Hogyan maxold ki az új iPhone-odat? 2. rész

Tippek és trükkök   |   2023.01.29 - 21:36   |   Írta: Hidasi Ákos   |   9772
29. jan Hogyan maxold ki az új iPhone-odat? 2. rész

Adunk 12 tanácsot az új telefonod beállításához.

Ha rákattintottál erre a cikkre, akkor jó eséllyel nem rég vetted vagy kaptad meg életed első iPhone-ját. Ha így van, szerencsés vagy! Egy remek műszaki cikkről van szó, ami már a te tulajdonodban van, és minden bizonnyal jó ideig - legalább öt évig, ha a jelenleg uralkodó trendek folytatódnak - kitart majd.

 

De ha ez az első iPhone vagy iPad készüléked, és még sosem használtál ilyet, vagy esetleg most váltasz Androidról, egyet se félj! Lehet, hogy egy kicsit nehéz lesz mindent kiismerni, de íme néhány tipp és trükk, hogy a legtöbbet hozd ki a vadiúj iPhone-odból. Ne feledd, hogy ez egy kétrészes cikksorozat második része. Ha még nem tetted, akkor tanácsoljuk, hogy először ide kattintva a sorozat első részét olvasd el.

 

7. Haptikus visszajelzés gépelés közben

Jómagam azok táborába tartozom, akik általában lenémítva tartják a telefonjukat. Egyszerűen nem szeretem, ha állandóan csengőhangokat hallok. De ha az iPhone-od néma üzemmódban van, az azt jelenti, hogy nem működik a hallható visszajelzés gépelés közben, amit viszont személy szerint én szintén nem szeretek.

Az iOS 16-tal nemrég vált elérhetővé a képernyőn megjelenő billentyűzet haptikus visszajelzésének lehetősége. Ez azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal, amikor megérintesz egy karaktert a billentyűzeten, egy kis érezhető reakciót kapsz, amire az Android készülékek már régóta képesek.

A haptikus billentyűzet-visszacsatolás bekapcsolásához menj a Beállítások > Hangok és haptika > Billentyűzet-visszacsatolás menüpontba.

 

8. A kevesebb görgetés mindig öröm

Veled is előfordul, hogy hosszú percekig görgetsz a kedvenc közösségi felületeden, például az Instagramon? Aztán később eszedbe jut, hogy vissza szeretnél térni az oldal tetejére. Meglehetősen unalmas lenne ezen a ponton visszapörgetni az oldal tetejére. Szerencsére van azonban egy gyorsbillentyű, amivel pillanatok alatt visszajuthatsz oda, ahonnan indultál.

Csak koppints a képernyő tetejére, az iPhone-odon a selfie kamera környéki területre. Ez hasonlóan működik, mint a home billentyű, és azonnal visszavisz az oldal tetejére, bármilyen alkalmazásban is vagy éppen. Ez egy meglehetősen egyszerű tipp, viszont örülni fogsz neki, hogy tudsz róla, hidd el nekem.

 

9. Válts az LTE és az 5G között, amikor szükséged van rá

Bár a legújabb iPhone-ok képesek 5G-s mobiladatátvitelre, az 5G megbízhatósága egyelőre korántsem tökéletes. A legtöbb szolgáltatónál néha az 5G még mindig bizonytalan akkor is, ha a készülékem több sávot mutat. Ilyenkor egyszerűen kikapcsolom az 5G-t, és visszatérek a jó öreg 4G/LTE-re, ami sokkal megbízhatóbb.

 

Ehhez menj a Beállítások > Mobiltelefon > Mobiltelefonos adatopciók > Hang és adat menüpontba. Ott választhatsz az 5G ON vagy az 5G Auto opciók közül, iletve az LTE-t is itt kapcsolhatod be. A különbség az 5G On és az 5G Auto között az, hogy a bekapcsolt opció minden esetben az 5G-t használja, amikor csak lehetséges, még akkor is, ha ez csökkenti az akkumulátor élettartamát. Az 5G Auto pedig csak akkor használja az 5G-t, ha az nem befolyásolja jelentősen az akkumulátor élettartamát.

Egy másik lehetőség, amire érdemes lehet egy pillantást vetned az 5G vonatkozásában, az a Data Mode. Itt engedélyezhetsz több adathasználatot az 5G-n, amikor az be van kapcsolva, illetve itt állíthatod be az automatikus frissítések és a háttérben futó folyamatok alapvető beállításait is.

Összességében tehát lehet, hogy jól hangzik azért mindig az 5G-n lenni, mert az izgalmas és új technológia, de ez a probléma is - nem mindig megbízható. Ezekkel a különböző beállításokkal a mobilkapcsolatot úgy állíthatod be, ahogy az éppen a legjobban működik.

 

10. AirDrop mindenek felett

Az egyik kedvenc funkcióm az iPhone-on az AirDrop. Ha iPad vagy Mac készüléked is van, akkor az AirDrop a leggyorsabb módja annak, hogy fájlokat ossz meg az összes Apple-eszközöd között - például fényképeket és videókat, dokumentumokat, vagy igazából bármi egyebet. Ez egy nagyszerű funkció azok számára, akik erősen kötődnek az Apple hardveres ökoszisztémájához. De persze akkor is hasznos, ha a barátaiddal vagy családtagjaiddal osztanál meg különböző file-okat.

 

A funkció használatához csak válaszd az AirDropot a megosztási lehetőségek közül, amikor egy elemet osztasz meg. Viszont vess arra is egy pillantást, hogy az AirDrop beállításai helyesen vannak-e beállítva. Ezt a Beállítások > Általános > AirDrop menüpontban éred el.

 

Fontos információ lehet egyébként ezzel kapcsolatban az, hogy az iOS 16.2-ben az Apple bevezetett egy új korlátozást az AirDrop-on megosztott file-ok fogadására. Hallhattál már olyan emberekről, akik az AirDropot arra használták, hogy kéretlenül küldjenek fényképeket olyan idegeneknek, akiknek az AirDrop beállítása "Mindenki" volt. Most, bár még mindig van "mindenki" opció, összesen csak 10 percig marad így, ha beállítod. Ha pedig ez a 10 perc letelt, a telefonod automatikusan visszaáll a "Csak a kapcsolatok" beállításra.

 

Az AirDrop-beállításait egyébként alapvetőleg is a "Csak névjegyek" módon tanácsolnám tartani, így ugyanis könnyedén küldhetsz fotókat az iPhone-odról az iMac vagy az iPad készülékedre anélkül, hogy bármi problémád lehetne idegenekkel. A mindennapi munkafolyamatokban könnyen nélkülözhetetlenné válhat az Airdrop. Adj neki egy esélyt és figyeld meg, kis idő eltelte után nem tudnsz majd lemondani róla!

 

11. Bármit gyorsan megtalálhatsz a Spotlight keresővel

Keresel valamit konkrétan a telefonodon? Legyen az egy alkalmazás vagy játék, amit épp most töltöttél le az App Store-ból, egy egyszerű internetes keresés, egy e-mail vagy szöveg, vagy akár egy naptári esemény, a keresés mindössze egy mozdulattal elérhető.

Ha a kezdőképernyőn vagy, két módon érheted el a keresést. Az első opció, hogy megérintheted a keresés mezőt alul, az alkalmazások utolsó sora és a képernyő alja között, a második, hogyegyszerűen lefelé húzod a képernyőn az ujjadat. Ekkor megjelenik a Spotlight keresés funkció, és bármit beírhatsz a keresőmezőbe, hogy megjelenjenek a Siri által javasolt alkalmazások, beállítási funkciók, Mailek, Fotók, Üzenetek és egyéb találatok. A Beállítások > Siri és keresés menüpontban azt is beállíthatod, hogy honnan érkezzenek pontosan az eredmények.

 

12. Kulcsszavak keresése weboldalakon a Safariban

Előfordult már, hogy egy weboldalon kerestél valami specifikus információt, viszont a hosszú szövegben nehézkes volt megtalálnod a lényegi információkat? A Safari rendelkezik egy rejtett "keresés ezen az oldalon" funkcióval, amely határozottan hasznos ilyen helyzetekben.

 

Használatához először lépj arra az oldalra, amelyen keresni szeretnél. Ezután koppints ismét a kereső mezőre, és írj be néhány kulcsszót, amire keresni szeretnél. Amikor pedig elkezdenek megjelenni az eredmények, görgess lefelé, hogy elrejtsd a billentyűzetet, és menj a képernyő aljára, ahol az áll, hogy "Ezen az oldalon". Ha a kulcsszót megtalálható az oldalon, látni fogod a találatok számát is. Ezután válaszd a „Keresés (kulcsszó)” lehetőséget, hogy gyorsan ugrálj a sárgával kiemelt találatok közt.

 

Ez lenne tehát a mi 12 alapvető tippünk ahhoz, hogy az új telefonodat maximálisan ki tudd élvezni. Reméljük hasznosnak találtad a tanácsainkat.

 

Forrás: Digitaltrends

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése