Apple, Samsung, Xiaomi az aktuális erősorrend

Tech Hírek   |   2023.01.30 - 08:19   |   Írta: L Ferenc   |   10495
30. jan Apple, Samsung, Xiaomi az aktuális erősorrend

A zsugorodó okostelefon piacot a jelek szerint jelenleg az Apple uralja.

2022 utolsó negyedévében világszerte mintegy 300,3 millió új okostelefon talált gazdára, ami az előző év hasonló időszakához képest körülbelül 18,3 százalékos visszaesést jelent – derül ki az IDC piackutató cég legfrissebb jelentéséből, melyből többek közt az is kiolvasható, hogy mind az öt nagy gyártó eladásai csökkentek az elmúlt hónapokban.

Az IDC adatai szerint az Apple 72,3 millió smartphone-t értékesített a tavalyi év utolsó három hónapjában, ami 14,9 százalékos, vagyis a piaci átlagnál némileg szerényebb csökkenést jelent. Az amerikai gyártó piacrésze 23,1 százalékra tehető, ami bőven elegendő az első pozícióhoz.

Az Apple elsősége javarészt annak köszönhető, hogy világszerte jól teljesítenek a tavaly ősszel piacra dobott új modelljei, a relatíve kompakt iPhone 14, a nagy kijelzős iPhone 14 Plus, a remek kamerás iPhone 14 Pro és a mindent bele kategóriás iPhone 14 Pro Max. A vállalat legközelebb várhatóan szeptemberben mutat majd be új mobilokat.

A képzeletbeli dobogó második fokára a nagy rivális Samsung állhat fel, mely koreai vállalat 58,2 millió készülék eladásával egy 19,4 százalékos szeletet hasított ki magának a piaci tortából. A Samsung egy évvel korábban még 69 millió telefont tudott eladni, vagyis egy év alatt 15,6 százalékkal csökkent a forgalma.

A Samsung február elején leleplezi le 2023-as csúcstelefonjait, a kompakt Galaxy S23-at, a nagyobb kijelzős Galaxy S23+-t és a cerkával, valamint high-end kameraszettel felvértezett Galaxy S23 Ultrát, melyek sokat lendíthetnek a koreai gyártó eladásain.

A topgyártók közül a harmadik helyezett Xiaomi eladásai szakadtak be a legnagyobb mértékben. A kínai cég a korábbi 45 millió helyett ezúttal csak 33,2 millió okostelefont tudott forgalomba hozni 2022 utolsó hónapjaiban, ami messze piaci átlag feletti, 26,3 százalékos visszaesésről tesz tanúbizonyságot. A Xiaomi részesedése 12,2 százalékról 11 százalékra olvadt.

A Xiaomi a 13 és a 13 Pro típusjelzésű csúcskategóriás okostelefonokkal vág neki az idei évnek, melyek európai piacra szánt változatai a február végén Barcelonában megrendezendő Mobil Világkongresszuson mutatkoznak majd be.

A negyedik helyen tanyázó Oppo 15,9 százalékos visszaesést követően jelenleg 8,4 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, az ötödik Vivo eladásai pedig 18,9 százalékkal estek vissza, melyet követően a cég piacrésze mintegy 7,6 százalékos. 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése