Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot érdemli? iPhone 14 Plus teszt

Tesztek   |   2022.10.25 - 10:58   |   Írta: H.A   |   39830
25. okt Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot érdemli? iPhone 14 Plus teszt

Kipróbáltuk, hogy milyen mobil a gyakorlatban az Apple első relatíve jóárasított hatalmas kijelzős készüléke, az iPhone 14 Plus.

Az Apple 2020-ban nagyot durrantott azzal, hogy piacra dobott egy meglepően kicsi méretben igen komoly tudást felvonultató új okostelefont. Ez volt ugyebár az iPhone 12 mini, melyben a többi almás mobiltól eltérően nem 6,1-6,7 colos, hanem mindössze 5,4 colos kijelző kapott helyet, és ennek köszönhetően remekül elfért a zsebünkben és egy kézzel is álomszerűen kezelhető volt. Tavaly aztán megérkezett a továbbfejlesztett utódmodell, a változatlan méretben komolyabb hardvert felvonultató iPhone 13 mini, de igazából egyik mini sem aratott túl nagy sikert a piacon. Ennek több oka is lehetett, így például a túl kicsi akkumulátor miatti nem túl combos üzemidő, mindenesetre a lényeg, hogy az Apple 2022-ben szakított ezzel a termékvonallal. Pontosabban az iPhone 13 mini emelt áron továbbra is a kínálatban maradt, de utódmodellt már nem kapott.

Követőt azonban igen, idén ugyanis a minden előzmény nélküli vadonatúj fejlesztésnek tekinthető iPhone 14 Plus lépett a korábbi minik helyére. Az Apple úgy volt ezzel, hogy ha a szuperkompakt minik nem kellenek a vásárlóknak, akkor megpróbálkozik azzal, hogy egy hatalmas méretű nem Pro sorozatú iPhone-t dob piacra. Az iPhone 14 Plus lényegében ugyanakkora, mint az idei non-plus-ulta kategóriás csúcsmodell, az iPhone 14 Pro Max, mint ahogy az iPhone 14 méretei is lényegében megegyeznek az iPhone 14 Pro méreteivel. Ily módon ugyebár 2020-ban már csak kétféle méret közül lehet választani, a kisebb iPhone-ok 6,1 colosak, a nagyobbak pedig 6,7 colosak. 

Míg a Prók esetében idén tovább nőtt a fényerő, addig jelen tesztalanyunk az iPhone 13-hoz és az iPhone 14 testvérmodellhez hasonlóan "csak" 800/1200 nites produkcióra képes (1600-2000 nit helyett). Ezzel még együtt lehet élni, azért viszont nagy kár, hogy a panel továbbra is csak 60 Hz-es frissítésre képes, vagyis elbukjuk a drágább testvérmodellek szuperfinom 120 Hz-es frissítését, illetve most debütált AOD funkcióját. Ugyancsak lehangoló, hogy a notch is még a régi iskolát képviseli, nagy méretű és a trendi dinamikus szigetet is hiába keressük.

Az iPhone 14 Plus az iPhone 14-hez hasonlóan elbukta az Apple 4 nanométeres csíkszélességű új A16-os chipsetét, vagyis esetében be kell érnünk a még 5 nanométeres gyártási eljárással készülő tavalyi A15-ös SoC-vel. Szerencsére ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy még 2022-ben sem nevezhető lassúnak, sőt! Említést érdemel továbbá, hogy míg az elődmodellben az említett chipset négy grafikusmagos úgymond lebutított verziója található, addig az új jövevényben a tavalyi Prókból ismerős ötmagos egység rejtőzik. Örvendetes tény, hogy a RAM kapacitása az iPhone 13-hoz képest 4 GB-ról 6 GB-ra nőtt, ily módon mostantól e tekintetben nincs különbség az olcsóbb és drágább iPhone-ok között. MicroSD slot nem meglepő módon nincs, a flashmemória kapacitása 128, 256, illetve 512 GB, az 1 TB továbbra is a Prók kiváltsága.

A notch a tekintetben azért nem maradt teljesen változatlan az iPhone 13 vonulathoz képest, hogy a benne lapuló frontkamera immár jelentősen modernizált formában támad. A 12 megapixeles felbontás nem változott, azonban a fényerő f2,2-ről f1,9-re javult és végre autofókuszt is kapunk a pénzünkért. Az idei Pro modellektől eltérően a hátoldali főkamera felbontása nem nőtt 48 megapixelre, ellenben a változatlanul 12 megapixeles egység fényereje f1,6-ról f1,5-re nőtt.

Az 1/1,7 colos, vagyis a korábbinál nagyobb méretű szenzorra épülő főkamera képminősége javult, amiben a Deep Fusion mellé érkezett Photonic Engine-nek is komoly szerepe van. A nagylátószögű kamera szintén maradt 12 megapixeles felbontású és a fényereje is változatlanul f2,4-es, azonban remek dolog, hogy a filmszerű üzemmód felbontása Full HD-ről 4K-ra nőtt, és feltűnt a színen a kiváló képstabilizátorral szolgáló akció mód. 3x-os optikai zoom és LiDAR szkenner nincs, ilyennel csak a Prók szolgálnak. 

A már jól ismert remek por- és vízállósággal büszkélkedő, alumínium keretes iPhone 14 Plus a Qualcomm gyorsabb és hatékonyabb működésű 5G modemjét vonultatja fel, a Bluetooth verziószáma pedig 5.0-ról 5.3-ra nőtt. A többi idei testvérmodellekhez hasonlóan felbukkant a fedélzeten a veszélyhelyzeti műholdas kommunikáció, illetve az új giroszkóp és gyorsulásmérő révén meghonosított ütközésészlelés funkció. 

A nagyobb kijelző mellé nagyobb kapacitású akkumulátor is jár. Míg az iPhone 14-ben lévő telep csak 3279 mAh-s, addig az iPhone 14 Plusban lévő példány már nem kevesebb, mint 4325 mAh-val büszkélkedhet. Az üzemidő a nagyobb kijelző miatt, ha nem is ilyen mértékben, de azért 15-20 százalékkal combosabb, mint az iPhone 14 esetében, de azért a hatékonyabb hardveres és szintén hatalmas aksis iPhone 14 Pro Max szintjét nem éri el. Nagy kár, hogy a töltési teljesítmény ezúttal is csak 20 W magasságában mozog, ami azt jelenti, hogy egy teljes töltés akár 2 óráig is eltarthat, és a vezeték nélküli töltés ugyebár még ennél is lassabb.

A társainál kicsit később, október 7-én forgalomba került iPhone 14 Plus minimum 500 ezer forint kifizetését követően vihető haza, vagyis 50 ezer forinttal drágább a hasonlóképp 128 GB memóriás, 6,1 colos iPhone 14-nél, és 70 ezer forinttal olcsóbb a fejlettebb hardveres, kisebb kijelzős iPhone 14 Pro alapmodellnél. A 256 GB-os iPhone 14 Plus 560 ezer forintba kerül, az 512 GB-os csúcsmodellért pedig nem kevesebb, mint 680 ezer forintot kérnek el. Vagyis ugyanannyit, mint amennyibe korábban az 1 TB-os iPhone 13 Pro Max került. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése