Brutál jó az iPhone 14 Pro Max kamerája

Tesztek   |   2022.10.03 - 08:55   |   Írta: L Ferenc   |   34401
03. okt Brutál jó az iPhone 14 Pro Max kamerája

A DxOMark legfrissebb tesztje szerint kiválóan teljesít az idei almás csúcsmobil kamerája.

Az Apple néhány hete dobta piacra idei új csúcsmobiljait, melyek közül szokás szerint a két Pro modellben, az iPhone 14 Próban és a nagykijelzős iPhone 14 Pro Maxben található a legkomolyabb képalkotó technológia. Ezek közül az utóbbit most a DxOMark is alaposan letesztelte, és újfent megerősítést nyert, hogy az Apple új csúcskészüléke bizony igen erős kamerás produkciót ad elő.

A DxOMark munkatársai nem kevesebb, mint 146 ponttal jutalmazták az iPhone 14 Pro Maxet, ily módon az Apple idei non-plus-ultra okostelefonja kapásból a toplista második helyére katapultált. Fotózás fronton 143 pontot zsebelt be az iPhone 14 Pro Max, mely Bokeh, Preview, illetve Zoom fronton rendre 80, 91, illetve 139 pontot szerzett, a videós képességeit pedig 149 pontra értékelték.

A DxOMark toplista élén továbbra is a Huaweiből kivált almárka, a Honor eddigi legdurvább mobilja, a Magic4 Ultimate található, mely 147 pontos eredménnyel büszkélkedhet, vagyis egyetlen ponttal előzi meg az Apple új üdvöskéjét. A fotózás szekcióban elért 150 ponttal a Honor készüléke alaposan ráver az új iPhone-ra, illetve a Zoom fronton elért 151 pontja is komoly előnyről tesz tanúbizonyságot. Bokeh, Preview, illetve Video fronton viszont csak relatíve szerény mennyiségű, 75, 63, illetve 137 pontot kapott a Magic4 Ultimate, ily módon ezekben a versenyszámokban egyértelműen az Apple-nek áll a zászló. 

A toplista harmadik helyén a tavaly nyáron kijött és 143 pontot kapott Huawei P50 Pro tanyázik, mely kamerában ugyan erős, azonban Google ökoszisztéma hiányában nem számít túl jó vételnek. A negyedik helyen pedig már rögtön ott sorakozik egymás mellett az Apple tavalyi két nagyágyúja, a 141 pontos iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max, melyek nemrégiben annak köszönhetően masíroztak előre a toplistán, hogy a DxOMark változtatott a pontozási rendszeren. Szintén a negyedik pozícióban található a Xiaomi tavaly tavasszal debütált csúcsmobilja, a Xiaomi Mi 11 Ultra. 

Hetedik a még 2020 őszén napvilágot látott Huawei Mate 40 Pro+ a maga 139 pontos eredményével, a nyolcadik a Xiaomi idei nagyágyúja, az elsőként Leica technikát felvonultató és 136 pontra értékelt 12S Ultra, mely csak és kizárólag Kínában kapható. A kilencedik helyen a 2020 őszi keltezésű Huawei Mate 40 Pro és a Samsung idei flagship kategóriás modellje, a Galaxy S22 Ultra figyel, melyek 135 pontot értek el a tesztekben. Az Apple immár két éves múltra visszatekintő iPhone 12 Pro Maxe még mindig a tizenharmadik a maga 131 pontjával. 

Az iPhone 14 Pro Max hátoldali főkamerájának fényereje ugyan f1,5-ről f1,78-ra mérséklődött, de bőven kárpótol az eddiginél 65 százalékkal nagyobb szenzor, illetve itt jegyzendő meg, hogy a 26 milliméterről 24 milliméterre nőtt fókusztávolság miatt kicsit több minden ráfér a fotókra, mint eddig. Jelentős változás, hogy a lapka felbontása 12 megapixelről 48 megapixelre nőtt, bár alapértelmezésben a legjobb képminőség elérésre miatt 4-in-1 pixelösszevonásos 12 megapixeles fotók készülnek. Amennyiben 48 megapixelben lőnénk képeket, akkor ProRAW módra kell váltanunk.

A képminőség javulásában többek közt a Deep Fusion mellé érkezett Photonic Engine-nek is komoly szerepe van. Újdonság a 2x-es zoom, ezek a képek úgy készülnek, hogy a szoftver kivágja a nagyfelbontású új szenzor felvételeinek közepét. A 3x-os optikai zoom változatlan maradt, továbbra sem kapunk komolyabb nagyításra képes periszkópos rendszert, amely előreláthatólag jövőre debütál majd az új csúcsmodellben, az iPhone 15 Ultrában, 5-6x-os nagyítással. 

A nagylátószögű kamera fényereje f1,8-ról f2,2-re csökkent, ellenben a képérzékelő mérete 1/3,5 colról 1/2,55 colra nőtt, és a képminőség kicsit jobb lett. Akció módban egészen kiváló képstabilizátort biztosít a videófelvevő, nem mellesleg pedig Full HD-ről 4K-ra nőtt a filmszerű mód felbontása. A szelfikamera változatlanul 12 megapixeles felbontású, ellenben a fényereje f2,2-ről f1,9-re nőtt és most először végre autofókuszt is felvonultat.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése