Jöhetnek az érintőképernyős Mac-ek?

Apple Hírek   |   2023.01.14 - 22:42   |   Írta: Hidasi Ákos   |   21822
14. jan Jöhetnek az érintőképernyős Mac-ek?

Ez lehet az Apple következő nagy újítása.

Az Apple az utóbi időben bizonyos források szerint azon dolgozik, hogy érintőképernyőkkel egészítse ki Mac számítógépeit, ami szembemegy a vállalat régóta követett ortodoxiájával, és olyan megközelítést alkalmaz, amelyet Steve Jobs társalapító egyszer "ergonómiailag szörnyűnek" nevezett.

Az Apple mérnökei aktívan részt vesznek a projektben, ami azt jelzi, hogy a vállalat komolyan fontolgatja az érintőképernyős Mac-ek első generációjának tényleges piacra dobását - állítják a fejlesztéseket közelről figyelemel követő személyek. Ennek ellenére a bevezetés még nem végleges, és a tervek még bármikor megváltozhatnak.

 

Hogyhogy még nics érintőképernyős Mac?

A vállalat több mint egy évtizede azzal érvel az érintőképernyős Mac-ek ellen, hogy az érintőképernyők nem működnek jól a laptopokon, és hogy az iPad jobb választás, ha valaki érintőképernyős készüléket szeretne. Az Apple valószínűleg amiatt is aggódott, hogy az érintőképernyős Mac-ek drasztkusan lecsökkenthetik az iPad-eladásokat.

A rivális gyártók azonban egyre több számítógépet és laptopot láttak el érintőképernyőkkel, ezzel nyomást gyakorolva az Apple-re, hogy ugyanezt tegye. A fejlesztés hátterében az is állhat, hogy elmúlt évek Mac-et érintő újításainak köszönhetően a Mac profitábiliabb üzletággá vált, mint az iPad - és természetes, hogy a vállalat a lehető legvonzóbbnak szeretné feltűntetni a számítógépes termékcsaládját. 

A jelenlegi belső megfontolások alapján a vállalat 2025-ben dobhatja piacra az első érintőképernyős Macjét a MacBook Pro nagyobb frissítésének részeként - állítja egy (a tervek bizalmas jellegére hivatkozva) a neve elhallgatását kérő forrás.

 


A cupertinói (Kalifornia) székhelyű Apple az ügyben megkérdezett képviselője nem kívánt nyilatkozni.

A jelenlegi munkálatok szerint azonban az Apple első érintőképernyős MacBook Pro-ja megtartja a hagyományos laptop dizájnt, beleértve a hagyományos trackpad-et és billentyűzetet. A laptop képernyője azonban támogatná az érintéses bevitelt és a gesztusokat - akárcsak egy iPhone vagy iPad. Idővel pedig valószínűleg az Apple több Mac modelljére is kiterjesztené az érintőképernyő-támogatást. 

A MacBook Pro megújításának részeként az Apple azt is tervezi, hogy kijelzőit az organikus fénykibocsátó dióda, azaz OLED technológiára állítja át. A vállalat jelenleg LCD-ket (folyadékkristályos kijelzőket) használ a Mac-jeiben, de az iPhone-ok és az Apple Watch-ok már az OLED-del készülnek. Ezek a képernyők jobb fényerőt és szebb színeket kínálnak, és a hírek szerint 2024 első felében az iPad Pro-ra is megérkeznek majd.

Ha az érintőképernyős Mac tényleg megvalósul, az jelentős fordulat lenne. Az Apple egykori vizionárius igazgatója, Steve Jobs szerint az az elképzelés, hogy a számítógép-felhasználóknak fel kell nyúlniuk, hogy megérintsenek egy függőleges képernyőt, "nem működik". 

"Az érintős felületek nem akarnak függőlegesek lenni" - mondta 2010-ben. "Hosszabb idő után a karod le akar majd esni".

Jobs utódja a vezérigazgatói székben, Tim Cook az utóbbi években is fenntartotta ezt az álláspontot. 2012-ben azt mondta, hogy a Microsoft Corp. által gyártott táblagépek és a laptopok keverésével létrehozott hibrid készülékek olyanok, mintha egy kenyérpirítót kombinálnának a hűtőszekrénnyel. 

Az Apple azonban más területeken előfordult már, hogy változtatott az irányvonalon. Jobs anno azt is mondta, hogy az Apple nem fog telefont vagy táblagépet árulni, pedig ezek mára kulcsfontosságú üzletágakká váltak a vállalat számára.

Az Apple laptop versenytársai, köztük a Dell Technologies Inc., a HP Inc., a Microsoft, a Lenovo Group Ltd., a Samsung Electronics Co. és az Acer Inc. pedig az érintőképernyőkkel képzelik el a jövőt. A nagy számítógépgyártók közül jelenleg ugyanis az Apple az egyetlen, aki nem kínál ilyen terméket. 

Vannak arra utaló egyéb jelek is, hogy az Apple fontolgatja az irányváltást. 

A vállalat 2018-ban elkezdte kombinálni az alkalmazásait, és iPad-alkalmazásokat hozott a Macre. A következő évben ugyanezt tette a külső fejlesztőktől származó alkalmazások esetében is. 2020-ban a vállalat elkezdte engedélyezni az iPhone-alkalmazások futtatását a számítógépein.

Ez az átállás azonban reflektorfénybe helyezte a Mac érintés-támogatásának hiányát. Egy-egy iPhone-ra tervezett alkalmazás használata Macen sokszor kimondottan körülményes.

Az Apple még az érintőképernyőkkel kapcsolatos fordulat ellenére sem dolgozik aktívan az iPad és a Mac operációs rendszerek kombinálásán - mondták a helyzetet ismerő személyek. Az első érintőképernyős Macek valószínűleg a macOS-t fogják használni továbra is.

Az Apple vásárlóinak egy része évek óta kérte az érintőképernyős Mac-eket, és a vállalat korábban is tett kísérleteket arra, hogy kielégítse ezeket a felhasználókat. 2016-ban például bevezette a Touch Bar-t, egy virtuális csíkot a billentyűzeten, amely funkciókat vezérelt. A funkció csúnya kudarcot vallott, összezavarta a fogyasztókat, és az alkalmazásfejlesztők körében sem vált igazán népszerűvé. Az Apple 2021-ben végül megszüntette a funkciót a csúcskategóriás MacBook Pro-n. 

Tavaly októberben az Apple már kevésbé volt határozottan elutasító az érintőképernyős Mac-ek ötletével szemben. Amikor egy konferencián a kilátásokról kérdezték, Craig Federighi szoftverfejlesztési vezető a következőt válaszolta: "Ki tudná megmondani?".

Forrás: Bloomberg

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése