The Lincoln Lawyer・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2022.09.26 - 17:16   |   Írta: Ca$h   |   21858
26. szept The Lincoln Lawyer・AppleTV (Netflix)

A Bosch írójának másik nagysikerű regénysorozata végre a képernyőn.

Mickey Haller (Manuel Garcia-Rulfo) egész életében arról álmodozott, hogy az igencsak nagysikerű és neves ügyvéd apjának nyomdokaiba léphet majd, ennek érdekében mindent megtett, ő maga sem lett kevésbé sikeres szakember. Viszont gyorsan felívelő szakmai sikerét teljesen derékba törte egy szörfös baleset, ami miatt évekre visszavonult. Élete gyökeresen megváltozik amikor egy régi kollégáját és egyben barátját holtan találják egy parkolóházban. Ha mindez nem lenne elég, akkor ez a barát úgy döntött nem sokkal halála előtt, hogy ha vele bármi történne akkor a komplett praxisát ráhagyja Mickey-re. A kérdés adott, egyrészt miért pont őrá esett a választás, másrészt vajon milyen bajba keveredett, ha előre sejtette hogy valami baj fog vele történni. Főhősünknek döntenie kell, hogy továbbra is sajnálja magát, vagy pedig előkapja ezer dolláros öltönyét, beleül valamelyik Lincolnjába és útra kel, hogy megfeleljen kollégája örökségének.

Michael Connellyt már ismerjük és szeretjük, a döbbenetesen termékeny regényíró egyik legkedveltebb karaktere Harry Bosch, akinek a történeteit több évtizede írja, több mint harminc történet készült már róla és az Amazonnak köszönhetően már a második széria (Bosch Legacy) is elindult a főszereplésével. Azt már kevesebben tudják, hogy van mellette egy másik szerelemgyerek, Mickey Haller személyében, akiről ugyancsak a mai napig ír csak éppenséggel nem olyan sűrűn mint Boschról. Amire meg végképp senki nem emlékszik, hogy első regényéről a Lincoln Lawyerről (Az igazság ára) 2011-ben egy mozifilm is készült Matthew McConaughey főszereplésével - na ekkor csap mindenki a homlokára – ja tényleg, már emlékszem. Na lehet, hogy sokaknak innen volt kicsit ismerős ez a cím, a tudatalattink mindenre emlékszik, a mozi sajnos nem volt annyira sikeres hogy folytassák, a Netflix viszont elég fantáziát látott benne ahhoz, hogy belekezdjen nagyiparban gyártani a szériát. Nagy szerencsénkre, mert a történet piszkosul jó.

Mickey Haller egy sármosan pimasz, vérbeli ügyvéd, a jogi szakma génekkel jött, különleges ismertetőjele, hogy van egy egész garázsnyi Lincolnja, amiknek egytől egyig egyedi rendszáma van, amik mindig valami jogi fogalomra utalnak. A legproduktívabban mindig valamelyikben utazva tud dolgozni, valahogy az út megnyitja az elméjét, kinyitja a kapukat, ha folyamatosan mozgásban van nem létezik olyan ügy amit nem tudna megoldani. Édesapja is egy rendkívül sikeres ügyvéd volt, de Mickeynek nincsen párja, képes egy teljesen vesztettnek hitt ügyet pillanatok alatt megoldani, hiszen a megoldás mindig ott van valahol, csak meg kell találni. Élete szerelme Maggie (Neve Campbell) ügyészként dolgozik, aki kicsit is jártas ebben a világban az pontosan tudja, hogy nem nagyon létezhet rosszabb házasság, mint egy ügyvéd és egy ügyész között. A viták állandóak, soha nem lesznek képesek összedolgozni és együttműködni, mert gyökeresen és teljesen különböznek egymástól. Nem is csoda, hogy közös gyermekük ellenére elváltak egymástól. Szóval végül Maggie csak úgy került be Mickey telefonjába, hogy „első feleség”. Második házassága egy meggondolatlan szenvedélynek volt köszönhető, korábbi munkatársa Lorna (Becki Newton) szöges ellentéte Maggie-nek, egy örökvidám, izgő-mozgó, soha nem nyugvó energiabomba, aki mindent tud Mickeyről, aki hamarabb tudja mire gondol mint hogy kimondta volna, korábbi személyi asszisztenseként ez el is várható tőle, de összeházasodniuk nagy hiba volt, szóval viszonylag hamar Lorna is megkapta a telefonban a „második feleség” nevet.

Mickey végtelen profizmussal robban vissza az ügyvédi szakmába, szó szerint pillanatok alatt oldja meg az ügyeket, amikor a legtöbbről szinte semmit nem tud, egyszerűen csak beül a Lincolba és már jön is a frappáns mindent eldöntő megoldás. Amikor viszont szembejön egy igazi nagykutya egy csúnya gyilkossági ügy, ráadásul egy szoftvermilliárdos személyében, akkor már neki is elő kell vennie minden eszközt a tarsolyból hogy nyerni tudjon. Michael Connelly karakterábrázolása nagyon egyedi és sajátos, képes a legutolsó mellékszereplőből is kihozni annyira a maximumot, hogy szinte lemászik a képernyőről, minden egyes karakter él és mozog, pillanatok alatt megszeretjük őket, még az eleinte elviselhetetlennek tűnő Lornát is, a közte és Dennis (Mickey magánnyomozója) közti románc bájos, kedves és szerethető annak ellenére hogy mi nézők tisztán látjuk, hogy Lorna valójában sajnos még mindig Mickeyt szereti. A korábbi szexszimbólum Neve Campbell hozza a tőle elvárható Neve Campbellt, fátyolos, titokzatos, kiismerhetetlen szemekkel néz és ennyi bőven elég, viszont a negyvenes éveinek végén járó színésznő méltó példát adhat minden nőnek, hogy bizony lehet méltósággal is öregedni, persze minimális, ízlésesen alkalmazott plasztikázással és gondolom némi Botoxal vegyítve a receptet.

A sorozat végtelenül laza, könnyed, a karakterek nagyon szerethetők, a Mickeyt alakító színész elsőre kicsit furcsának tűnhet, egy Matthew McConaughey után, sajnos a regényeket nem olvastam, de több mint valószínű, hogy Manuel karaktere állhat közelebb a valósághoz, különben nem őt választották volna. Pont annyira sármos és jóképű, hogy ne legyen túl pofátlan. Kedves, szelíd, alázatos, de néha elképesztő magabiztossággal dolgozó vérbeli ügyvéd. Szerethető mellékszereplők, a történet vicces, okos, elgondolkodtató, néha olyan fordulatokkal, hogy leesünk a székről. Igazi Michael Connelly, ami miatt annyira megszerettük írásait. A sorozatot a nagy sikerre való tekintettel szinte azonnal megújították, olyannyira hogy ha jól láttam már idén jön is a második évad, remélem nem tévedek, mert szuper lenne már ilyen hamar folytatni ezt a remek sorozatot.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 79% | Metacritic: 62
The Lincoln Lawyer (season 1 | 2022 -)

Rendezte: David Grossman, Alonso Alvarez, Bill D’Elia, Erin Feeley, Liz Friedlander
Írta: Michael Conelly (regény), Ted Humphrey, david E. Kelley, Chris Downey, Andi Bushell, Zach Calig, Justin Peacock, Gladys Rodriguez, Ryan Hoang Williams
Zene: David Buckley
Szereplők: Manuel Garcia-Rulfo, Neve Campbell, Becki Newton, Angus Sampson, Jazz Raycole, Christopher Gorham, Ntare Guma Mbaho Mwine, Jamie McShane, Michael Graziadei, Lamont Thompson, Krista Warner, Katrina Rosita, LisaGay Hamilton

Játékidő: 10x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Outer Range sorozatkritika

>>> The Blacklist sorozatkritika

>>> Black Bird sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése