Ilyen lesz az iPhone 15?

Almás Pletykák   |   2023.02.02 - 21:37   |   Írta: Hidasi Ákos   |   48719
02. feb Ilyen lesz az iPhone 15?

A napokban új információk szivárogtak ki.

Az Apple tavaly sokkolta az iPhone-rajongókat az iPhone 14 és az iPhone 14 Pro modellek közötti különbségek hatalmas mértékével. Most egy újonnan kiszivárgott infócsomagból kiderült, hogy a két modell között már így is szélesen tátongó szakadék csak még nagyobb lesz az iPhone 15 széria bevezetését követően.

 

A MacRumors újságírói az Unknownz21 nevű Apple-lel kapcsolatos információk kiszivárogtatójával együttműködve több specifikációt és dizájnt érintő különbséget is megtudtak az iPhone 15, illetve az iPhone 15 Pro modellekről. Az információforrások között például kiszivárgott belső Apple-dokumentumokból is megtalálhatóak, így a pletykák hitelessége elég jónak tűnik. Unknownz21 figyelemre méltó tapasztalattal rendelkezik a még be nem jelentett Apple információk kiderítésében, egyszer például már hónapokkal a megjelenés előtt megszerezte az iOS 14 egy korai verzióját.

 

A kiszivárogtató legfrissebb információi azonban valószínűleg nem igazán nyerik majd el a pénztárcabarát iPhone-okat vásárlók tetszését. A MacRumors azt állítja, hogy az Unknownz21 által megszerzett dokumentumok "megerősítik", hogy az Apple új, 3 nm-es A17-es chipsetje kizárólag az iPhone 15 Pro modellekben lesz majd megtalálható, ahogyan az újratervezett ház is, ami a legfrissebb hírek szerint a home gombhoz hasonlóan nem mechanikusan működő, hanem egyhelyben fixált állású bekapcsoló és hangerőszabályzó gomboknak fog helyet adni. Még a telefonok hálózati csatlakoztathatósága is más lesz, a Wi-Fi 6E a Pro modellekben lesz csak elérhető – ez egyébként egy olyan információ, amit a korábbi kiszivárgások nem tartalmaztak.

 

A hálózati csatlakoztathatóságról szóló pletykák hitelesítése miatt Unknownz21 nyilvánosan kiadta az erről szóló Apple dokumentációt is. Erre jó eséllyel azért került sor, mivel ez a mértékű megkülönböztetés eddig példátlannak számít (például az összes iPhone 14-es modell Wi-Fi 6-ot használt). Ezt az infócsomagot egyébként Unkonwnz21 egyelőre csak a "jéghegy csúcsának" nevezte, elmondása szerint további kiszivárogtatások is várhatóak, köztük teljes képek következnek majd a termékcsalád márciusban kezdődő EVT (Engineering Validation Test) szakasza előtt.

 

Tekintettel arra, hogy azt már több kiszivárgásból is tudhatjuk, hogy az iPhone 15 Pro modellek ismét jobb kamerákkal és egyedüll nekik szánt ProMotion kijelzőkkel rendelkeznek majd, szinte biztosak lehetünk abban is, hogy az iPhone 15 és iPhone 15 Plus árazás szempontjából sem lehet majd még csak köszönőviszonyban sem a drágább testvéreivel.

 

Viszont bizonyos források az elmúlt időszakban azt is állították, hogy az Apple az iPhone 15-ös alapmodellekben is elérhetővé teszi a Dynamic Island funkciót majd. Ha pedig hihetünk a kiszivárogtatott információknak, akkor ez lehet talán az a módszer, amivel a Pro- és alapmodellek közti tudásbeli különbséget valamellyest csökkenteni szeretné az almás vállalat.

 

Nem sokkal a fentiek után azonban további hírek láttak napvilágot az Apple 2023-as iPhone-t érintő terveiről. Sőt, igazából egészen pontosan arról, hogy mi az, ami már teljesen biztos, hogy nem fog megtörténni. A neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo felülvizsgálta a saját előrejelzését, miszerint 2023-ban érkezik madj egy összecsukható iPhone, és jelenleg megváltoztatva eddigi álléspontját most azt állítja, hogy az Apple áthelyezte a fókuszt, és az eddig valószínűnek tűnő összehajtható kijelzőjű iPhone helyett egy összecsukható iPadet helyezett a fejlesztések előterébe. Így tehát ha a közeljövőben összecsukható érintőképernyővel rendelkező eszközöt láthatunk a vállalattól, az minden valószínűség szerint egy iPad lesz, nem pedig egy iPhone.

 

 

Kuo legújabb előrejelzései szerint ugyanis az Apple egy összehajtható iPadet készít szénszálas rúgótámasszal, ami könnyebbé és tartósabbá teszi majd a készüléket. Azt is elárulta, hogy az Apple-nek van egy külön beszállítója ehhez az alkatrészhez, méghozzá az Anje Technology. Kuo kifejtette továbbá azt is, hogy a 2024-es megjelenés a legvalószínűbb, de "optimistán" áll ehhez az időkerethez és ahhoz, hogy a készülék "fellendíti majd a megrendeléseket és javítja a termékkínálatot".

 

A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman korábban arról számolt be, hogy az Apple egy olyan kagylóhoz hasonlóan összehajtható iPad-dizájnon dolgozik, amely esetében az összecsukható iPad alsó fele billentyűzetként működik gépeléskor. Gurman azt jósolta, hogy a megjelenés csak 2026-ban lesz esedékes azonban, ami viszont az apple elemzés két nehézsúlyú szereplőjét állítja egyenesen szembe egymással. Az Apple-rajongók természetesen azt remélik, hogy a korábbi időpontokat rebesgető Kuónak igaza lesz.

 

Az Apple ennek az üzletpolitikának a továbbvitelével egyébként nagyon komoly kockázatot vállal. Az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus eladásai elmaradtak a feléjük támasztott elvárások mögött. Az a meglepő helyzet állt ugyanis elő, hogy a jelenleg legrissebb szériát megvásárlók közül sokan inkább a Pro modellek magasabb költségét vállalták be azok egyértelmű előnyei miatt. Ami az egyik oldalról természetesen előnyös a gyártó számára, a másik oldalról azonban ezáltal az eladások összesített mennyisége jelentősen csökkenhet. A Pro és „sima” modellek közti különbség szélesítése pedig nem valószínű, hogy az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus eladásainak fellendülését eredményezné majd.

 

A kiszivárgott információk szerint az Apple stratégiája az lesz, hogy egyszerre közöl jó és rossz híreket majd a potenciális vásárlóival. Az almás vállalat jó híre az lesz, hogy a Dynamic Island funkció (ha hihetünk a híreknek, akkor) már az iPhone 15 alapmodelljeiben is megtalálható lesz. A rossz hír(ek) pedig a magasabb iPhone 15 Pro árak lesznek. Hogy ez a kétes kimenetelű hazárdjáték kifizetődik-e, azt csak az idő fogja megmutatni.

Forrás: Forbes

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése