Az Apple legnagyobb hibái

AlmaBlogger   |   2023.01.26 - 22:28   |   Írta: Hidasi Ákos   |   17657
26. jan Az Apple legnagyobb hibái

12 olyan Apple termék, ami hatalmas bukásnak bizonyult

Az Apple Macintosh Portable

Ez volt az Apple első próbálkozása a hordozható számítógépek piacán. Szerencséjükre a Macintosh Portable óta hosszú utat tettek meg, hiszen a MacBook laptopok manapság már a legjobbak közé tartoznak. 1989-ben azonban ez a nehézkesen működő műanyagkupac jelent meg. A tervezési hibák miatt a gép néha egyáltalán nem kapcsolt be, még akkor sem, ha be volt dugva. "Hordozhatónak" nevezni a legjobb esetben is nagyvonalú volt. A gép több, mint 7 kg-ot nyomott és tíz centi vastag volt.

 

 

Az Apple Newton

Az Apple 1987-ben megpróbált csatlakozni a fejlődő PDA-piachoz (azaz a zsebszámítógépek piacához) az Apple Newtonnal. A Newton fő jellemzője az volt, hogy képes volt felismerni a tollal beírt kézírást. Kár viszont, hogy ez a funkció alig működött. Miután még a The Simpons című sorozatban is hírhedt módon kigúnyolták, a készülék szépen lassan megszűnt.

 

 

Apple Pippin

Az Apple úgy gondolta, hogy a 90-es évek közepén belép a konzoljátékok piacára is. Ahelyett viszont, hogy lemásolta volna azt, amit a Sony, a Nintendo és a Sega csinált, az Apple inkább új utakat próbált keresni a Pippinnel. Ez egy játékkonzol és egy hálózati számítógép keresztezése volt, de a szörnyű marketing és a rossz tervezés arra ítélte, hogy mindkettőként megbukjon. Mindössze 14,4 kb/s-os modemmel rendelkezett, és a nagyobb játékfejlesztők nem támogatták a játékaik használatát a platformon. Az 599 dolláros induló ár sem segítette a terméket a sikerhez. Végül a Pippint 1997-ben kivonták a forgalomból.

 

 

Apple eMate

Az Apple egyik legkülönösebb terméke, az eMate egy laptop és egy PDA hibridje volt. Ugyanazokat a szoftvereket futtatta, mint a Newton, és a mindössze 799 dolláros árával meglehetősen kedvező árú eszköz volt. A színes dizájn tulajdonképpen az iMac és az iBook ihletője volt. A probléma az volt, hogy az eMate-et csak oktatási intézményeknek értékesítették, ami erősen korlátozta a potenciális piacot. Mindössze 11 hónappal a debütálása után kivonták a forgalomból az eszközt.

 

 

Round Mouse

Ez a dolog egyszerűen csak ronda volt. Tudjuk, hogy az Apple szereti a lekerekített sarkokat a derékszögek helyett, de ez az egér egyszerűen túl sok. Kényelmetlen és nehézkes volt a használata. Néhány felhasználó még arra is panaszkodott, hogy alig fért el a kezében az eszköz. Ez volt az Apple első USB-s egere, és 1998-tól két éven át az asztali Mac-ek tartozéka volt. Szerencsére a józan ész győzött, és az Apple visszatért a hagyományosabb termékek gyártásához.

 

 

Az U2 iPod

Az Apple marketing részlege képes elképesztő reklámokat és hirdetéseket gyártani. Az ír rocklegenda, a U2 nagy szerepet játszott az iPod reklámkampányában, hiszen az ő dalaikat használták fel a forradalmian kicsi zenei eszközök televíziós reklámjaiban. Az Apple és Bono egója azonban kissé túlságosan is elszállt egy ponton. Kiadtak ugyanis egy különleges iPodot piros kattintókerékkel, U2-tartalmakkal és a hátlapra gravírozott aláírásokkal a zenekar tagjaitól. Összességében nem volt egy szörnyű termék, kivéve azt, hogy 50 dollárral magasabb árat szabtak meg neki, mint a hasonló, nem U2-es modellnek. A fogyasztók nagyrészt nemet mondtak a készülékre, így sokáig ez sem maradt a piacon.

 

 

A Power Mac G4 Cube

Az eredetileg 2000-ben megjelent, négyzet alakú számítógép mindössze egyetlen évet töltött a polcokon. Drágább volt, mint a hasonló gépek, és nem tartalmazott semmiféle monitort. A vásárlókat nem nyűgözte le a kreatív kocka alakú kialakítás, és határozottan elkerülték a terméket. Helyette a hagyományos Power Mac G4-et részesítették előnyben, ami ráadásul jobban bővíthető is volt új hardverekkel.

 

 

20. évfordulós Macintosh

Amikor a vállalat a 20. évfordulóját ünnepelte, kiadtak egy különleges kiadású Macintosh számítógépet, amelyet limuzinnal szállítottak volna házhoz. Kár, hogy ez egy 8000 dolláros rendszer volt, meglehetősen átlagos specifikációkkal. És ha ez nem elég: valójában egy évvel az Apple 20. születésnapja után, 1996-ban adták ki. Mindössze 12 000 darabot gyártottak le, de alig fogyott belőle néhány, még azután is, hogy az ára 2000 dollár alá csökkent.

 

 

Macintosh TV

Ez a készülék nem összetévesztendő a jelenlegi Apple TV termékkel. A Macintosh TV 1993-ban jelent meg, és a számítógépek és a televíziókészülékek kombinálására tett kísérletként tudnánk a legkönnyebben leírni. Ebben az esetben a hiba az volt, hogy az Apple egyszerűen túlságosan megelőzte a piacot. Az okostévék és más eszközök, mint a Rokus és a Chromecast, ma már népszerűek, de a Macintosh TV-nek komoly hiányosságai voltak. A 14″-es képernyőt akár számítógép-monitorként, akár tévéképernyőként lehetett használni. De mindkettőként egyszerre nem. Ráadásul több mint 2000 dollárba került. Így természetesen rövid úton ez is elhasalt.

 

 

Lisa I

A Lisa I egyszerre volt egy csodálatos technológiai műalkotás és egy teljes kudarc. Ez volt az első személyi számítógép, amely grafikus felhasználói felületet kínált a felhasználóknak, amit manapság már természetesnek veszünk, de akkor még nagy lépésnek számított. Ennek az egyetlen funkciónak kellett volna igazolnia a hihetetlen, közel 10 000 dolláros árat. Bár a kijelző akkoriban forradalmi újítás számba ment, a számítógép többi része lassú és nehezen használható volt a legtöbb ember számára. Az Apple végül feladta, és megengedte a vásárlóknak, hogy más gépekre cseréljék őket.

 

 

FireWire

Az USB konkurensének tervezett FireWire az Apple saját adatátviteli technológiája volt. Az USB-nél sokkal gyorsabbnak marketingelték, de az átlagfogyasztó nem igazán tudta megállapítani a különbséget. A hardvergyártók nem szerettek licencdíjat fizetni az Apple-nek azért, hogy FireWire-portot építsenek be készülékeikbe, ezért sokan egyszerűen nem is tették. A szabad piac törvényei működésbe léptek, és a FireWire fokozatosan a feledés homályába merült, mígnem az Apple 2011-ben hivatalosan is megszüntette a használatát.

 

 

iTunes Ping

Mi is volt pontosan a Ping? Emlékszünk a létezésére, de arra nem, hogy valójában mit is csinált. Kis utánajárás után megtudtuk, hogy ez egy közösségi hálózat volt az iTunes-felhasználók számára, amely lehetővé tette, hogy belehallgass a barátaid zenéibe, és személyreszabott ajánlásokat kapj. Bár teljesen ingyenes volt, senki sem akart egy újabb közösségi hálózathoz csatlakozni már. Így végül két év után a Ping csendben eltűnt.

 

 

Forrás: Howstuffworks

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése