Nem lesz új iPhone SE

Almás Pletykák   |   2023.01.09 - 08:30   |   Írta: L Ferenc   |   23686
09. jan Nem lesz új iPhone SE

A legfrissebb híradások szerint hamarosan véget ér a kompakt készülék pályafutása.

Az Apple 2016-ban dobta piacra első SE okostelefonját, mely elsősorban szuperkompakt kialakításával és relatíve elérhető árával hódított a vásárlók körében. 2020-ban aztán kijött a második generáció, amit tavaly tavasszal követett a harmadik nekifutás. 

Eddig úgy tudtuk, hogy az iPhone SE negyedik verziója valamikor 2024-ben érkezik majd, de a legfrissebb híradások szerint végülis máshogy fognak alakulni a dolgok. Az Apple ügyekben az átlagnál mindig sokkal jobban értesült iparági elemző, Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy az új iPhone SE nemhogy késni fog, hanem nemes egyszerűséggel sosem fog elkészülni.

Ez többek közt azért is érdekes, mert az új iPhone SE-ben debütált volna az Apple első saját fejlesztésű baseband chipje, vagyis ez a relatíve olcsó készülék lett volna a kísérleti nyúl az új chiphez, mely ha beváltotta volna a hozzáfűzött reményeket, akkor a későbbiekben az amerikai gyártó drágább telefonjaiba is megérkezett volna. Így például a 2024 őszén debütáló iPhone 16-osokba. 

Így viszont jövőre várhatóan még nem szerelik be az almás mobilokba az új chipet, vagyis a 2024-es iPhone-ok is Qualcomm-alapokra építkezve kerülnek forgalomba. Az első Apple baseband chipes iPhone-ok leghamarabb 2025-ben láthatnak napvilágot. 

A mostanság elkaszált új iPhone SE az elődjénél jelentősen vékonyabb kávákkal, kijelző alatti gomb, illetve ujjlenyomat-érzékelő nélkül támadott volna. Az érintőkijelző az előzetes információk szerint 6,1 colos képátlóval rendelkezett volna és a tetején nem meglepő módon méretes notchot vonultatott volna fel.

A 2018-ban napvilágot látott és 2021-ig forgalmazott iPhone XR designját felvonultató negyedik generációs iPhone SE hátlapjának bal felső sarkában egyetlen kamera árválkodott volna, vagyis sem nagylátószöget, sem pedig zoommodult nem kaptunk volna tőle.

Az aktuális iPhone SE 64 GB-os alapmodelljének hivatalos magyarországi listaára 240 ezer forint. A 128 GB-os középső verzióért 270 ezer forintot kérnek el, a 256 GB-os csúcsmodell árcéduláján pedig 330 ezer forintos összeg szerepel.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése