Ezek az újdonságok várhatóak még 2023-ban 1. rész

Almás Pletykák   |   2023.01.30 - 17:17   |   Írta: Hidasi Ákos   |   27352
30. jan Ezek az újdonságok várhatóak még 2023-ban 1. rész

Az iOS 16 tartogat még meglepetéseket mindannyiunk számára.

Bár az iOS 17 spekulációk már javában zajlanak, még mindig van egy pár olyan funkció, amelyet az Apple bejelentett az iOS 16 részeként, de még nem adott ki az iPhone és iPad felhasználók számára. Ilyenek például az új Apple Pay és Apple Card funkciók, a Safari frissítései és persze még sok minden más. A következő kétrészes cikksorozatban összegyűjtjük a korábban bejelentett funkciókat, amelyek még az iOS 16-tal érkeznek iPhone-ra és iPadre.


Apple Pay Later

Az Apple az elmúlt időszakban jelentősen felpörgette a kezdeményezéseit a személyes pénzügyek terén, és az egyik legjobban várt új funkció ebben a kategóriában az Apple Pay Later nevű szolgáltatás. A 2022-es WWDC-n bejelentett Apple Pay Later lehetővé teszi majd, hogy az Apple Pay vásárlásai négy egyenlő, nulla százalékos kamatozású részletre oszthatók legyenek, összesen hat hétre elosztva.


Az Apple Pay Later funkció hasonló az olyan versenytársakéhoz, mint az Affirm és a Klarna. Ez két olyan vállalat, amely a "vásárolj most, fizess később" platformok modern hullámának élén áll. Az Apple azonban azt hirdeti, hogy platformja "zökkenőmentes és biztonságos" lesz, az Apple Wallet alkalmazásba való integrációval és a kamatmentességgel.


Amikor az Apple Pay Later-t a 2022-es WWDC-n bejelentették, nem volt egyértelmű ütemterv arra vonatkozóan, hogy mikor lesz a szolgáltatás ténylegesen elérhető az ügyfelek számára. A funkció nem szerepelt az iOS 16 eredeti kiadásában, és a későbbi szoftverfrissítések egyikével sem került bele egyelőre. A Bloomberg arról számolt be, hogy a funkció "meglehetősen jelentős technikai és mérnöki kihívásokkal" nézett szembe.


A bevezetést követően az Apple Pay Later "mindenhol elérhető lesz, ahol  Apple Pay online vagy alkalmazáson belüli fizetést elfogadnak" a "jogosult kérelmezők számára az Egyesült Államokban". Így tehát sajnos ez a funkció is azoknak az alkalmazásoknak a listáját fogja népesedési, amik Magyarországon nem elérhetők egyelőre. 


Apple Card megtakarítási számla

Folytatva a pénzügyi szolgáltatásokra való összpontosítást, az Apple azt is bejelentette, hogy egy magas hozamú megtakarítási számlát integrál közvetlenül a Wallet alkalmazásba az Apple Card felhasználók számára. Ezt a funkciót októberben jelentették be, és az Apple azt mondta, hogy "hamarosan" elérhető lesz. Tekintettel arra, hogy az Apple Card csak az Egyesült Államokban érhető el, az új megtakarítási számla is csak az Egyesült Államokra korlátozódik majd sajnos.


Az Apple Card megtakarítási számla egyébként lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók a Daily Cash jutalmaikat automatikusan befizessék a számlájukra. Emelett teljes mértékben integrálódni fog az Apple Wallet alkalmazásokkal, lehetővé téve a számla egyenlegének és növekedésének nyomon követését az idő múlásával, és akár további befizetéseket is eszközölhetnek majd a felhasználók a kapcsolódó bankszámlájukon keresztül.


Az Apple Card Savings Account a Goldman Sachs-szal együttműködve fog működni, amely maga az Apple Card esetében is az Apple partnere. Arról egyelőre nincs szó, hogy a számla pontosan milyen százalékos kamatot fizet majd, de a Goldman meglévő online megtakarítási számlája 3,30%-os éves százalékos hozamot kínál.


Következő generációs CarPlay

A WWDC-n az Apple bemutatta az általa "a CarPlay következő generációjaként" jellemzett rendszert. Ez a funkció azonban még az Apple is elismerte, hogy egyelőre jó ideig nem lesz elérhető, annak ellenére, hogy már 2022-ben bejelentették a WWDC-n.


Az új CarPlay kezelőfelület drámai átalakításon megy majd keresztül a jelenleg kínáltakhoz képest. Több képernyő támogatását is kínálja majd az autón belül, és képes lesz mélyen integrálódni az autó hardverével. Lényegében ez az új CarPlay dizájn teljesen kiválthatja a gyártók saját digitális interfészeit. A következő adatok mind megtalálhatóak lesznek az új CarPlay rendszerén belül:


Sebesség, üzemanyagszint, hőmérséklet és egyebek a műszerfalon.

A rádió vezérlése vagy a termosztát megváltoztatása közvetlenül a CarPlay-en keresztül

Személyre szabhatja a vezetési élményt a különböző műszercsoport-designok kiválasztásával

A widgetek segítségével a felhasználók az időjárás és a zene információit közvetlenül az autójuk műszerfalán láthatják egy pillanat alatt


Ez egy nagy vállalkozás az Apple részéről, és szoros együttműködést igényel az új CarPlay-felületet bevezetni kívánó autógyártókkal. Az Apple azt mondja, hogy további információkat "a jövőben osztanak meg", és hogy az első, az új CarPlay dizájnt támogató járművekre valamikor az év végén számíthatunk. Egyelőre arról nincs hír, hogy ez a rendszer hol lesz először elérhető

 

Webes push-értesítések

Itt van valami, ami a hivatalos bejelentés óta nagyrészt a radar alatt maradt: a webes push-értesítések támogatása a Safari számára iOS és iPadOS rendszereken. Ezt a tavalyi WWDC-n jelentették be, amikor az Apple azt mondta, hogy a Safari iPad-en és iPhone-on most először támogatja a weboldalakról érkező push-értesítéseket.

A webes értesítések támogatása a Safariban már évek óta elérhető a Mac számítógépeken, de az iPhone és az iPad készülékről egészen mostanáig hiányzott. Ami felfrissítette az emlékezetünket erről a funkcióról, az Jen Simmonsnak a Mastodonon megjelent bejegyzése volt, aki Apple analistaként dolgozik a vállalat Web Developer Experience csapatában.


A bejegyzésben Simmons arra kérte a felhasználókat, hogy osszák meg "kedvenc webes alkalmazásaikat", amelyeket az iPhone-juk kezdőképernyőjére tettek. Ez azt jelezheti, hogy az Apple tovább dolgozik az iPhone és iPad webes push-értesítésein, valamint talán más fejlesztéseket is eszközöl a progresszív webes alkalmazások Apple platformokon való működéséhez.

 

Ezen kívül még természetesen vannak izgalmas újdonságok, amik a közeljövőben várnak ránk. A cikksorozat második részében főleg olyan frissítésekről esik majd szó, amik hazánkban is jelentős újdonságokat jelentenek majd. Ne maradj le tehát a második részről, amit ide kattintva tudsz megtekinteni.

 

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése