Tim Cook véleménye a nők helyzetéről a tech iparban

AlmaBlogger   |   2023.02.02 - 22:04   |   Írta: Hidasi Ákos   |   6298
02. feb Tim Cook véleménye a nők helyzetéről a tech iparban

A BBC riportere friss interjújában beszélt a témáról az Apple vezérigazgatója.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint még mindig "nem ül elég nő az asztalnál" a világ technológiai cégeinél - beleértve az ő cégét is.


A BBC-nek adott exkluzív interjújában Cook úr elmondta, hogy a technológiai iparág "közel sem fogja elérni azt, amit elérhetne", ha nem lesz sokszínűbb a munkaerő.


Szerinte "nincs jó kifogás" a nők hiányára az ágazatban.


Azt is elmondta, hogy szerinte a kiterjesztett valóság (AR) és a metaversum koncepciója "mélyreható". "A jövőben az emberek csodálkozni fognak, hogy hogyan élhettünk AR nélkül" - mondta. "Rengeteget fektetünk ebbe a területbe."

A kiterjesztett valóság a digitális tartalom és a valós világ keveréke - ennek bemutatására egy nagyon egyszerű példa lehet mondjuk az, hogy a telefon kamerájával virtuális bútorokat illesztünk be abba a szobába, ahova vásárolnánk azokat, még a konkrét vásárlás előtt. Ezáltl láthatjukuk, hogyan mutatnának az egyes bútorok a házunkban.


A metaversum a teljesen virtuális világok koncepciója - a nagy tech cégek pedig napjainkban hatalmas összegeket fektetnek bele a koncepció megvalósításába. A cégek közt élenjárónak számít a Meta, (korábbi nevén Facebook), amely új prioritásának megfelelően átnevezte magát. 


Az iparági elemzések alapján ezek az ambíciózus projektek is olyanok, amelyek megvalósításában alulmarad a nők aránya, ami egy igazán érzékeny témává vált az elmúlt években.

 


Tim Cook személyes véleménye a témában


Tim Cookkal a világjárvány óta tett első látogatása során készített interjút a BBC egy újságírója az Egyesült Királyságban. Az alábbiakban az ő tapasztalatait fordítottuk le, illetve foglaltuk össze mi is.

"A világ leggazdagabb vállalatának vezérigazgatója személyesen barátságos, udvarias és figyelmes.


Halk szavú volt, és a rá jellemző sötét ruhát viselte. Nem volt híve a csevegésnek, bár a  beszélgetés elején viccelődtünk a brit időjárásról, és részvétét fejezte ki a királynő halála miatt is.

Ezután pár általánosabb és a vállalat termékeihez kapcsolódó téma került terítékre.

Cook úr elmondta nekem, hogy "nem egy nagy példakép" a munka és a magánélet egyensúlya terén, és hogy ez nem egy olyan kifejezés, amellyel könnyen azonosulni tudna.

"A magánélet és a munka között alig van különbség, ezek keverednek" - mondja, és hozzáteszi, hogy megpróbálja "elkülöníteni" a hatáskörén kívül eső problémákat. "Tisztában vagyok vele, hogy ott vannak... de nem vagyok megszállottja" - mondja.


Lenyűgözte a BBC hangfelvevő készüléke, és néhányszor érdeklődve megforgatta a kezében, miután befejeztük az interjút.

Bevallottam, hogy meg kellett kérdeznem az Apple munkatársait, hogy kölcsönkérhetek-e 1-2 vezetékes fejhallgatót, amit be tudok dugni a hangfelvevőbe - az Apple 2016-ban nagyrészt megszabadult ugyanis a fejhallgató-csatlakozóktól. Az iPhone-okkal például azóta is csak a vezeték nélküli fülhallgatók működnek.


"Ó, azokat még mindig áruljuk" - mondta komolyan a fülemben lógó vezetékes párra utalva. "Az emberek még mindig szívesen megveszik őket."


Szívesen beszélt velem egy másik, szívéhez közel álló témáról is - a sokszínűségről.


"Nincs jó kifogás"


Az Apple nemrég indította el alapítói fejlesztési programját női vállalat alapítók és alkalmazásfejlesztők számára az Egyesült Királyságban.

"Úgy gondolom, hogy a technológia mibenléte és az emberiségre gyakorolt hatása nagyban függ attól, hogy a nők is ott ülnek-e az asztalnál" - mondta Cook úr.
"A technológia egy nagyszerű dolog, amellyel sok mindent el lehet érni, de ha nem ülnek sokféle nézetű emberek a tervezői asztalnál, akkor nem születnek meg azok a nagyszerű megoldások, amiket kiaknázhatnánk."

Azt mondta, hogy bár a vállalatok, köztük az övé is, előrelépést tettek a sokszínűség terén, "nincs jó kifogás" arra, hogy a technológiai ágazat nem alkalmaz több nőt.


Az Apple saját sokszínűségi adatai szerint 2021-ben 35% volt a női alkalmazottak aránya a globális személyzetben.

2014-ben például az Apple az eredeti Apple Health Kit-et menstruációs időszakkövető nélkül dobta piacra - ami olyan vádakhoz vezetett, hogy ez a fejlesztők körében tapasztalható férfi "túlerő" miatti mulasztás volt.

A Deloitte Global becslése szerint a nagy globális technológiai cégek munkaerő-állomány összetételében 2022-re átlagosan körülbelül 33%-ban fogják a nők képviseltetni magukat - ebből 25% technikai pozíciókat tölt be.

Az ágazat előtt álló egyik kihívást egyébként az jelenti, hogy a lányok közül kevesen választják a természettudományos, műszaki, mérnöki és matematikai tárgyakat az továbbtanulásuk irányaként.

"A vállalkozások viszont nem menthetik fel magukt azzal, hogy annyit mondanak, hogy "nem tanul elég nő informatikát, ezért nem tudok elég embert felvenni"" - mondta Cook úr.


"Alapvetően meg kell változtatnunk az informatikát és a programozást tanulók számát."

Véleménye szerint az iskola befejezésekor mindenkinek kötelezően részt kellene vennie valamilyen kódolási kurzuson, hogy "működő ismeretekkel" rendelkezzen arról, hogyan működik a kódolás és hogyan készülnek az alkalmazások.

Az Apple is létrehozta saját programnyelvét, a Swiftet, a használatának megtanulásához szükséges tartalmakkal együtt.

 


A versenyfeltételek kiegyenlítése


Cook úr és én találkoztunk egy kis csoport női alkalmazásalapítóval is, akik közül hárman csatlakoztak az Apple új programjához.

 

Az egyikük Alexia de Broglie, aki a Your Juno nevű, nőknek szóló, személyes pénzügyeket oktató alkalmazást hozta létre. Az alkalmazás létrehozása melett azután döntött, miután megdöbbentette, hogy női barátai milyen keveset tudnak a pénzügyekről.

Elmondta, hogy tagja néhány alapítóknak szóló WhatsApp-csoportnak is, és hogy ezek némelyikében 90%-ban férfiak vannak.

"[A területen dolgozó nők] mindannyian keresztnévről ismerik már egymást, ami őrület, mert ezzel szemben olyan sok férfi startupper van, hogy ők egyáltalán nem is ismerik egymást." - mondta Alexia. 


Ariana Alexander-Sefre a Spoke-ot alapította, ami egy fiataloknak szóló wellness-alkalmazás. Az appot azután hozta létre, miután az öccse egyik barátjának öngyilkossága felhívta a figyelmét a téma fontosságára.

"Remélem, hogy öt év múlva nem is lesz olyan dolog, hogy női alapító, vagy nem is lesznek ilyen meghatározott kategóriák, mert - tudod- annyi különböző ember fog különböző dolgon dolgozni" - mondja."

"Szeretném, ha az egész játéktér kiegyenlítődne".


Ezeket a beszélgetéseket és interjúrészleteket a BBC egy riportere készítette. Ami véleményem szerint ezekből leszűrhető, az az, hogy igenis vannak olyan női vállalkozók és szakemberek, akik szívesen dolgoznak a technológiai iparban. A jövőben tehát azzal, ha folytatódik ez a jó irányú tendencia, akkor azzal mindenképp sokszínűbbé és komplexebbé válik majd az iparág, ami feltehetőleg nekünk, a felhasználóknak is pozitív következményekkel jár majd.

 

Forrás: BBC

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése