Five Days at Memorial・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2022.10.03 - 17:55   |   Írta: Ca$h   |   21836
03. okt Five Days at Memorial・AppleTV+

Vajon mi lehet rosszabb a Katrina hurrikánnál?

Számunkra a Katrina hurrikán 2006-ban csak egy hír volt a sok közül, hallani meg olvasni lehetett arról, hogy sokkal erősebb és pusztítóbb volt mint bármelyik korábbi vihar. A számokat tekintve ötös erősségű volt, 1800 halálos áldozattal és több mint 100 milliárd dolláros kárt okozva az országnak. A Memorial korházban azonban egészen másképpen alakultak a dolgok, a vihar elmúltával olyan események vették kezdetüket, amikre nem igazán lehetett felkészülni, főleg úgy hogy semmilyen protokoll nem volt írva arról, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha a korház napokra áram nélkül marad a rekkenő hőségben, áram, élelem ital készletek hiányában, katasztrófa övezetben úgy, hogy ráadásul még pusztító árvízzel is számolni kell, nomeg fosztogatókkal erőszakos cselekményekkel ... csupán öt napra volt ahhoz szükség hogy elszabaduljon a pokol, olyan események sorozata amit elképzelni sem lehet, csak és kizárólag akkor értheti meg bárki is ha ott volt és átélte ezt a borzalmat.

Az AppleTV+ célja pontosan ez volt a sorozattal, nincsenek álláspontok, nincsenek oldalak, igyekszik a lehető legpontosabban bemutatni, hogy mi történt ezalatt az öt nap alatt, embertelen körülmények között egy korházban, aminek menedéknek kellett volna lennie egy ilyen borzalmas esemény során. A Memorial korház alkalmazottjai emberfelett teljesítettek, mindvégig megtartották emberségüket, hűek voltak az esküjükhöz, de csak nem akart jönni a segítség. Egy irodai alkalmazott jószívének köszönhették csupán, hogy rájuk talált egy helikopter, majd kínkeserves lassúsággal megindították a mentőakciót, de mit lehet tenni egy korházban, ahol több százan rekedtek, amikor egy kopterbe maximum csak egy maroknyi embert lehet elvinni. A történet nyomon követi egy teljesen hétköznapi hősnek a történetét is, aki édesanyját szeretné kimenteni a korházból emiatt a fél országot átutazza és átverekedi magát a végeláthatatlan ostoba bürokrácia tengerén, egyik tehetetlen ember jön a másik után, majd látva ennek az embernek a hősies cselekedeteit csak elindul a nemzeti gárda is, hogy kimentse a korházban tespedő félig halott embereket. Persze a szabályok és az értelmetlen protokollok felülírják az emberséget és nincs mit tenni, nehéz döntéseket kell meghozni ...

A sorozat első öt része ezt az öt napot igyekszik bemutatni, a lehető legpontosabban és leghűbben, a történtek alapján, a túlélők szavaira hagyatkozva, számtalan nézőpontot fogunk látni és hallani, a készítők kínosan ügyeltek arra, hogy ne válaszunk magunknak tábort, a lehető legélethűbben mutatták minden szereplő életét, döntését, az érzéseink és véleményünk percenként fog változni, itt nem léteznek teljesen jó megoldások, jó vagy rossz emberek, adott egy lehetetlen helyzet és ennek megfelelően kell a lehető legjobbat kihozni ebből a borzalmas szituációból. Sok mindenkit megismerünk, sok nézőponttal és véleménnyel fogunk találkozni, nem ritkán elmorzsolunk egy könnycseppet és bizony nem fogunk hinni a szemünknek, hogy mi is történt ott valójában, hogyan is nézett ki ez az egész, amiről Amerikában csak olvasni lehetett, esetlegesen hallani a rádióban. A valóság mindig más, mint amit elképzelünk, vannak olyan helyzetek amiket képtelenség elképzelni, át kell élni. Nem véletlenül írom le ezt másodjára, mert itt bizony ez a kulcsa mindennek, csak akkor érthetjük meg és ítélkezhetünk, ha láttuk pontosan mi történt itt.

A mentés után a számok borzalmasok voltak, öt nap alatt több mint 40 ember halt meg, mint valami háborús övezetben, hiába beszélünk korházról és súlyos betegekről, mindenki számára egyértelmű volt, hogy itt valaminek történnie kellett. Amikor valami bűncselekmény történik akkor pedig kell egy bűnbak, kell egy bűnös különben a közvélemény képtelen megemészteni a történteket. Jelen esetünkben ez a szerencsétlen a valójában hősnek számító Dr. Anna Pou (Vera Ferminga) lett és az őt segítő kettő ápoló. Megindul a nyomozás, hosszú éveken keresztül keresik a bizonyítékokat és próbálják gyanúba keverni és börtönbe juttatni ezt a csodálatos nőt, aki az egész életét arra áldozta, hogy másoknak segítsen és amikor nehéz döntéseket kell hozni akkor meghozza azokat. Nem félt cselekedni, nem hezitált, csak azt számított, hogy ezeknek a szerencsétlen betegeknek kicsit megkönnyítse az elkerülhetetlen véget. Aki tudja és hallott vagy olvasott róla az tudja, aki pedig nem (én is ebbe a táborba tartoztam) az pedig végig izgulhatja, hogy mi lett végül a végeredménye ennek a meghurcolásos keresztes hadjáratnak.

Ahogyan azt korábban is írtam már, a sorozat készítői minden erejükkel azon voltak, hogy a néző ne legyen képes egyik tábor mellé se állni, mindent látni fogunk amire szükségünk van, folyamatosan összezavarnak minket, gyakorlatilag mindennel egyet fogunk érteni, mindenkivel együtt fogunk érezni és az utolsó rész utolsó perceiben meg kiütéssel fognak minket kivégezni és végképp összezavarni, akkor most mit is láttunk valójában? Csak egy nézőpontot, ami azt mutatja hogy Anna mire emlékszik? Valójában nem is így történtek a dolgok? Nem is akarok tovább ezen rágódni, bőven elég lesz az ha mindenki maga eldönti, én úgy gondolom, hogy a készítők azt mutatták nekünk ami a valóság és Anna emlékei ennek megfelelőek voltak, hiába akarnak minket összezavarni. Persze biztosan lesznek sokan mások, akik másképpen gondolják majd, hiszen van az a régi mondás, hogy sokan sokat gondolnak. Egy dolog viszont biztos, újra egy igazi kis minimesterművet raktak le nekünk az asztalra, igazi értéket amin el lehet gondolkozni, amiben van mondanivaló bőven, olyan tartalom amivel ritkán találkozik manapság az ember ebben a felszínes és szélsőséges világban. Köszönjük meg szépen az Apple-nek, hogy ezt átélhettük és hogy láthattunk valami olyasmit amire eddig még nem igazán volt példa. A történetnek még nagyobb erőt ad az, hogy tudjuk mindez megtörtént, amihez természetesen a fantasztikus filmes gárda is nagyban hozzájárult. Ilyen egy kiváló sorozat kérem szépen, nehogy kihagyjátok!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.0 | Rotten Tomatoes: 90% | Metacritic: 74
Five Days at Memorial (miniseries | 2022)

Rendezte: John Ridley, Wendey Stanzler, Carlton Cuse
Írta: Carlton Cuse, Sheri Fink (regény), John Ridley
Zene: Torin Borrowdale
Szereplők: Vera Ferminga, Cherry Jones, Cornelius Smith Jr., Robert Pine, Adepero Oduye, Julie Ann Emery, Michael Gaston, Molly Hager, Stephen Bogaert, Sharron Matthews, Damon Standifer, Sarah Allen, W. Earl Brown

Játékidő: 8x 1óra

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> The Lincoln Lawyer sorozatkritika

>>> Outer Range sorozatkritika

>>> The Blacklist sorozatkritika

 

 


Kommentek megjelenítése