Tavasszal végre befuthat az Apple VR headsete

Almás Pletykák   |   2023.01.10 - 08:29   |   Írta: L Ferenc   |   33640
10. jan Tavasszal végre befuthat az Apple VR headsete

A hivatalos bejelentésre várhatóan még a WWDC előtt sor fog kerülni.

Az elmúlt időkben rengeteg pletykát lehetett hallani azzal kapcsolatban, hogy az Apple a közeljövőben piacra fog dobni egy új viselhető eszközt, melyet az eddigi hasonló termékektől eltérően nem a fülünkbe vagy a csuklónkra, hanem a fejünkre kell majd helyezni. Igen, ez az a mind a mai napig meglehetősen titokzatos újdonság, mely a híradásokban rendszeresen VR (Virtual Reality) headset, AR (Augmented Reality) headset, illetve MR (Mixed Reality) néven szerepel. 

A legfrissebb híradások arról szólnak, hogy ez a titokzatos újdonság még a 2023-as WWDC előtt be fog mutatkozni, és mivel ezt a rendezvényt tradicionálisan júniusban szokták megrendezni, a headsetről várhatóan még tavasszal le fog hullani a lepel. 

Amennyiben minden jól megy, akkor a várhatóan Apple Reality Pro néven debütáló, xrOS operációs rendszert futtató újdonság kereskedelmi forgalmazása valamikor ősszel kezdődhet meg, nagyjából az iPhone 15 termékcsalád debütálásával egy időben. Az Apple első körben várhatóan üzleti felhasználóknak, fejlesztőknek és power usereknek kívánja árulni forradalmian új termékét.

A virtuális valóság, illetve kiterjesztett valóság eszköz a várakozások szerint egy önmagában használható berendezés lesz, vagyis nem kell majd okostelefont vagy számítógépet csatlakoztatni hozzá. Ennek jegyében brutális hardver kerül majd bele, ugyanis a Sonytól származó két darab 4K felbontású micro OLED kijelző meghajtásához igen komoly számítási teljesítményre van szükség.

Előzetes információk szerint a headsetben két processzor kap helyet. Ezek közül a fő egység körülbelül olyan teljesítményű lesz, mint a gyártó Mac számítógépeiben szolgálatot teljesítő M1 chip, a mellette helyet kapó kiszolgáló chipkészlet pedig a szenzorokból érkező adatokat dolgozza majd fel. 

A nem kevesebb, mint nyolc optikai modult felvonultató szemüveg tömegét a kényelmes viselet érdekében igyekeznek a lehető legalacsonyabban tartani. A 200-300 grammosnak ígérkező headset várható ára kapcsán egyelőre igen nagy a szórás, míg egyesek 1000 dollár (370 ezer forint) körüli árról tesznek említést, pesszimista források szerint az indulóár akár 3000 dollár (1,11 millió forint) magasságában is alakulhat. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése