Ismeretlen ismerős: iPhone 14 teszt

Tesztek   |   2022.09.26 - 11:54   |   Írta: H.A   |   59307
26. szept Ismeretlen ismerős: iPhone 14 teszt

Az Apple legolcsóbb idei új okostelefonja alaposan kimaxolja bennünk azt a bizonyos déjà vu érzést, de lássuk, hogy pontosan mit is nyújt a pénzünkért cserébe a "vadonatúj" iPhone 14!

Az autógyártók általában 5-6 évente szokták teljesen megújítani az adott modelljeiket, és jellemzően ennek az életciklusnak a felénél, 3 év magasságában ejtik meg az idő múlásával visszaeső eladásokat felpörgető ráncfelvarrást. Az okostelefon iparágban értelemszerűen ennél jelentősen nagyobb a pörgés, a cégek általában minden évben előrukkolnak egy vadonatúj felsőkategóriás készülékkel, sőt, egyes vállalatok évente több ilyen modellt is piacra dobnak. Az Apple idén kicsit visszavett a tempóból, mert bár az általunk már alaposan letesztelt iPhone 14 Pro rengeteg újdonságot vonultat fel az elődjéhez képest, az alacsonyabb árkategóriában versenyző iPhone 14 tulajdonképpen nem több, mint a tavalyi iPhone 13 faceliftes változata. Kicsit sarkítva a dolgokat, lényegében egy iPhone 13s.

Ennek fényében vélhetően senki sem lepődik meg azon, hogy a design lényegében teljesen változatlan maradt. A hosszúság és a szélesség is maradt a régi, a vastagság pedig minimális mértékben nőtt, konkrétan 7,65 milliméterről 7,8 milliméterre gyarapodott. Jött továbbá egy új kék színváltozat, és ezzel ki is fújtak a külsőt érintő változások. Félreértés ne essék, az iPhone 14 sarkokban erősen lekerekített sík kijelzős, lapos oldalú és üvegszerű hátlapú designja 2022-ben is egész ütős, azonban szép számmal akadhatnak olyan vásárlók, akik valami újszerű vonalvezetést vártak volna az almás logós gyártótól.

Az egyetlen grammal könnyebbé vált, a mérlegen egész konkrétan 172 grammot nyomó iPhone 14 előlapját változatlanul egy 6,1 colos képátlójú OLED érintőkijelző uralja. Míg a Prók esetében idén tovább nőtt a fényerő, jelen tesztalanyunk változatlanul 800/1200 nites produkcióra képes. Ezzel még együtt lehet élni, azért viszont nagy kár, hogy a panel továbbra is csak 60 Hz-es frissítésre képes, vagyis elbukjuk a drágább testvérmodellek szuperfinom 120 Hz-es frissítését, illetve most debütált AOD funkcióját. Ugyancsak lehangoló, hogy a notch is még a régi iskolát képviseli, nagy méretű és a trendi dinamikus szigetet is hiába keressük.

Az iPhone 14 elbukta az Apple 4 nanométeres csíkszélességű új A16-os chipsetét, vagyis esetében be kell érnünk a még 5 nanométeres gyártási eljárással készülő tavalyi A15-ös SoC-vel. Szerencsére ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy még 2022-ben sem nevezhető lassúnak, sőt! Említést érdemel továbbá, hogy míg az elődmodellben az említett chipset négy grafikusmagos úgymond lebutított verziója található, addig az új jövevényben a tavalyi Prókból ismerős ötmagos egység rejtőzik. Örvendetes tény, hogy a RAM kapacitása 4 GB-ról 6 GB-ra nőtt, ily módon mostantól e tekintetben nincs különbség az olcsóbb és drágább iPhone-ok között. MicroSD slot nem meglepő módon nincs, a flashmemória kapacitása maradt 128, 256, illetve 512 GB-os, az 1 TB továbbra is a Prók kiváltsága.

A notch a tekintetben azért nem maradt teljesen változatlan, hogy a benne lapuló frontkamera immár jelentősen modernizált formában támad. A 12 megapixeles felbontás nem változott, azonban a fényerő f2,2-ről f1,9-re javult és végre autofókuszt is kapunk a pénzünkért. Az idei Pro modellektől eltérően a hátoldali főkamera felbontása nem nőtt 48 megapixelre, ellenben a változatlanul 12 megapixeles egység fényereje f1,6-ról f1,5-re nőtt. Az 1/1,7 colos, vagyis a korábbinál nagyobb méretű szenzorra épülő főkamera képminősége javult, amiben a Deep Fusion mellé érkezett Photonic Engine-nek is komoly szerepe van. A nagylátószögű kamera szintén maradt 12 megapixeles felbontású és a fényereje is változatlanul f2,4-es, azonban remek dolog, hogy a filmszerű üzemmód felbontása Full HD-ről 4K-ra nőtt, és feltűnt a színen a kiváló képstabilizátorral szolgáló akció mód. 3x-os optikai zoom és LiDAR szkenner nincs, ilyennel csak a Prók szolgálnak. 

A már jól ismert remek por- és vízállósággal büszkélkedő, alumínium keretes iPhone 14 a Qualcomm gyorsabb és hatékonyabb működésű 5G modemjét vonultatja fel, a Bluetooth verziószáma pedig 5.0-ról 5.3-ra nőtt. A Pro testvérmodellekhez hasonlóan felbukkant a fedélzeten a veszélyhelyzeti műholdas kommunikáció, illetve az új giroszkóp és gyorsulásmérő révén meghonosított ütközésészlelés funkció.

Az akkumulátor kapacitása minimálisan nőtt. A 3227 mAh-ról 3279 mAh-ra emelkedett érték lényegében változatlan üzemidőt jelent, bár a hivatalos kommunikáció szerint a videó-, illetve zenelejátszási idő rendre 1, illetve 5 órával nőtt, így immár 19, illetve 75 órás. Kár, hogy a töltési sebesség nem lett megemelve, a 20 W körüli csúcsteljesítményt illett volna legalább a duplájára növelni. Sovány vigasz, hogy e tekintetben a drágább Pro modellek sem léptek előre. Amúgy 30 perc alatt 0-ról 50 százalékra tölthető a készülék, akkor, amikor nem egy olcsóbb androidos rivális 15 perc magasságában meg tud oldani egy komplett töltést. És persze idén sem kapunk töltőfejet, a dobozban a készüléken kívül csak egy töltőkábel szerénykedik. 

Az Egyesült Államokban tavalyhoz képest nem emelkedett az alapár, vagyis a 128 GB-os iPhone 14-ért 799 dollárt (336 ezer forint) kérnek el. Magyarországon viszont jelentős drágulásnak lehetünk tanúi, így a legolcsóbb kivitelért is 450 ezer forintot kell fizetnünk, a nagyobb memóriás verziókat pedig 510-630 ezer forintos áron jegyzik. Mivel idén nem jött ki új mini, 2022-ben nem kapunk 450 ezer forintnál olcsóbb új iPhone-t. Az iPhone 13 mini és az iPhone 13 továbbra is a kínálatban maradt, ezek ára viszont az amerikai példától eltérően nemhogy csökkent volna, hanem még emelkedett is. Míg eddig 295-423 ezer forintos áron lehetett iPhone 13 minit vásárolni, addig most már 339-519 ezer forintot kell ezekért a szuperkompakt tavalyi mobilokért fizetnünk. Az iPhone 13 hivatalos hazai listaára 335-463 ezer forintról 389-569 ezer forintra emelkedett. 

Vásárlás előtt azt kell mérlegelnünk, hogy az iPhone 14 fent említett újdonságai megérnek-e számunkra 61 ezer forint felárat az iPhone 13 aktuális alapárához, illetve 115 ezer forintot a korábbi árához képest. A legfőbb androidos rivális, a 120 Hz-es kijelzővel és 3x-os optikai zoommal felvértezett Samsung Galaxy S22 árcéduláján egyébként 350 ezer forintos összeg szerepel. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése