Rick & Morty・AppleTV (HBO MAX)

AlmaBlogger   |   2023.02.13 - 17:58   |   Írta: Ca$h   |   34751
13. feb Rick & Morty・AppleTV (HBO MAX)

Minden idők legsikeresebb felnőtt meséje hozzánk is megérkezett, jött látott és győzőtt.

Egy teljesen szokványos kertvárosi család, apa (Chris Parnell), anya (Sarah Chalke), nagylány (Spencer Grammer) és a lütyő kisfiú (Justin Roiland). Éldegélnek a szép házukban, szerelik a szép autójukat, nyírják a füvet, dolgozni mennek, iskolába járnak, szóval élik a szokványos amerikai álmot. Az egyetlen nem éppen szokványos dolog az életükben, hogy nemrég hozzájuk költözött nagyapa (Justin Roiland) akinek a neve Rick és csak szerényen az univerzum legokosabb embere. Vajon mit szokott egy ilyen ember csinálni a hétköznapokban? Nyugodtan kijelenthetjük hogy mozgalmas, izgalmas és éppenséggel szokványosnak nem nevezhető hosszú életében túl van már mindenen. Egyik nap telik a másik után, jönnek a találmányok szépen sorban, de ez a nap most valahogy más mint a többi, ugyanis hosszú évek után végre valahára Rick feltalálta az interdimenzionális portált amivel képes bármelyik párhuzamos univerzumba elutazni. De most mihez kezdjen magával, egyedül nem valami izgalmas nekifutni egy ekkora kalandnak, azt már előre sejtette, hogy a hozzá képest mongol idióta Jerryvel nem tudna mit kezdeni, ahogyan a  mobilját állandóan nyomogató lány unokájával sem, az egyetlen lányát meg csak nem viszi el egy olyan kalandra ahol ki tudja mi fog velük történni. Nem maradt más csak Morty a kisunokája, aki nem éppen a legélesebb kés a fiókban, de legalább fiú és talán benne lesz néha egy kis kalandozásban.

A Rick és Morty minden idők talán legsikeresebb felnőtteknek készült animációs sorozata, a jelenleg elérhető hat évadjával olyanokat hagyott maga után, mint a több mint harminc éve futó Simpsons, vagy az ugyancsak több évtizedes South Park, de még az elképesztően sikeres Family Guyt is. Eleinte nem igazán értettem, hogy mire fel ez a hatalmas siker, bevallom nekem is harmadjára kellett elkezdenem ahhoz, hogy végre elkapjon, de micsoda kapás volt ez édes istenem. Túlságosan gyors, elmebeteg és olyan szinten pszichedelikus sorozat, amiről bevallom férfiasan úgy gondoltam csak a drogos fiataloknak lehet szórakoztató. Aztán kattant valami nálam és rájöttem, hogy nem ... valóban jó lehet kicsit más elmeállapotban nézni, egy egészen más élmény lehet, de ez a sorozat bizony nekünk felnőtteknek készült, akik már sok mindent megéltünk, akik értik a legapróbb rejtett poénokat is, akik rendelkezünk némi rálátással az életre, a politikára, megéltünk már elég dolgot ahhoz, hogy értékelni tudjuk ezt a meglehetősen görbe tükröt. Ez a tükör a változatosság okánál fogva nem az amerikai életmódot figurázza ki, hanem minket embereket, azon belül is a teljes emberiséget. Persze lesznek kikacsintások az éppen aktuális világ dolgaira is, mint az amerikai elnök, vagy a covid vagy még számtalan más dolog, de mindezt olyan kifinomult és egyszerre kegyetlenül morbid humorral és brutális őszinteséggel teszi, hogy sokszor az ember azt se tudja hogy most akkor nevessen vagy inkább sírjon. Természetesen az esetek többségében a nevetésen lesz a hangsúly, de mindemellett a látvány is olyan döbbenetes, amivel simán kenterbe lehet verni egy MCU mozit vagy akár egy Star Warst is és ez most nem vicc!

Minden egyes rész egy külön világ, szó szerint mert az esetek többségében egy másik univerzumban fog játszódni, viszont a portálpisztolynak köszönhetően pillanatok alatt a mi valóságunkban találhatjuk magunkat és ez az állandó váltogatás teljesen rabul ejti az embert. A történetek egyszerre elgondolkodtatóak, viccesek, izgalmasak, majd megint viccesek, majd röhejesen morbidok és végül ott ülünk a rész végén és halljuk a legendás végefőcímet ami azt mondja, hogy „Did you get any of that?” avagy értettél ebből bármit is? Rick karaktere nagyon ellentmondásos, ahogy haladunk előre az évadokban természetesen itt is lesznek összefüggő részek amik idővel kerek háttértörténetet adnak az egész sorozatnak, szépen lassan megismerjük a múltját, megértjük hogy miért lett ilyen, persze nem fogunk sose igazán azonosulni vele, ugyanis a karakter úgy lett kialakítva hogy ez lehetetlen legyen. Nem csak azért mert az egész univerzum legnagyobb mocsadéka ő, hanem azért is mert valóban zseniális lett a karaktere, a beszéde, a gondolatmenetei, a dolgok amiket mond, ahogy mondja, mind úgy lettek kitalálva mintha az írok maguk is zsenik lennének (na ezen nem csodálkoznék) és megértenék hogyan gondolkozhat egy ember aki szimplán csak az egész univerzum legokosabb embere a „legrickebb” Rick a C137-es Földről. Morty pedig természetesen pont az ellentéte. Eleinte azt gondolja az ember róla, hogy egy kicsit GYP-s tehát fogyatékos, pedig nem az, egyszerűen csak még gyerek, egy 14 éves fiú, akinek természetesen csak a lányokon és a matyizáson jár az esze, valójában nem buta ő, a későbbi évadokban többször is bebizonyítja, hogy igenis méltó unokája Ricknek, viszont ő is csak egy átlagos kisrác, aki lehet nem zseni, csak helyén van az esze és a szíve.

A család többi tagja az apuka Jerry, Rick lánya Beth és Morty testvére Summer eleinte csak amolyan biódíszként szolgálnak a sorozatban, akiknek a tudatlanságán jókat lehet nevetni, de idővel ők is mélységet kapnak és szerves részei lesznek a történetnek, majd pedig maguknak a kalandoknak is, amiknek persze soha nincsen vége. Rick legyőzhetetlen, megállíthatatlan, mindig minden esetben nem egy, nem kettő, nem három, minimum négy lépéssel jár mindenki előtt, nem lehet túljárni az eszén nincsen olyan dolog amit nem látna előre, amire ne lenne minimum három lehetséges opciója, nagyon nehéz ezeket leírni, de mi sem bizonyítja jobban ennek a sorozatnak a mesteri mivoltát, minthogy mesélni se igazán lehet róla. Mert még akkor is ha egy részt láttál már minimum háromszor se vagy képes elmesélni, mert ezalatt a bő húsz perc alatt annyi minden történik amit mások egy két órás mozifilmmel se igazán tudnak elmesélni. Soha nem fogjuk elfelejteni azt a pillanatot amikor Rick hirtelen eltűnik, nem találja senki, majd kiderül, hogy uborkává alakította magát (S3E03) csak hogy bebizonyítsa, hogy ő még uborkaként is képes bármilyen pácból kikerülni és mi lesz ebből az egészből édes istenem, le se merem írni. Vagy azt a részt amikor Rick egy vendéget vár estére (S5E01), de úgy gondolja, hogy nem elég érettek a borok amiket a boltban vett, ezért a portálfegyverrel egy olyan Földre rakja át az üvegeket ahol máshogy telik az idő, majd amikor legközelebb újra átmegy a borokért ott már évtizedek teltek és, majd lesz egy "kis" kalamajka amiből olyan színházakat meghazudtoló helyzetkomikumok alakulnak ki, némi hardcore sci-fi jelleggel keveredve amit valóban képtelenség leírni ide nektek. Vagy ott van a Mr. Csicska rész (S1E05), amikor Rick egy pillanat alatt összedob egy olyan gépet amin van egy gomb, ezt megnyomva megjelenik Mr. Csicska aki teljesíti egy kívánságodat, de vigyázz nehogy túl bonyolultat kérjél tőle, mert attól csak összezavarodik. Szerintetek mi fog történni?

A Rick és Morty egy bűnös élvezet, szigorúan felnőtteknek, hihetetlenül intelligens és érett humorral rendelkezik, ami furcsa módon párosul a mérhetetlenül vulgáris, brutális, véres valósággal. Furcsa recept ez, de valójában az egész tudatos, ugyanis ezzel a furcsa kombinációval érik el azt, hogy minden értelmi színvonallal nézhető legyen, teljesen más dimenziók nyílnak meg előttünk ha intelligensek vagyunk de ha csak átlagosak is mocskosul élvezni fogjuk. Ezt a sorozatot nevezném a 21. század kvintesszenciájának, iszonyatosan elmebeteg, van benne minden amit a modern kor felnőttje joggal elvárhat; gyors, okos, látványos, kegyetlen, vicces és elgondolkodtató, senki se veheti el tőle a joggal járó sikert, az egyetlen aggasztó dolog számomra csak az, hogy az új hatodik évad volt talán az első olyan amit túl sok közepesen teljesítő részt tartalmazott. Vajon kezdenek kifogyni az ötletekből? Nagyon remélem hogy nem, mert nem akarok egy olyan világban élni ahol nem várhatok többé az új évad megjelenésére, ahogy olyanban sem ahol van még Rick&Morty, de már nem olyan jó mint amilyen volt. Nagyon remélem, hogy még sokáig kacaghatok ezen a sorozaton úgy, hogy majd belefulladok a röhögésbe, hogy még sokáig fogom hallani a kedvenc főcímzenémet, ami furcsa módon valahogy a Dr. Who főcímjére emlékeztet ...

 

Update: pár héttel ezelőtt felrepültek a rémhírek, hogy az egyik alkotót Justin Roilandet több nagyon súlyos vádpontban (erőszak és molesztálás) is beperelték és bár a bíróság még nem hozott ítéletet ellene, szóval addig ártatlannak kellene maradnia, a sorozatnak otthont adó Adult Swim azonnali hatájjal megvált tőle mint alkalmazottól. Előre megnyugtattak mindenkit, hogy az utóbbi időben amúgy se volt már olyan nagy szerepe a sorozatban (jah ... végülis csak mindkét főszereplőnek ő a hangja) szóval ez a „szakítás” nem megy majd a kedvenc sorozatunk kárára. Hát, én valahogy nem látom ilyen rózsásnak a helyzetet, meglátjuk mennyire lesz érezhető ez a hetedik évadon. Nekünk magyaroknak szerencsére továbbra is maradnak az elképesztően zseniális szinkronszínészek, bízzunk benne, hogy valóban nem lesz érezhető a dolog.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 9.1 | Rotten Tomatoes: 92% | Metacritic: 85
Rick & Morty (season 6 | 2013 -)

Rendezte: Wesley Archer, Pete Michels, Johnny Tesoro, Nathan Litz, Jacob Hair
Írta: Dan Harmon, Justin Roiland, Tom Kauffman, Eric Acosta, Wade Randolph, Mike McMahan, Siobhan Thompson, Anne Lane
Zene: Ryan Elder, Jason Nesmith
Szereplők: Justin Roiland, Chris Parnell, Spencer Grammer, Sarah Chalke, Kari Wahlgren, Maurice LaMarche, Dan Harmon, Tom Kenny, Brandon Johnson

Játékidő: 10x 23perc

 

 

Ha rendelkezel HBO MAX előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy HBO MAX-ot itthon csak a magyar applikáció letöltésével tudod nézni mobilon, tableten, illetve AppleTV-n keresztül is.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> HBO MAX applikáció

>>> Wednesday sorozatkritika

>>> Andor sorozatkritika

>>> Apple Original filmek 2022

>>> Apple Original sorozatok 2022

 


Kommentek megjelenítése