10 hasznos Mac funkció, amivel megnégyszerezheted a produktivitásod 2. rész

Tippek és trükkök   |   2023.02.13 - 10:55   |   Írta: Hidasi Ákos   |   16289
13. feb 10 hasznos Mac funkció, amivel megnégyszerezheted a produktivitásod 2. rész

Az Apple Mac eszközei alapvetően az optimális munkaeszközként lettek megtervezve, így rengeteg olyan rejtett funkcióval rendelkeznek, amiről esetleg te sem tudsz.

Ha a Mac-en való munkáról van szó, a macOS-ben annyi praktikus, időtakarékos trükk van elrejtve, hogy jó eséllyel van legalább egyet-kettő, amiről még nem is hallottál. Íme 10 kevéssé ismert gyors tipp, amelyek közül bármelyik elképesztő hasznos lehet a produktivitásod megnöveléséhez.

 

Ez a cikk azt feltételezi, hogy macOS Ventura rendszert futtató Macet használsz, de a legtöbb tipp az Apple Mac operációs rendszerének korábbi verzióiban is működik. Emellett azt is fontos megjegyezni, hogy ez egy kétrészes cikksorozat második része, így érdemes lehet az első résszel kezdened, amit ide kattintva érhetsz el, ugyanis a tippjeink első felét abban fogod megtalálni.

 

 

6. Fájlok megnyitása az App Switcher-ből

A legtöbb régóta macOS operációs rendszert használó felhasználó ismeri az App Switcher-t. Ez a funkció a Command-Tab billentyűparanccsal hívható elő, és felsorolja a Macen jelenleg futó összes alkalmazást, lehetővé téve a gyors váltást közöttük.

 

Az App Switcher-nek viszont van egy gyakran figyelmen kívül hagyott funkciója, ami nem más, mint a fájlok megnyitásának lehetősége. Egyszerűen csak kezdj el áthúzni egy fájlt egy Finder ablakból, majd hívd elő az App Switcher-t, és húzd a fájlt a megfelelő alkalmazás ikonjára azon belül. Ezután engedd el a fájlt, aminek ezután a kiválasztott alkalmazásban meg kell nyílnia.

 

Bónusz tipp: Ha egy megnyitott alkalmazásból szeretnél kilépni az App Switcherrel, jelöld ki az alkalmazást, és koppints a Q gombra. Több alkalmazás gyors bezárásához pedig csak pörgesd végig a megnyitott appokat a Tab billentyűvel, a bezárásukhoz pedig mindegyik esetében nyomj egy Q gombot.

 

7. Keress és változtass meg file neveket

Ha több fájlt jelölsz ki a Finderben, a Ctrl-kattintással megnyitott menü „Rename...” parancsával az összes fájlt átnevezheted. Az Átnevezés párbeszédpanel lehetővé teszi azt is, hogy a kiválasztáson belül csak bizonyos fájlokat nevezz át, amelyek neve tartalmaz egy bizonyos szövegrészt. Ez nagyon praktikus, ha egy mappában több tíz vagy több száz különböző nevű fájl van, és csak azokat a fájlokat szeretnéd megváltoztatni, amelyek tartalmaznak egy adott szót.

 

A funkció használatához mindössze jelöld ki az összes fájlt egy mappában (győződj meg róla, hogy mind ugyanolyan típusú fájlok, különben sajnos nem fog működni a funkció), majd kattints egyet, miközben a Ctrl billentyűt lenyomva tartod, és válaszd a „Rename….” lehetőséget. Az első legördülő menüben válaszd a „Replace Text” (Szöveg cseréje) lehetőséget. Ezután pedig csak egyszerűen írd be a helyettesíteni kívánt szót vagy szöveget a "Find" (Keresés) mezőbe, majd írd be a "Replace With" mezőbe azt a szöveget, amellyel helyettesíteni szeretnéd a korábbit. Végül pedig kattints a „Rename” (Átnevezés) gombra.

 

8. Szövegkivágások használata

A macOS-ben a Text Clipping egy olyan szövegkivágás, amely egy alkalmazásból „kihúzva” a Mac egy másik helyére, egy egyedi, önálló fájlfajtává válik. A viszonylag kevéssé ismert funkció legalább a Mac OS 9 óta létezik, és kényelmes módot kínál arra, hogy szövegrészleteket vágj ki nagyjából bárhonnan, hogy később egy másik alkalmazásban vagy dokumentumban felhasználhasd.

 

A szövegkivágás létrehozásához egyszerűen jelöld ki egy szöveg tetszőleges részét, és húzd az egérrel az Asztalra vagy egy megnyitott Finder-ablakba. Ezáltal a kiemelt szöveget - beleértve bármilyen szövegformázást is - egy .textclipping fájlként menti el a rendszer, amelyet a kijelölt szöveg első néhány szava alapján nevez el. Természetesn a fájlt bármikor könnyen átnevezheted, hogy jobban beazonosítható legyen a számodra.

 

Ha a kijelölt szöveget egy másik fájlban, például egy Pages-dokumentumban szeretnéd felhasználni, akkor csak húzd a Text Clippinget a megnyitott dokumentumba, és a szöveg automatikusan beillesztésre kerül oda, ahol épp a kurzorod van. A kivágott szövegrészt ugyanígy beillesztheted bármilyen megnyitott fájlba és alkalmazásba, például böngészőbe, Mail-be, Xcode projektbe és így tovább.

 

9. Fotószerkesztések másolása és beillesztése

A macOS Ventura rendszertől kezdve, ha több olyan fényképed van, amelyet ugyanúgy szeretnél szerkeszteni (például levágni a széleit), vagy ha olyan változtatásokat végeztél egy fényképen, amelyeket egy másik fényképen is szeretnél megismételni, használhatod a Fotók alkalmazás új „másolás és beillesztés” szerkesztési eszközeit.

 

Az új funkció használatához először nyiss meg egy képet, kattints a „Szerkesztés” gombra, majd végezd el a kívánt módosításokat. Ha végeztél, válaszd ki a menüsorból a „Image” -> „Copy Edits” menüpontot, majd válaszd ki azt a képet (vagy képeket), amelyiken ugyanezeket a módosításokat szeretnéd elvégezni. Végül pedig válaszd a menüsorból az „Image” -> „Paste Edits” menüpontot.

 

10. Több legutóbb használt alkalmazás megjelenítése a Dockban

A macOS-ben a „legutóbb használt alkalmazások megjelenítése a Dockban” nevű praktikus funkció (a Rendszerbeállítások -> Asztal és Dock alatt található) egy elválasztót ad a Dock jobb oldalához, és az elválasztó után megjeleníti a nemrég használt, azonban a Dock-ra nem rögzített alkalmazásokat. Ez a funkció azonban alapvetésként csak a három legutóbb használt, és azóta bezárt alkalmazást mutatja. Mi lenne viszont akkor, ha a Dock több ilyen alkalmazást is meg tudna jeleníteni, ezáltal pedig hatékonyabbá tenné a te munkafolyamataidat?

 

Ha nincs ellenérzésed azzal szemben, hogy parancsokat másolj a Terminal-ba, akkor tökéletesen lehetséges növelni vagy csökkenteni a Dockban megjelenő, nemrég megnyitott alkalmazások számát. Csak nyiss meg egy Terminal ablakot, és illeszd be az alábbiakat a parancssorba, majd nyomd le az Enter-t:

 

defaults write com.apple.dock show-recents -bool true;

defaults write com.apple.dock show-recent-count -int 10;

killall Dock

 

A parancson belül az -int argumentum határozza meg a legutóbb megnyitott alkalmazások számát, amelyeket a rendszer a Dockban az osztóvonal után meg fog majd jeleníteni (ebben az esetben 10-et fog megjeleníteni). A számot természetesen tetszés szerint módosíthatod arra, amennyire neked szükséged van.

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése