Az Apple harmadik társalapítójának tragikus története

Apple Hírek   |   2023.01.28 - 14:45   |   Írta: Hidasi Ákos   |   32708
28. jan Az Apple harmadik társalapítójának tragikus története

Dollármilliárdok helyett csupán 800 dollárért vált meg a részesedésétől.

Az Apple az elmúlt évben érte el a 2 billió dolláros piaci kapitalizációt - viszont azt sokan nem tudják, hogy miért adta el a kevéssé ismert harmadik társalapító a 10%-os részesedését a cég alapítása után néhány nappal, mindössze 800 dollárért.

 

Ebben a cikkben bemutatjuk a harmadik Apple-társalapítót, aki csupán 800 dollárért adta el 10%-os részesedését a cég indulása után nem sokkal.

Az Apple részvényei 2022-ben elérték a történelmi 2 billió dolláros piaci értéket, és ezzel a világ legértékesebb nyilvánosan jegyzett vállalattának járó címet is a magáénak tudhatja. Tekintve, hogy a vállalat nem rég elérte ezt a mérföldkövet, meglehetősen abszurdnak tűnik, hogy valaki anno a vállalat 10%-át eladta mindössze 800 dollárért.

 

"Szerintem ez is csak azt mutatja, hogy az Apple ökoszisztémája milyen hatalmasra nőtt az elmúlt évtizedekben" - mondta Dan Ives, a GBH Insights elemzője a CNBC-nek még akkor, mikor az Apple az 1 billió dolláros piaci értéket érte el. "Ez nem a vég, hogy elérték az 1 billió dollárt. Úgy látom, hogy ez csak a növekedés és a nyereségesség egy új szakaszát jelenti." – nyilatkozta. Jóslata pedig be is igazolódott, hiszen azóta rekord sebességgel duplázta meg az Apple az értékét, mostanra pedig jóval 2 billió dollár felett jár ez a szám.

 

Az Apple cég 10 százalékának birtoklása napjainkban tehát egy valóra vált álomnak hangzik. Van azonban egyetlen ember a világon, aki pontosan tudja, hogy milyen érzés végignézni azt, ahogy ez a lehetőség a kezében van, majd elúszik: Ronald Wayne, az Apple kevéssé ismert harmadik társalapítója.

 

Wayne a kezdetek kezdetén csatlakozott az Apple társalapítóihoz, Steve Wozniakhoz és Steve Jobshoz, akik akkor 21 és 25 évesek voltak, hogy a CNBC "The Filthy Rich Guide" című műsorának egyik epizódja szerint 10 százalékos részesedésért cserébe "felnőtt felügyeletet" biztosítson a vállalatnak, és ellenőrizze a gépészmérnöki munkát és a dokumentációt. Ronald Wayne ekkor a 40-es éveiben járt. Ezen információ ismeretében nem nehéz kitalálni, hogy végül mi okozta a harmadik társalapító kilépését a vállalatból.

 

1976. április 1-jén azonban Ronald Wayne leült az írógépéhez, és elkészített egy megállapodást, amely körvonalazta mindhárom férfi feladatkörét, ezzel pedig hivatalossá tette az Apple-nél betöltött szerepét. Ő volt az is, aki megrajzolta a vállalat első logóját, amelyet végül kevesebb mint egy évig használtak, mielőtt felváltotta a ma is a vállalathoz szorosan kapcsolódó szimbólum.

 

Wayne-t azonban a vállalkozás elindítását követően nagyon hamar aggasztani kezdte az az eshetőség, hogy a vállalkozás esetleges adósságai személyesen őt fogják majd terhelni. Steve Jobs ugyanis egy 15 000 dolláros kölcsönt vett fel, hogy megvásárolhassa az Apple első szerződésében foglaltak teljesítéséhez szükséges eszközöket egy Bay Area-i számítógépboltban, a The Byte Shopban. Ez az első beruházás egyébként nagyjából 100 számítógépet jelentett a cégnek. Wayne viszont aggódott, hogy az Apple nem fogja tudni visszafizetni a tartozását. Ez az aggodalom egyébként teljes mértékben érthető volt. Steve Jobs és Steve Wozniak ugyanis egyaránt fiatal és szegény volt, Wayne-nek viszont volt már egy kialakult egzisztenciája, illetve vagyona. Többek között egy háza is, és komolyan tartott attól, hogy az anyagi terhek rá hárulnak majd, ha az üzlet rosszul sül el.

 

Így miután mindössze 12 napot töltött Wozniakkal és Jobsszal, Wayne levette a nevét a szerződésről, és 800 dollárért eladta részvényeit az Apple azóta híressé vált másik két társalapítójának. Wayne döntése viszont, hogy elhagyja az éppen csak elindított vállalkozást, sokba került neki. Ma ugyanis Wayne 10 százalékos Apple-részesedése, amit összesen 800 dollárért adott el, több mint 231 milliárd dollárt érne. Ez a vagyon Wayne-t a világ egyik leggazdagabb emberévé tenné.

 

Meglepő módon viszont Wayne a mai napig azt állítja, hogy nem bánta meg a döntését. Főleg azért, mert tudja, hogy az Apple-nél nem találta volna meg a hivatását. "A következő 20 évben a dokumentációs osztályon végezném a munkám, méghozzá papírokat tologatnék" - mondta a Business Insidernek.

 

Wayne úgy érezte, hogy nincs a helyén, mintha "szellemi óriások árnyékában állna" - meséli a Cult of Macnek a vállalatnál töltött rövid idejét illetően. "Én 40 éves voltam, ezek a srácok pedig a 20-as éveikben jártak. Ők forgószelek voltak - olyan volt a tervük, mintha egy tigrist fogtak volna a farkánál fogva. Ha az Apple-nél maradtam volna, valószínűleg mostanra én lennék a leggazdagabb ember a temetőben".

 

Az egyetlen dolog, amit azonban megbánt az Apple-nél töltött időből, az egy igazán aprónak tűnő dolog a részesedéséhez képest. Wayne ugyanis évekig megtartotta az eredeti, 1976-os szerződését. Aztán a 90-es évek elején 500 dollárért hozott egy hirtelen döntést és eladta.

 

"Ott volt ez az Apple-szerződés az iratszekrényemben, porral és pókhálókkal borítva, és arra gondoltam: 'Miért kellene ezt tovább tartogatnom?" - mesélte a Cult of Macnek.

 

A "The Filthy Rich Guide" szerint 2011-ben ugyanez a szerződés 1,59 millió dollárért kelt el egy árverésen. Így történt tehát, hogy az Apple harmadik társalapítója kétszer is milliomos lehetett volna a vállalkozásnak köszönhetően, végül azonban mindkét alkalommal eladta a nyertes lottószelvényét.

Forrás: CBS News

 

Kapcsolódó tartalmak:
Kommentek megjelenítése