Hogyan maxold ki az új iPhone-odat? 1. rész

Tippek és trükkök   |   2023.01.29 - 00:02   |   Írta: Hidasi Ákos   |   23557
29. jan Hogyan maxold ki az új iPhone-odat? 1. rész

Adunk 12 tanácsot az új telefonod beállításához.

Ha rákattintottál erre a cikkre, akkor jó eséllyel nem rég vetted vagy kaptad meg életed első iPhone-ját. Ha így van, szerencsés vagy! Egy remek műszaki cikkről van szó, ami már a te tulajdonodban van, és minden bizonnyal jó ideig - legalább öt évig, ha a jelenleg uralkodó trendek folytatódnak - kitart majd.

 

De ha ez az első iPhone vagy iPad készüléked, és még sosem használtál ilyet, vagy esetleg most váltasz Androidról, egyet se félj! Lehet, hogy egy kicsit nehéz lesz mindent kiismerni, de íme néhány tipp és trükk, hogy a legtöbbet hozd ki a vadiúj iPhone-odból.

 

1. Állítsd be az Apple ID-t

Amikor kiveszed az iPhone-t vagy iPadet a dobozból, és bekapcsolod, az egyik első dolog, ami felugrik, az Apple ID létrehozása vagy bejelentkezése. Bár ez nem tényleges követelmény, enélkül a valóságban nem sok hasznát veheted az iPhone-odnak vagy iPad-ednek.

 

Az Apple ID lényegében a kulcs mindenhez, ami az Apple-hez tartozik, beleértve az olyan alkalmazásokat is, mint például az iMessage, a FaceTime, az iCloud, a Find My iPhone, az Apple Music, az alkalmazások és játékok, és természetesen még sok minden mást is. Ha tehát még nincs Apple ID azonosítód, nagyon ajánlott létrehozni egyet. Abból adódóan, hogy milyen fontos eleme az Apple ID az Apple élménynek, nagyon fontos, hogy megőrizd az Apple ID belépéshez szükséges adataidat. Ha elfelejted feljegyezni őket, sajnos nehéz lehet visszajutnod a fiókodba, ha a túl sok sikertelen bejelentkezési kísérlet miatt letilt az Apple.

 

 

2. Kapcsold be a „Find My iPhone” funkciót

Az Apple ID már a második lépéshez is kritikus fontosságú, mivel a Find My iPhone használatához is szükséged lesz rá. A „Find My iPhone” egy biztonsági funkció, amellyel nyomon követheted, hogy hol van az iPhone vagy iPad készüléked. Ez a funkció abban az esetben tud igazán jól jönni, ha elveszne a készüléked, vagy ellopnák. Ami szintén hasznos, hogy a funkció segítségével távolról törölheted a készüléked teljes tartalmát és memóriáját, de akár üzenetet is hagyhatsz a készüléken annak, akinél van, hogy hogyan vegye fel veled a kapcsolatot.

 

Az Apple ID beállításakor a „Find My iPhone” bekapcsolása a beállítási folyamat része kell, hogy legyen. De természetesen manuálisan is bekapcsolhatod, ha később szeretnéd beállítani. Akárhogy is, ne felejtsd el beállítani a Find My iPhone-t! Jobb félni, mint megijedni.

 

 

3. Töltsd ki a Medical ID-dat

Senki sem szeretne vészhelyzetbe kerülni, de az élet néha igazságtalanul játszik, és egy pillanat alatt megvan a baj. Ezért fontos annyira, hogy mindenképpen töltsd ki az orvosi azonosítódat az iPhone-odon.

Az orvosi azonosító segítségével az elsősegélynyújtók hasznos információkat tudhatnak meg az egészségi állapotoddal kapcsolatban, ha egészségügyi vészhelyzetbe kerülsz. Ilyen hasznos információ például az alapvető egészségügyi állapotod, a vércsoportod, az allergiáid, az, hogy szervdonor vagy-e vagy sem, és még sok minden más. Ezen a felületen tudod a vészhelyzet esetén értesítendő kapcsolattartókat is megadni.

 

Ennek beállításához válaszd a Beállítások > Egészség > Orvosi azonosító menüpontot. Alternatívaként ugyanezt a Health alkalmazásból is elérheted.

 

 

4. Mindig készíts biztonsági mentést az iPhone-odról

Ha a fent említett alapokat már beállítottad, a következő lépés az, hogy mindig készíts biztonsági mentést a telefonod tartalmáról. Nem tudom eléggé hangsúlyozni – MINDIG készíts backup-ot. Akár manuálisan, akár automatikusan beállítva - vagy akár mindkét módon - MINDIG győződj meg róla, hogy időről-időre készítesz biztonsági másolatot az adataidról. Soha nem tudhatod, mi történik majd, és ez ismét egy olyan helyzet, amivel kapcsolatban jobb félni, mint megijedni. Az iPhone-odon idővel rengeteg adat és értékes emlék halmozódik fel, és hidd el, nem akarod egy pillanat alatt elveszíteni ezeket.

 

Az iPhone vagy iPad biztonsági mentésének több módja is van: manuálisan egy számítógépre (Mac vagy PC egyaránt működik), vagy automatikus iCloud biztonsági mentésekkel. Én személy szerint talán az iCloud biztonsági mentéseket ajánlom, mert automatikus, így tehát nem kell majd tudatosan foglalkoznod vele. Így tudod majd egyébként akkor is visszaállítani az adataidat, ha majd egyszer úgy döntesz, hogy frissíted a készülékedet. Ehhez viszont arra van szükség, hogy elegendő iCloud- tárhelyed legyen a biztonsági mentéshez. Ha pedig manuális mentést készítesz a számítógépedre, akkor azt javaslom, hogy válaszd a titkosított mentés lehetőségét. Et azt jelenti majd, hogy bizonyos érzékenyebb adatok, például az Egészségügyi információk és jelszavak is benne lesznek majd a mentésedben.

 

 

5. A Control Center személyre szabása

Az iOS egyik leghasznosabb funkciója a Control Center. Ez az a panel, amely az általánosan és gyakran használt beállításokat és alkalmazás-parancsikonokat tartalmazza - például Wi-Fi és mobilnet, fényerő, hangerő, képernyő elforgatás, zseblámpa, kamera, energiatakarékos üzemmód és még sok más. A Vezérlőközpont bárhonnan elérhető, még akkor is, ha alkalmazásokban vagy. (Habár egyébként van olyan beállítás, amellyel csak a kezdőképernyőről lehet elérni.)

 

A Control Center-t valószínűleg tucatnyi alkalommal fogod használni napi szinten. Hihetetlenül praktikus, és a különböző paneleket a saját ízlésed szerint állíthatod be. Ehhez csak menj a Beállítások > Vezérlőközpont menüpontra. Szeretnél egy parancsikont hozzáadni, amivel egy kattintás a Shazam? Esetleg egy gombot a stopperóra gyors elindításához? Az Apple testreszabási eszközeivel rengeteg más opció mellett ezt is megteheted.

 

 

6. Akadályozd meg, hogy az Autocorrect kiforgassa a szavaid

Az Autocorrect jó lehet, ha sietsz egy szöveg leírásával, de sajnos sokszor hajlamos elrontani a szavaidat, és teljesen kiforgatni őket. A szívednek tetsző szöveghelyettesítések hozzáadásához menj a Beállítások > Általános > Billentyűzetek > Szöveghelyettesítés menüpontba. Itt finomhangolhatod az Autocorrectet.

 

Ne feledd, hogy ez egy kétrészes cikk első fele csupán, szóval a további tippekért kattints ide.

 

Forrás: digitaltrends

 

Kapcsolódó tartalmak:

 


Kommentek megjelenítése