USB-C-re váltanak az iPhone-ok

Tech Hírek   |   2022.10.27 - 08:45   |   Írta: L Ferenc   |   14991
27. okt USB-C-re váltanak az iPhone-ok

Most már biztos, hogy a jó öreg Lightning port szépen lassan nyugdíjba fog vonulni.

Az Apple okostelefonjai mind a mai napig a jó öreg és nem túl gyors adatátvitelre képes Lightning csatlakozón keresztül tölthetők. Az amerikai vállalat újabb iPadjei USB-C csatlakozó aljzattal rendelkeznek, csakúgy, mint a Beats fejhallgatók, de az AirPods fülhallgatók Lightning kábel segítségével tölthetők, az Apple Watchok pedig egyedi saját töltővel táplálhatók.

Kicsit mintha nagy lenne a fejetlenség töltés fronton, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy például az almás logós okostelefonok töltési sebessége még 2022-ben is kritikán alulian alacsony. Alapáron ugyebár semmilyen töltőfej nem jár ezen készülékek mellé, és egy normál 20 W-os töltővel közel 2 óra egy teljes töltés. Eközben más gyártók 120 W-os töltőt mellékelnek alapáron az adott esetben fele annyiba kerülő termékeik mellé. 

Nem tudni, hogy töltés fronton pontosan milyen tervekkel rendelkezik az Apple, mindenesetre az amerikai vállalat most először erősítette meg hivatalos formában, hogy az iPhone-ok hamarosan USB-C portot fognak kapni. Erről Greg Joswiak, a vállalat marketingvezetője beszélt a The Wall Street Journal című lapnak, aki elárulta, hogy az Apple nem feltétlenül örömmel hajtja végre a változtatást, arról viszont nem kívánt beszélni, hogy pontosan mikor bukkannak majd fel az első USB-C csatlakozós iPhone-ok. 

Korábban olyan pletykák is felröppentek, hogy az Apple hamarosan teljesen csatlakozómentes iPhone-okkal fog előrukkolni, melyek esetében csak és kizárólag vezeték nélküli módon lesz megoldható a töltés, illetve az adatátvitel. Nem tudni, hogy az első ilyen futurisztikus almás mobilok mikor látnak majd napvilágot, mindenesetre Joswiak mostani kijelentése alapján biztosra vehető, hogy előbb még legalább egy-két USB-C-s iPhone generáció fog érkezni. 

Nyílt titok, hogy az Apple egyszerűen lépéskényszerbe került amiatt a nemrégiben elfogadott Európai Uniós határozat miatt, amely szabányosított csatlakozó aljzatos, USB-C-s termékek gyártására, forgalmazására kötelezi a gyártókat 2024 őszétől kezdődően. Ez egyébként némi könnyebbséget jelent a cégek számára, ugyanis a korábbi tervezetek még arról szóltak, hogy az USB-C-re történő váltást már 2023-ban meg kell lépni. 

Az európai uniós határozat egyébként konkrétan arról szól, hogy 2024 őszét követően már csak olyan kis- és közepes méretű elektronikai eszközök kerülhetnek forgalomba, melyek USB-C töltőporttal rendelkeznek. Ebbe tehát nemcsak a mobiltelefonok, hanem többek közt a tabletek és a különböző fülhallgatók, valamint az e-book olvasók, a hordozható játékkonzolok és kamerák is beletartoznak. A laptopoknak legkésőbb az új szabályozás életbe lépését követően 40 hónappal kell USB-C töltő csatlakozó aljzattal rendelkezniük. 

Az EU felmérései szerint az unió tagországaiban élők évente mintegy 250 millió eurót költenek töltővásárlásra, a kidobásra ítélt töltők pedig 11 ezer tonnányi hulladékot képeznek. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése