A Hatalom Gyűrűi・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2022.10.17 - 18:04   |   Írta: Ca$h   |   21102
17. okt A Hatalom Gyűrűi・AppleTV (Amazon Prime)

Középfölde másodkorának első fejezete a végéhez érkezett ...

„Kezdetben semmi sem gonosz ... volt idő, amikor a világ olyan fiatal volt, hogy még egyszer sem ragyogott fel a nap, de már akkor is volt fény ... nem volt szavunk a halálra, azt hittük végtelen boldogságban lesz részünk, azt hittük a fény sose veszít erejéből ...” A tündék voltak az első lények e földön, ők képviselnek mindent jót ezen a világon, ők a színtiszta fény, szeretet és a szépség az örökélet. Legalábbis ezt hitték, mert amikor a nagy ellenség Morgoth elpusztította mindazt ami a fényt szolgálta e vidéken, a tündék egy csapata úgy döntött, hogy útnak ered és harcba száll a gonosszal. Elhagyták Valinort és messze vidékre hajóztak, ahol aztán hatalmas veszedelmekkel, furcsa lények soraival és csak halállal találkoztak, ennek a seregnek vezetője Galadriel (Morfydd Clark) bátyja volt aki több száz és ezer testvérével együtt odaveszett a nagy csatában. Ekkor Galadriel vette át a terhet és az északi seregek vezéreként évszázadokon keresztül üldözte Sauront akiről biztosan tudta hogy nem halt meg ...

Ezekkel a csodálatos szavakkal és sokkolóan látványos jelentekkel indul az új Gyűrűk Ura sorozat, ami valójában a Hatalom Gyűrűi, de szerintem száz emberből kilencvenkilenc Gyűrűk Urának fogja hívni. Még én is aki a hardcore rajongók táborába tartozok, hiszen olvastam mind a három könyvet, moziban láttam mind a hat filmet, megvettem a díszdobozos bővített kiadásokat és minden kiegészítő dokumentumfilmet megnéztem hátha képes lesz oltani a történet iránt érzett végtelen éhségemet. De nem tartozom a keménykalapos rajongók táborába, hiszen nem olvastam a Szilmarilokat, nem tudok kb. semmit a másodkorról sem, éppen ezért nem tartozom a fanyalgók végtelen táborába akik már akkor eldöntötték, hogy megbuktatják a sorozatot mielőtt az kijött volna. Nem is igazán értem ezt a viselkedést, hiszen legyünk bármilyen szigorúak, legyünk bármennyire a téma rajongói vagy professzorai, nézhetjük bárhonnan ezt a dolgot, a Hatalom Gyűrűi letaglózóan jó sorozat. Annak ellenére, hogy vannak benne fekete törpök, gyapjlábúak és igen tündék is. Nem lehet mit tenni, olyan világban élünk amikor ezeket a dolgokat nem lehet elkerülni, de ez egy olyan apró semmiség ebben a fantasztikus utazásban, ami eltörpül minden máshoz képest amit ez a sorozat nyújtani tud.

Bele se merek gondolni, hogy milyen hatalmas felelősség volt a készítők vállán amikor belevágtak ebbe a hatalmas kalandba, sorozatot készíteni egy olyan filmes legenda után mint Peter Jackson mesterművei, a világ összes pénzét rákölteni egy-egy részre, amivel már most minden rekordot megdöntöttek, felvállalni a felelősséget, hogy ha nem járnak sikerrel könnyen lehet az Amazon Prime becsukja a kapuit. Meghozni azt a merész döntést, hogy igenis lesznek benne fekete bőrű karakterek és ezért vállalni hideget és meleget (inkább csak hideget). Nagyon remélem hogy minden idők legmerészebb és ezzel együtt legsikeresebb sorozataként fog bevonulni a tévézés, vagy nevezzük most már inkább streamelés nagy fekete könyvébe. Számomra a Hatalom Gyűrűi egy közel tökéletes alkotás, mondom ezt úgy hogy fanatikus rajongója vagyok az eredetiknek, úgy hogy azt hittem Göncz Árpi bácsi halála után már nem lehet szép magyar fordítást írni, úgy hogy igenis vannak benne fekete karakterek, de ez az ég világon semmit nem vesz el a történet értékéből, sőt mi több ők talán a legmenőbb és leszerethetőbb karakterek mindenki közül. Kevés olyan kemény tünde harcos létezik a világon, mint a fekete Arondir, kevés olyan melegszívű bátor gyapjlábú született Középföldén mint Sadoc Burrows és még sorolhatnám az eredetibbnél eredetibb karaktereket. De most komolyan miért is zavar ez annyira mindenkit? Olyan nagy divat lett megint a fajgyűlölet? Miért nem lehet egy fantasy, ismételném egy fantasy történetben teljes szabadsággal alakítani a szereplőket, nem ez lenne a fantasy lényege, hogy azt teszünk benne amit csak akarunk? Miért olyan nagy baj ez, hogy több tíz és százezer ember ad erre a fantasztikus sorozatra egy pontot, annyit ami én (kritikusként) még életemben csak egyszer adtam? Miért?

Tegyük akkor túl magunkat ezen a valójában teljes mértékig jelentéktelen dolgon és koncentráljunk egy kicsit arra ami számít. Itt van végre egy új Gyűrűk Ura, egy történet amit a legtöbben nem ismerünk, egy olyan korról amiről csak legendákat hallottunk, olyan nevekkel amiknek csupán a leírásától is futkos a hideg a gerincemen, Sauron, Galadriel, Elrond, Gil-Galad, Isildur, Elendil, Durin, olyan helyszínekkel mint mondjuk Aragorn büszke őseinek fővárosa Numenor. Lélegzetelállítóan csodálatos látvány, tökéletesen hozza a régi filmek hangulatát és atmoszféráját, hihetetlen zenékkel végigkísérve, olyan izgalmas jelenetekkel amik a legkomolyabb akciófilmeket is a sárba tiporák. Hogy kicsit lassú, hogy van akinek unalmas? Könyörgöm unalmasat akarsz olvasd el a Gyűrű Szövetségének első kétszáz oldalát, rögtön át fogod értékelni ennek a sorozatnak a felépítését. Jómagam csak úgy szívtam magamba minden másodpercet és szigorúan magyar szinkronnal néztem, ami egyébként szimplán csak csodálatos. Nem tudom kik fordították és mennyi idő kellett nekik ehhez a munkához, de hogy mesterei voltak az eredeti Göncz fordításnak abban biztos vagyok. Ilyet csak úgy lehet alkotni ha az eredetit fejből tudod. Szerethető és epikus karakterek, lesznek néha kicsit ismerős jelentek és emberi kapcsolatok, amik nem titkoltan a nosztalgiafaktorra hajaznak, Elrond és Durin barátsága lesz az új Legolas és Gimli. Eleinte picit erőltetettnek éreztem a Hobbitok őseinek a bemutatását a Gyapjlábúakat, de amikor megérkezik a titokzatos meteor ember akinek kilétét sokáig nem fogjuk pontosan tudni, akkor már minden értelmet nyer. Látszik hogy van koncepció, van pontos terv és bár azt is tudjuk hogy a történet az elengedhetetlenül tragikus vége felé halad, mégis annyira kíváncsiak vagyunk arra mi is történt valójában és valahol persze titkon gyarló emberként abban reménykedünk hátha mégse úgy fog történni.

Az Amazon döbbenetes pénzt költött erre a projektre, minden pénzt feltett arra hogy egy újabb legenda születhessen, mindezt nekünk a rajongóknak. Mérhetetlen szeretet, törödés és gondokodás érződik a sorozaton, pontosan olyan ami a mozifilmeknél, látszik hogy mindenki szerelmese volt ennek a forgatásnak, aminek eredménye csak úgy lemászik a képernyőről. Annak aki hozzám hasonlóan rajongója lett a történetnek a legjobb ha nem is olvas semmi hírt és semmi fórumot a témával kapcsolatban, nincsen értelme csak idegesek lesztek tőlük, elég ha azt tudjátok, hogy minden idők legdrágább sorozataként vonult be a történelembe, öt évadosra tervezték és a rá költött pénz meghaladja az egy milliárd dollárt (igen jól olvastad) egy milliárdot. Szóval nem kell aggódni, minden akadály és gyűlölködés ellenére lesz folytatás nem is kevés, én már csak abban bízom, hogy miután elvesztették Új Zéland támogatását csak találnak ezen a csodálatos földön valami hasonló területet, ahol minél hamarabb folytatni tudják a forgatásokat. Mert ez a történet minden pénzt és energiát megér, higgyétek el nekem, hogy csodálatos, nincsen rá más szó csak ez az egy ... múlt hét pénteken ment le az utolsó rész és én már most alig várom a folytatást.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 6.9 | Rotten Tomatoes: 82% | Metacritic: 71
LOTR: The Rings of Power (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Wayne Yip, J.A.Bayona, Charlotte Brandström
Írta: Patrick McKay, John D.Payne, J.R.R.Tolkien (regény), Justin Doble, Jason Cahil, Gennifer Hutchison, Nicholas Adams, Stephany Folsom
Zene: Bear McCreary
Szereplők: Morfydd Clark, Ismael Cruz Cordova, Charlie Vickers, Markella Kavenagh, Megan Richards, Sara Zwangobani, Daniel Weyman, Cínthia Addai-Robinson, Lenny Henry, Lloyd Owen, Nazanin Boniadi, Dylan Smith, Alex Tarrant, Tyroe Muhafidin, Robert Aramayo, Geoff Morrell, Thusitha Jayasundera, Maxine Cunliffe, Maxim Baldry, Anthony Crum, Beau Cassidy, Joseph Mawle

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> The Midnight Club sorozatkritika

>>> Five Days at Memorial sorozatkritika

>>> The Lincoln Lawyer sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése