Mátol kaphatók az új iPadek

Tech Hírek   |   2022.10.26 - 08:57   |   Írta: L Ferenc   |   20999
26. okt Mátol kaphatók az új iPadek

Az Apple megkezdte az új iPad és iPad Pro modellek kereskedelmi forgalmazását.

Az Apple a múlt héten leplezte le vadonatúj tablet kategóriás termékeit, a tizedik generációs normál iPadet, valamint a 11 és 12,9 colos iPad Prók felfrissített változatait. Ezek közös vonása, hogy a mai naptól kaphatóak a kereskedelmi forgalomban, így többek közt Magyarországon is. 

A legújabb standard iPad kék, rózsaszín, ezüst és sárga változatban érhető el. A 64 GB belsőmemóriás csak Wi-Fi-s alapmodell 260 ezer forinton nyit, a másik végletet a 256 GB-os, Wi-Fi+mobilnetes verzió jelenti a maga 440 ezer forintos árával. Viszonyításképp, az előző generációs iPad 195 ezer forinttól indul, a csúcsmodellért pedig 365 ezer forintot kérnek el.  

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy az 10,2 colos képátlójú Retina kijelző átadta a helyét egy 10,9 colos vadonatúj Liquid Retina panelnek. A vékonyabb kivitelű, kisebb tömegű, lapos oldalú újdonság IPS LCD technológiájú érintőkijelzője 2360x1640 pixeles felbontással bír, maximális fényereje pedig 500 nit. Utóbbi ugyanúgy változatlan maradt, mint a 264 ppi-s pixelsűrűség. 

A tizedik generációs iPad tulajdonképpen nem más, mint a 2022-es modellévű iPad Air M1 processzor helyett A14 Bionic chipet felvonultató kiadása. Az elődben lévő A13 Bionicnél nagyobb teljesítményű hardver hatmagos CPU-t, négymagos GPU-t és tizenhatmagos Neural Engine-t tartalmaz. Szintén lényegi változás, hogy immár szabványos USB-C csatlakozó aljzaton keresztül tölthető a készülék, azonban az általa támogatott elsőgenerációs Apple Pencil továbbra is Lightning porton keresztül táplálható, így jó szolgálatot tesz az alapfelszereltség részét képező USB-C/Ligthtning adapter. Az iPad 9-10 órás üzemideje változatlan maradt. 

Említést érdemel továbbá a továbbfejlesztett kameraszett, a gyorsabb Wi-Fi, az 5G támogatás, illetve az 5.2-es frissített Bluetooth. Az Apple egy Magic Keyboard Folio nevezetű új billentyűzetet is készített az új iPadhez, mely Smart Connectoron keresztül csatlakozik és mágnesesen pattan fel a tabletre. 

Az asztroszürke és ezüst színekben rendelhető új Pro modellek közül a 11 colos képátlójú új iPad Pro 128 GB memóriával és csak Wi-Fi-vel felvértezett alapmodellje szerezhető be a legolcsóbban, konkrétan 470 ezer forint ellenében. Ugyanennek a modellnek a 2 TB-os és Wi-Fi+mobilnetes csúcsverziója már 1,22 millió forintot kóstál. 

A nagyobb kijelzős, 12,9 colos új iPad Pro 650 ezer forinton nyit 128 GB memóriával és Wi-Fi adatátvitellel. A non-plus-ultra kategóriás 2 TB-os és Wi-Fi+mobilnetes abszolút csúcsmodell árcéduláján nem kevesebb, mint 1,4 millió forintos összeg olvasható. 

Pro fronton az igen komoly teljesítményt biztosító Apple M2 processzor jelenti a legfontosabb újdonságot, ezenkívül pedig a továbbfejlesztett Apple Pencil, a komolyabb wireless támogatás és a korábbiaknál jobb minőségű képalkotás mellett sem mehetünk el szó nélkül. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése