. Csak játszani kell! Szerintem ennél többre nincs is szükségünk.

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

My Talking Tom+

A My Talking Tom egy újabb  komoly sorozat az Apple játékok felhozatalában amikkel eddig még sose találkoztam, persze ez nem is csoda lévén nagyon nem én vagyok a célközönség, de még a kislányom is túl idős hozzá, lévén a legkisebb korosztályt célozza meg. Nincsen vele semmi komolyabb probléma, aranyos a grafikája, a hangok kicsit idegesítőek de megbocsájtjuk, valamilyen szinten felelősségre neveli a gyerekeket, hiszen az a lényege hogy van egy állatkánk akiről folyamatosan gondoskodni kell, ha beállítjuk az értesítéseket akkor tényleg számítani lehet arra hogy sose fog békén hagyni minket, vagy éhes lesz, vagy mosdóba kell mennie, vagy elkapja az álommanó, gyakorlatilag mindenről nekünk kell gondoskodni. Számtalan kozmetikai cuccot tudunk neki venni, elképesztő mennyiségű minijátékkal is találkozni fogunk, szóval azoknak a szülőknek kik nem szeretnek a gyerekkel foglalkozni ideális játék ez a My Talking Tom, de ugye nem sokan vannak ilyenek?

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: álló

 

Amazing Bomberman:

Nem tudom hogy létezik-e olyan ember köztetek aki ne hallotta volna legalább a Bombermannek a címét. Ez egy nagyon komoly múlttal rendelkező játék, olyan régre vissza tudunk menni az időben amikor még csak C64 és Amiga volt a piacon. Persze az igazi élményt az Amigás változat tudta nyújtani amikor öten egymás ellen játszottunk egy tévén. Ráadásul úgy, hogy ebből egyeseknek billentyűzeten kellett játszania, lévén nem sok olyan háztartás volt ahol adott volt öt joytsick. Igen joytick, sokan azt se tudják mi az, de buta vagyok hiszen aki emlékszik a játékra az erre is emlékszik. Mindegy is, a cím nagyon erős, a múltja hatalmas, elképesztő mennyiségű felújított változatot megélt szinte minden konzolgeneráción. Ideje volt előrukkolni valamivel iOS-en is. Sajnos az eredmény eléggé felemás lett, lévén a fantasztikus menürendszeren kívül nem sok mindent tudok mondani, ami tetszett volna a játékban. Nagyon más lett a hangulata az egész játéknak, nekem sose tetszett ez a hosszú végtagokkal rendelkező Bomberman stílus, annyira aranyosak voltak az eredeti töpszli, nagyfejű, lomha cukker karakterek, ahogy igyekeztek a lehető leggyorsabban szedni a lábukat, miközben a hátuk mögött egymás után robbantak be a bombák, néha mások robbantották be a miénket és mi éppen hogy csak el tudtunk menekülni a sarokba fordulva. Fantasztikus emlékek ezek és ott van a játékélmény, amit nagyon nehéz újjáéleszteni. Persze a fiatalabb generációnak ez kell, villanó bombák, újrajelenő kockák, idióta japán electro zene. Persze, nem szabad róluk se elfeledkezni, hiszen ővék a jelen és a jövő. De aki ismerte még az eredeti címet annak bizony kicsit csalódás lesz a játék, édeskeserű élmény. De egy valami szerencsére megmaradt, ha lehet akkor kizárólag emberi ellenfelek ellen játszunk, ha lehet úgy hogy halljuk is egymás sikongatását mert úgy az igazi ...

Szerintünk: 3/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Love You To Bits:

A Love You to Bits egy rendkívül vicces és beszédes cím, hiszen benne van minden, amiről ez a játék szól, legalábbis a motivációról ami hősünket mozgatja mindenképpen. Mi egy fiatal űrhajós vagyunk, aki nagy magányában beleszeret az autópilótába, aki gyakorlatilag egy robot. Virágot is szed neki, dúl a szerelem, egészen addig amíg egy borzalmas baleset miatt szerelme szétrobban és darabjai teljesen szétszóródnak a galaxisban. Nem tétovázunk nincsen egy elvesztegetett szabad pillanatunk sem, meg kell találni kedvesünk minden egyes darabját, akit az utolsó porcikájáig szeretünk (Love you to bits). Játékmenetét tekintve nagyon hasonlít egy régebbi címre, amivel évekkel ezelőtt toltam és ha jól emlékszem egy középkori lovag volt benne a főszereplő, persze a címe biztosan nem fog eszembejutni, szóval felesleges is beszélni róla. Egy kaland puzzle platformerről beszélünk, ahol meg kell találni mindig a kiutat egy adott helyzetből, például elálja az utunkat egy hatalmas szörny, de észrevesszük, hogy van alatta egy alagút amin keresztül ki tudnánk őt kerülni, de az alagutat elállja egy csapóajtó, amit persze nem tudunk kinyitni, de ha egy kicsit vissza lépkedünk akkor látni fogjuk hogy egy létrán felmászva ott fekszik a  földön egy szerszámosláda, amiben persze van egy feszítővas. Tehát ilyen jellegű minimális logikai feladványokkal kell megbirkóznunk, miközben valójában a sztori és az imádnivaló grafika és hangulat visz minket előre. Must have darab, mindenképpen próbáljátok ki!

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: fekvő

 

Hanx 101 Trivia:

A Hanx 101 Trivia ahogy cselesen a nevében is el van „rejtve” egy kérdez felelek játék. Nagyon stílusosan és látványosan lettek megoldva a vizuális effektek, nekem nagyon tetszett ez az egész feeling amit képvisel. A gond vele sajnos csak az, hogy egyértelműen amerikaiaknak készült, nem hinném hogy sok ember van képben az amcsi irodalommal, politikával, földrajzzal kapcsolatban, amikor éppen filmes, zenés esetlegesen képfelismerős kérdések voltak kifejezetten fellélegeztem, jó érzés volt végre nem csak találgatni hanem tudni is valamit. Jó lenne ha a játék figyelné milyen régióban vagyunk és ennek megfelelően tenné fel a kérdéseket, de persze túl sokra vágyok. Kár érte mert a játék minden szempontból fantasztikus, szuper a vizualitása a zenék kb. minden, csak a kérdésekre lesz nehéz jól válaszolni, de ez nem a készítők hibája ugyebár.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: álló

 

Horizon Chase 2:

Természetesen jelen esetben sem ismertem az első részt, de kicsit utánaolvasva azt láttam, hogy az emberek nagyon szerették ezt a teljesen klasszikus arcade autóversenyes feelinget, amivel először talán Amigán találkoztam a Lotus Esprit Turbo sorozat alatt. Hátulnézetes megközelítés, őrült sebesség, különösebben semmi stressz, gyakorlatilag a gázról se kell levenni a lábunkat. Az ütközést komolyan veszi a játék, mert vagy elrepülünk a fenébe vagy súlyosan lelassulunk, szóval érdemes elkerülni. Összesen háromszor tudunk nitrózni érdemest et az egyenesebb szakaszokra tartogatni, néha előfordul hogy találkozunk egy aji nitróval is, becsüljük meg őket, használjuk a legjobb pillanatban. Arra is érdemes figyelni, hogy a rendelkezésünkre álló körök alatt szedjük fel az összes kék tokent vagy éppen amit össze kell szedni. Számtalan pálya, kocsik, kozmetika, fejlesztés, szép kis tartalom vár mindenkit aki kipróbálja, túl sokat nem várjunk tőle, mert ez vérbeli arcade cucc, még a Need for Speed sorozatnál is „árkádabb”.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

Garden Tails:

Igen, jól látjátok, már megint csak egy Candy Crush copy, de ugye mindenki tudja, hogy maga a Candy Crush is csak egy copy volt, csak éppenséggel jól csinálta amit csinált (látvány, játékmenet, üzleti modell) ennyi a titka. Korábban már találkoztunk egy hasonló játékkal, ahol Simon’s Cat volt a főszereplő, csak itt most nem renoválni kell a kertet, hanem szépen újraépíteni miközben egyre több és több állatka jelenik meg akikkel összebarátkozva szépen benépesítjük büszkeségünket (kert). A játék grafikája döbbenetesen cuki, klasszikus japán stílusban van megrajzolva, kicsit olyan mint a Pokémon volt annak idején, csak annál sokkal de sokkal cukibb. Könnyen tanulható, logikusan értelmes játékmenetével, csodálatos grafikájával és atmoszférájávall pillanatok alatt ellopta a szívemet ez a kis játék. Melegen merem ajánlani bármilyen korosztálynak, nemnek, egyedüli és családos embernek, mindenkinek. Különösen erős nyugtató hatással volt rám, ami nálam mindig plusz pont. Így lehetett egy betonstabil négyesből öt csillagos a játék!

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: nem
Orientáció: fekvő

 

Shovel Knight Dig:

A Shovel Knight Dig miatt egy kicsit vérzett a szívem, ugyanis pontosan olyan stílusban van megrajzolva, meg amúgy is nagyon sok szempontból pontosan olyan a játék ami számomra nagy betűs szerelem. Egyrészt ugye pixelgrafikája van, másrészt pedig pörgős, látványos, izgalmas játékmenete, csak számomra ez a Rougelike játékmenet az ami nagyon de nagyon nem fekszik. Ennek az a lényege, hogy egy életünk van, ha meghalunk kezdhetjük az egészet elölről, de vannak olyan fejlesztések amik megmaradnak halálunk után is, ezzel elérve hogy gyakorlatilag minden próbálkozás egy kicsivel könnyebb lesz és persze egyre több esélyünk lesz a túlélésre. Tudom ez nagyon jól hangzik, divatos is rendesen, olyan instant legendás címek is ezt használják mint a „Hades” de sajnos én nem szeretem, hamar ráunok és abbahagyom. Persze aki kedveli ezt a stílust az szerintem azonnal szerelmes lesz ebbe a gyöngyszembe.

Szerintünk: 4/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

 

GRIS+ (A Hónap Játéka):

Nem tudom hogy volt-e még egy olyan hónapunk az évek alatt mint most 2022 októberében, hogy gyakorlatilag több az öt és négy pontos játék mint ami kevésbé sikerült jól, ha végzünk egy átlagot az értékelések alapján, akkor 4.3-at kapunk ami tíz játék esetében döbbenetes eredmény, gondoljátok csak végig. Egyik remek cím jött a másik után és én teljesen kétségbe voltam esve, hogy most akkor melyiket válasszam a Hónap Játékának. Elég volt a Grisnek csak az első öt percével játszanom, hogy az államat keresgélve pontosan tudjam, hogy ő lesz a nyertes. Eleve az olyan játékok amik azt kérik rögtön az elején, hogy ha lehet használjunk fejhallgatót játék közben, nagyon ígéretesek szoktak lenni, vagy a fantasztikus zene vagy pedig az elsőosztályú effektek miatt. Nagyon kevés játék van a jelenlegi piacon ami hozzá fogható, csupán egy maroknyi ilyen címmel találkoztam és a legtöbb az Apple Arcade első évében volt elérhető. Ezek azok a játékok amik naggyá teszik az Indie stílust, hihetetlenül csodálatos, művészi, egyszerűen varázslatos játék. Főszereplőnk egy szeplős leányka aki éli boldog életét, énekelget ebben a mesés és színekkel teli világban, amikor hirtelen történik valami nagyon váratlan, a szobor amin énekel omladozni kezd, a színek kifakulnak és ha mindez nem lenne elég akkor még a hangját is elveszíti. A játék nem mond semmit, nem magyaráz semmit, csak adott egy hangulat egy irányítás és kezdjünk vele amit csak akarunk. Igen persze lassan indulnak be az események, az egész játék borzalmasan lassú, mert igazából csak egy hangulat egy életérzés semmi több. Mindez hihetetlen hangokkal, zenével és grafikával végigkísérve, ez a modern művészet kérem szépen, az ilyen címek miatt mondjuk magunkat büszkén gamernek, mert bizony csak mi vagyunk azok akiknek része lehet egy ilyen csodálatos élményben. Hölgyeim és Uraim ... khm ... úgy értettem Kedves Mindenki! GRIS, a Hónap Játéka, köszönjük neked Apple újra ezt a fantasztikus hónapot!

Szerintünk: 5/5
Controller támogatás: igen
Orientáció: fekvő

Az apróbetüs rész: Nem ... ezek a cikkek még mindig nem támogatottak az Apple által, egyszerűen csak ennyire elégedettek vagyunk ez a titka mindennek! Tetszik vagy nem, ez az igazság!

 

Ennyi fért most ebbe a hónapba, remélem azért tetszett a kis csokrunk, találkozunk egy hónap múlva. A játékokat az Appstore-ban található Apple Arcade-re való előfizetés után lehet letölteni és kipróbálni. Az első hónap ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.

 

Kapcsolódó tatalom:

>>> A Hónap Játéka: GRIS+

>>> Apple Arcade 2022 Szeptember 

>>> Apple Arcade 2022 Július

>>> Apple Arcade 2022 Április


Kommentek megjelenítése