Locke & Key・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2022.10.31 - 08:45   |   Írta: Ca$h   |   18916
31. okt Locke & Key・AppleTV (Netflix)

Méltatlan befejezése egy zseniális sorozatnak.

Miután egy szörnyű gyilkosságnak köszönhetően a Locke család elvesztette édesapját Rendellt (Bill Heck), a megözvegyült édesanya Nina (Darby Stanchfield) és három gyermeke, Tyler (Connor Jessup), Kinsey (Emilia Jones) és Bode (Jackson Rober Scott) a családi házba (Kulcsház) költözik annak reményében, hogy a régi környezet némileg segíteni fog feldolgozni ezeket a rettenetes eseményeket. A környezetváltozás valóban jót tesz a sokat megélt családnak egészen addig amíg a gyerekek furcsa suttogó hangokra nem lesznek figyelmesek. Amikor pedig végre megtalálják ezeknek a hangoknak a forrását valami olyasmi történik amire nem igazán lehet előre felkészülni.

Kiderül, hogy a kulcsház nem véletlenül kapta meg a nevét, ahogyan az se véletlen, hogy a családi nevük Locke, ami egy szójáték magyarra fordítva a jelentése zár. Szépen lassan fény derül az ősi családi titokra miszerint a Locke család generációk óta mesterei a varázslatos kulcsok kovácsolásának, olyan varázseszközök ezek, amikkel egészen elképesztő dolgokat tudunk végrehajtani. A „Bárhova kulccsal” például eljuthatunk szó szerint bárhova, nem kell mást tennünk, mint a fejünkben elképzelni egy helyet majd miután a kulcsot a zárba tettük és elfordítjuk már ott is leszünk. A „Fej kulccsal” képesek vagyunk a saját tudatalattinkba utazni, ahol vizuálisan jelenik meg minden álmunk, vágyunk és még ennél is több. A „Herkules kulccsal” emberfeletti erőre tehetünk szert, az „Angyal kulccsal” szárnyaink nőnek mintha Pegasusok lennék és képesek vagyunk repülni. A sor hosszú, rengeteg kulcs kerül elő, mindig akkor amikor szükség van rájuk és a lista meglehetősen hosszú, olyan mintha sose érnénk a végére és valahogy mindig pont azok jelennek meg és akkor amikor a legnagyobb szükség van rájuk. Persze szépen lassan kiderül, hogy miből készülnek a kulcsok és hogy mivel jár a használatuk ahogyan az is, hogy nem véletlen, hogy a Locke család már elfelejtette ezeket és mindazt, ami a kulcsok használatával jár. Egy szabály van csupán, ha elérted a nagykorúságot akkor mindent elfelejtesz a kulcsokról és mindarról, amik akkor történtek amikor használtad őket.

A Locke & Key egy nagysikerű amerikai képregénysorozat volt, amit Joe Hill írt és Gabriel Rodriguez rajzolt 2008-2013 között, az alapvetően young adult, fantasy, horror kategóriába tartozó történet nem éppen gyerekeknek készült, mégis sokakat elvarázsolt a történet. Nem árt tudni a sorozattal kapcsolatban, hogy azért vannak benne bőven ijesztő jelenetek, nem ajánlanám a kisebb korosztálynak tiszta szívvel. Ahogyan a legtöbb ilyen cím, ez is inkább a nagyobb tiniknek való, akik már éppen hogy csak nem felnőttek, akárcsak Tyler és Kinsey karaktere, persze Bode is kellett képbe aki a legkisebb, legnaivabb éppen ezért a legfogékonyabb mindenre ami ezzel a fantasztikus utazással kapcsolatos, de legfőképpen a varázslatra és a hatalmat ami ezzel jár. Hamar ki fog derülni, hogy a kulcsok nem éppen a jó ügy érdekében lettek létrehozva, kevesen vannak akik használták őket és mindezt a jó ügy érdekében tették. Valahogy a dolgok mindig úgy alakulnak, hogy a használók pórul járjanak, idővel az is ki fog derülni, hogy pontosan miért.

A történet nagyon erősen nyitott az első évaddal, a 2020-as év nagy nyári meglepetése volt ez a sorozat (a Covidot leszámítva, ami aztán tényleg nagyon nyakon ütős volt) egy olyan időszakban jöttek ki vele, amikor sokan otthon voltak, ki voltak éhezve valami újra és valami igazán friss történetre. A képregény szerelmesei nyilván nem tartoztak ebbe a kategóriába, de a legtöbb ember még sose hallott erről a történetről, szóval a semmiből jött, nagyot ütött és rögtön szerelmes lett bele az ember. Nagyon jó történet, remek színészekkel és vizuális trükkökkel prezentálva, pont annyira volt gyerekes, amit még bármilyen korosztály képes elviselni és pont csak annyira voltak ostobák a karakterek, amit még képesek vagyunk megemészteni. A Locke család talán csak Tyler kivételével amúgy is legendásan ostoba, szóval erre érdemes jó előre felkészülni. A gonoszokat alakító karakterek mindig kellően vérfagyasztók és nem eléggé okosok ahhoz, hogy ne lehessen túljárni az eszükön. Van benne egy kis Harry Potter, egy kis fantasy, egy kis horror egy kis romantika, sok-sok humor és képes az elejétől a végéig leszögezni minket a TV elé.

Szóval az első évad kellően ütős volt éppen ezért számítani lehetett a folytatásra, pontosan ezekben az időkben indult még másik kettő sorozat, amiket sajnos el is kaszáltak, pedig mind a kettő nagyon jó volt, szóval ha már a Locke család kalandjai életben maradtak akkor várható volt, hogy a folytatás ütős lesz. Hát szerencsére az is lett, a második évad hozta megint a váratlan döbbenetet, jobb lett, izgalmasabb, látványosabb mindenben jobb mint elődje, viszont már ekkor tudni lehetett hogy a harmadik évad lesz a befejező. Ha egy sorozat már a harmadik évad után eléri a véget annak kettő oka szokott lenni, az egyik hogy a csúcson akarják abbahagyni, a másik pedig hogy elfogyott az alapsztori nem merik saját kútfőből folytatni ezért inkább kaszát kap. Sajnos a Trónok Harcával ezt nem tették meg pedig lehet jobban jártunk volna. Nem ismerem a képregénysorozatot, annyit tudok csak hogy nem készült annyira sok szám, hogy örökké lehessen folytatni a tévés sorozatot, én olyan négy évadra tippeltem volna, de megnézve a harmadik évadot van egy olyan érzésem, hogy már ezt se kellett volna leforgatni. Nem tudom mi történt a készítőkkel, de kettő ilyen erős évad után a harmadik olyan volt mintha visszaváltottak volna kettő fokozatot és utána eltört volna a sebváltó. Borzalmasan unalmas, a főgonosz olyan semmilyen, rettenetesen gyerekes és béna történetvezetés, a Locke család még annál és ostobább, mint eddig valaha és ennyi rossz után már valahogy a korábban zseniálisnak tűnő színészek se tűntek már olyan jónak, mint eddig. Talán csak a Tylert alakító srác és anyukája hozták csak az elvárt szintet, mindenki más hirtelen ZS-kategóriás színésszé vált ebben az évadban.

Nagyon sajnálom ezt az egészet, el se tudom képzelni mi volt a háttérben, kifogytak az alapanyagból? Vagy az eredeti is ilyen lapos és semmilyen, középszerű volt? Nem tudhatom, de sajnos ez a befejező évad olyan, hogy szívem szerint nem is ajánlanám senkinek, ha az első évad négy pontos volt a második öt akkor ez az évad maximum csak egy kettest kaphat tőlem ennek a három számnak az átlag három és fél, de annyit nem adhatok, szóval kénytelen vagyok ezért lefelé kerekíteni, mivel minden jó ha vége jó, de mi van akkor ha a vége nem jó?

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 7.3 | Rotten Tomatoes: 64% | Metacritic: 61
Locke & Key (season 3 | 2020 - 2022)

Rendezte: Mark Tonedral, Mairzee Almas, Michael Morris, Vincenzo Natali, Tim Southham
Írta: Meredith Averill, Carlton Cuse, Aaron Eli Coleite, Joe Hill (képregény), Gabriel Rodriguez
Zene: Torin Borrowdale
Szereplők: Darby Stanchfield, Connor Jessup, Emilia Jones, Jackson Robert Scott, Petrice Jones, Aaron Ashmore, Griffin Gluck, Sherri Saum, Brendan Hines, Coby Bird, Jesse Camacho, Genevieve Kang, Asha Bromfield, Leishe Meyboom, Bill Heck

Játékidő: 8x 48perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> House of the Dragon sorozatkritika

>>> The Rings of Power sorozatkritika

>>> The Midnight Club sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése