A legnagyobb durranás: iPhone 14 Pro Max teszt

Tesztek   |   2022.10.09 - 13:05   |   Írta: H.A   |   79096
09. okt A legnagyobb durranás: iPhone 14 Pro Max teszt

Igaz, hogy egy kisebb vagyonba kerül, cserébe viszont szinte mindenből a lehető legjobbat és legtöbbet nyújtja az Apple idei non-plus-ultra kategóriás okostelefonja.

Jó szokásához híven az Apple idén ősszel is négy új okostelefont dobott piacra. Ezek közül az általunk már részletesen bemutatott iPhone 14 a legalacsonyabb árú, de még így is minimum 450 ezer forintba kerülő modell, melynek nagykijelzős testvérmodellje, a kereken 500 ezer forintos alapárral rendelkező iPhone 14 Plus nemrégiben némi késéssel jelent meg a kereskedelmi forgalomban. Amennyiben hajlandóak vagyunk 570 ezer forintot a kasszában hagyni, akkor miénk lehet az iPhone 14 méretkategóriájában versenyző, de komolyabb chipsetes és fejlettebb kamerás, általunk már szintén alaposan letesztelt iPhone 14 Pro. És ha nem fáj a szívünk kiadni legalább 630 ezer forintot egy új mobilért, akkor azonnal zsebre vághatjuk az utóbbi készülék hatalmas kijelzővel és méretes akkumulátorral szerelt testvérmodelljét, az Apple valaha készült legdurvább okostelefonját, az iPhone 14 Pro Maxet

Amennyiben azt gondoltuk, hogy az almás logós amerikai gyártó már nem készít a tavalyi iPhone 13 Pro Maxnél vastagabb és nehezebb telefont, akkor bizony tévedtünk. Az iPhone 14 Pro Max ha nem is jelentős mértékben, de mindenképpen vaskosabb és többet nyom a mérlegen, mint az elődje. A hosszúság és a szélesség ugyan hajszálnyival csökkent, a vastagság azonban 7,65 milliméterről 7,85 milliméterre növekedett, a tömeg pedig az eddigi 238 grammról 240 grammra nőtt. Hatalmas készülékről beszélünk, melyet nagyon is megérzünk, ha a zsebünkben van, és a méretek megváltoztatása miatt a 13 Pro Maxről esetleg megmaradt tokjainkat sajnos nem tehetjük fel az új készülékünkre. Tény egyébként, hogy a fő rivális Samsung Galaxy S22 Ultra is nagy és nehéz telefon, de egyrészt ebben ott figyel egy szuperhasznos kis cerka is, másrészt a koreai nagyágyú 12 grammal könnyebb az amerikai társánál. 

A formaterv lényegében változatlan maradt 2021-hez képest, ami az izgalmas új designra éhezőket vélhetően elkeseríti, mások viszont vélhetően úgy gondolják, hogy a bevált recepten miért is kellett volna idő előtt változtatni? Míg a normál iPhone-ok kicsit könnyebb, de kevésbé minőségi alumínium-, addig a Prók picit nehezebb rozsdamentes acél készülékházat vonultatnak fel, és természetesen adott az IP68-as minősítésen túlmutató védelem, melynek köszönhetően akár 6 méter mélyre is merülhetünk 30 percig a telefonnal. A riválisok legtöbbje 1,5 méteres vízmélységig bírja az ilyen jellegű kiképzést. A színválaszték a következő: mélylila, arany, asztrofekete és ezüst. Nálunk egy utóbbi színben pompázó, lényegében fehér hátlapú példány vendégeskedett.

A kijelző 6,7 colos képátlója változatlan maradt, és a 460 ppi-s pixelsűrűség sem nőtt, de erre nem is volt szükség, a képminőség eddig is kiváló volt. A HDR fényerő ellenben 1200 nitről 1600 nitre növekedett és tűző napsütésben immár akár 2000 nitet is kaphatunk, melyre eddig még nem volt példa. Az e tekintetben eddig eminens tanulónak bizonyult Samsung Galaxy S22 Ultra maximum 1750 nitre képes, igaz kicsit magasabb, 500 ppi-s pixelsűrűséggel bír és a 6,8 colos képátlójú panelje némileg nagyobb hasznos felülettel szolgál, a cerkás használhatóságról nem is beszélve. A rendkívül kontrasztos OLED kijelző a legmodernebb LTPO technológiára épül, így 1 és 120 Hz között dinamikusan képes változtatni a frissítési sebességét. 

Az 1 Hz-es frissítés remek szolgálatot tesz AOD (Always On Display) vonatkozásban is, merthogy most először iPhone fronton is megjelent ez az amúgy ősrégi feature. Amennyiben bekapcsoljuk ezt a fogyasztást minimálisan, de azért mindenképpen megemelő funkciót, akkor a készülék nemcsak a pontos időt és a dátumot, hanem a háttérképet és a kedvenc widgetjeinket is folyamatosan megjeleníti, természetesen minimális fényerő mellett. Ha lefordítjuk a telefont vagy zsebre vágjuk, akkor automatikusan inaktiválódik a rendszer, így egész jól kordában tartható a fogyasztás. 

Legalább ekkora, ha nem kicsit még nagyobb újdonság a dinamikus sziget. Ez a csak az idei új Prók által támogatott feature egy újfajta notifikációs/vezérlő megoldás, mely a jelentősen átalakított notch köré épül. Az iOS 16-ba remekül integrált, maximálisan fluid és jól kezelhető dinamikus sziget sokat javít a felhasználói élményen, függetlenül attól, hogy éppen a zenelejátszó vagy éppen a navigáció használja a notch körüli kijelzőfelületet. A notch körülbelül 30 százalékkal kisebb lett és immár pirula formát képvisel, de mivel nemcsak a frontkamerát, hanem a komplett Face ID rendszert magába foglalja, még mindig sokkal nagyobb, mint a droidos riválisok apró kameralyuka. Teljes képernyős videólejátszáskor sajnos még mindig jelentősen belerondít a felhasználói élménybe, de persze egy idő után azért megszokható, és arányaiban véve a 14 Pro Max hatalmas képernyőjén picit kevésbé zavaró, mint az 14 Pro kisebb paneljén.

Az iPhone 14 Pro Max ugyanazt a képalkotó technológia arzenált vonultatja fel, mint az iPhone 14 Pro. Ennek jegyében a szelfikamera változatlanul 12 megapixeles felbontású, ellenben a fényereje f2,2-ről f1,9-re nőtt és most először végre autofókuszt is felvonultat. A hátoldali főkamera fényereje ugyan f1,5-ről f1,78-ra mérséklődött, de bőven kárpótol az eddiginél 65 százalékkal nagyobb szenzor, illetve itt jegyzendő meg, hogy a 26 milliméterről 24 milliméterre nőtt fókusztávolság miatt kicsit több minden ráfér a fotókra, mint eddig. Jelentős változás, hogy a lapka felbontása 12 megapixelről 48 megapixelre nőtt, bár alapértelmezésben a legjobb képminőség elérésre miatt 4-in-1 pixelösszevonásos 12 megapixeles fotók készülnek. Amennyiben 48 megapixelben lőnénk képeket, akkor ProRAW módra kell váltanunk.

A képminőség, ha nem is feltétlen az Apple által ígért mértékben, de mindenképpen javult, legyen szó szikrázó napsütésről vagy éppen éjszakai sötétségről, melyben többek közt a Deep Fusion mellé érkezett Photonic Engine-nek is komoly szerepe van. Újdonság a 2x-es zoom, ezek a képek úgy készülnek, hogy a szoftver kivágja a nagyfelbontású új szenzor felvételeinek közepét. A 3x-os optikai zoom változatlan maradt, továbbra sem kapunk komolyabb nagyításra képes periszkópos rendszert, amely előreláthatólag jövőre debütál majd az új csúcsmodellben, az iPhone 15 Ultrában, 5-6x-os nagyítással. A nagylátószögű kamera fényereje f1,8-ról f2,2-re csökkent, ellenben a képérzékelő mérete 1/3,5 colról 1/2,55 colra nőtt, és a képminőség kicsit jobb lett. Akció módban egészen kiváló képstabilizátort biztosít a videófelvevő, nem mellesleg pedig Full HD-ről 4K-ra nőtt a filmszerű mód felbontása. Ahogy eddig, úgy most is az új iPhone-okkal lehet az iparág legjobb minőségű videóit rögzíteni.

Míg az elődben, illetve az idei nem Pro testvérmodellekben lévő A15 Bionic még 5 nanométeres csíkszélességű, addig a jelen tesztalanyunkban tetten érhető A16 Bionic már a legmodernebb 4 nanométeres gyártási eljárással készül, és értelemszerűen ugyanez a chipset rejtőzik a kisebb méretű iPhone 14 Próban is. A kisebb csíkszélességnek köszönhetően javult a működési hatékonyság és immár 15 helyett közel 16 milliárd tranzisztor található az SoC-ben. A nyers sebesség nem növekedett számottevő mértékben, ami egyrészt nem égető kérdés az előd kiváló sebessége ismeretében, másrészt az A16 Bionic nem annyira a tesztekben kíván imponálni, hanem például többek közt remekül meg tudja hajtani a Photonic Engine-t. A 6 GB RAM tökéletesen elegendő, iOS fronton az Androidtól eltérően továbbra sincs szükség 16-20 GB memóriára. A flashmemória kapacitása változatlanul 128 GB és 1 TB között mozog, microSD bővíthetőség sosem volt, nincs és nem is lesz. A sztereó kihangosítás minősége tovább javult, TWS headset fronton pedig ott a minden korábbinál jobb zajszűrésre képes vadonatúj AirPods Pro 2, melyért 125 ezer forintot kell a kasszában hagynunk. 

Az akkumulátor kapacitása furcsa módon csökkent, de azért gyorsan hozzá kell tennünk, hogy a csökkenés abszolút marginális mértékű. Míg az elődben egy 4352 mAh kapacitású, addig az új jövevényben egy 4323 mAh-s telep teljesít szolgálatot, ami 0,5 százaléknál kisebb visszalépést jelent, és mivel a friss hardver kicsit hatékonyabb működésű, az üzemidő picit javult. Bár a 95 órás zenelejátszási idő nem változott, ha videólejátszásra kerül a sor, akkor az eddigi 28 helyett 29 órás üzemidőt kapunk. Zenelejátszás fronton egyébként a vadonatúj iPhone 14 Plus viszi a pálmát, mely e tekintetben 5 órát ver a nála sokkal drágább iPhone 14 Pro Maxre. Említést érdemel, hogy az iPhone 14 Próban egy 3095 mAh-s aksi figyel, ami 75 órás zenebonát és 23 órás videólejátszást tesz lehetővé, vagyis az eddigi hagyományoknak megfelelően a két új Pro közül idén is a Max bír jelentősen hosszabb üzemidővel. 

Az új Pro Max esetében messze nem lehetetlen 1,5-2 napos használati időt elérni, ami nagy szó a mai világban. Az ősrégi Lightning csatlakozó aljzat viszont éppúgy lehangoló, mint a 20 W körüli töltési teljesítmény, idén már bőven illett volna előrelépni USB-C-re és minimum 60 W-ra. Akkor, amikor már sok riválisban 120 W-os, negyedórás komplett töltéssel kecsegtető technika lapul, és persze alapáron jár a töltőfej. A teljesen lemerült iPhone 14 Pro Max 30 perc alatt mindössze 48 százalékra tölthető, és sovány vigasz, hogy ennyi idő alatt az S22 Ultra töltöttsége is csak 61 százalékot ér el. A teljes töltés nem kevesebb, mint 1 óra 52 percnyi időt vesz igénybe, vagyis körülbelül 11 perccel többet, mint a kisebb aksis 14 Pro esetében.

Az Apple-nek illett volna a legmodernebb, 6E szabványú Wi-Fi-ről gondoskodnia, de legalább Bluetooth vonatkozásban megkapjuk a legfrissebb 5.3-as verziót – az elődben még 5.0-ás Kékfog volt. Említést érdemel továbbá az új fényérzékelő, giroszkóp és gyorsulásmérő, valamint az ütközésészlelő funkció. Utóbbinak köszönhetően a készülék képes automatikusan segítséget hívni, ha például balesetet szenvedünk az autónkkal és cselekvésképtelenné válunk. A vészhelyzeti műholdas kommunikáció is jól jöhet, ha nincs éppen térerőnk, de ez a funkció csak novemberben éled fel, és akkor is csak első körben az Egyesült Államokban és Kanadában. Mondjuk arrafelé sokkal több is a mobil lefedettség nélküli terület, mint mifelénk, ahol egyre több helyen hasít az 5G. 

Nincs mese, ki kell jelentenünk, hogy az iPhone 14 Pro Max az Apple valaha készült messze legjobb okostelefonja, már amennyiben persze le tudjuk nyelni a békát, hogy "személyében" egy hatalmas méretű és minden korábbinál nehezebb mobilhoz van szerencsénk. Ezért viszont bőven kárpótol a megegyező sebességű és ugyanilyen kamerás produkciót előadó 14 Próban lévőnél jelentősen nagyobb méretű kijelző, illetve combosabb kapacitású akkumulátor. A 630 ezer forintos alapár persze sokkolóan magas, de vélhetően mindenki sejti az okát, hogy miért nem 465 ezer forinton, az iPhone 13 Pro Max tavalyi nyitóárán startolt el az Apple új nagyágyúja. 

Ráadásul 630 ezer forint ellenében még csak a mindössze 128 GB-os alapmodell lehet a miénk, az e tekintetben sokkal élhetőbb 256 GB-os és 512 GB-os verziókért már rendre 690, illetve 810 ezer forintot kérnek el. És akkor ott van még a csúcsmodell, a maga 930 ezer forintos árával új rekordot beállító 1 TB-os kivitel. Hatalmas összegek ezek, azonban a hatalmas kijelzőért és a hosszabb üzemidőért elkért 60-70 ezer forintos felár ebben a magasságban szerintünk már nem vészesen sok az iPhone 14 Pro - iPhone 14 Pro Max vonatkozásban. A droidos tábor királyaként jegyzett, 10x-es optikai zoommal is felvértezett Galaxy S22 Ultráért 12/256 GB-os konfigurációban 550 ezer forintot kér el a Samsung. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése