Miért kezdődik minden Apple termék neve "i" betűvel?

Apple Hírek   |   2023.01.14 - 22:03   |   Írta: Hidasi Ákos   |   4901
14. jan Miért kezdődik minden Apple termék neve

Te ismered a háttérben meghúzódó jelentést a mára ikonikussá vált betű mögött?

Az Apple termékei napjainkra már évtizedek óta örvendenek óriási népszerűségnek. Kelendőségüket természetesen több tényezőnek köszönhetik: elegáns dizájnjuk, korszerű technológiájuk, innovációs teljesítményük mind közrejátszik ebben. Az Apple termékei, mint például az iPod, az iPad, az iMac és az iPhone, a magas minőségük és elegáns formatervezésük hírneve miatt gyakran státuszszimbólumnak számítanak. A dizájn és a felhasználói élmény iránti elkötelezettségének köszönhetően az Apple a világ egyik legsikeresebb és legismertebb technológiai vállalatává vált. Emellett 2022-től a világ legnagyobb piaci kapitalizációjával rendelkező vállalatának megtisztelő címe is az almás céget illeti. 
Visszatérve azonban az Apple termékeire, kevés ikonikusabb jellemzője van a vállalatnak, mint a termékei elnevezésében szereplő "i" betű. Viszont azt meglehetősen kevesen tudják, hogy honnan is jön az iPhone, iPad, iMac vagy éppen a már megszűntetett (de anno hatalmas népszerűségnek örvendő) iPod nevében szereplő kezdőbetű. 

Mi az "i" betű eredete? 

Az iMac-et, az Apple első "i" kezdőbetűvel rendelkező készülékét 1998-ban mutatták be. Ekkor még alig kezdődött el az internet robbanásszerű elterjedése, ami akkoriban (és még ma is) a PC-k elsődleges eladási tényezőjévé vált. 

Az Apple jó érzékkel használta ki ezt a tendenciát azzal, hogy az iMac internethez való csatlakoztatását egyszerűbbé és gyorsabbá tette, mint az a riválisoknál volt megfigyelhető. Az iMac egyik legfőbb értékesítési jellemzője az elegáns dizájn volt. Természetesen modern formatervezéssel és (az akkoriban kapható többi számítógéphez képest) kis méretekkel is rendelkezett az almás cég első "i" előtagú terméke. 

Az iMac bemutatásakor az Apple társalapítója és volt vezérigazgatója, Steve Jobs azt állította, hogy a számítógépet azért készítették, hogy az emberek kényelmesen kihasználhassák az internet végtelen lehetőségeit. Ezért jelentette először kézenfekvő módon az "i" az internetet, a "Mac" pedig a Macintosh-t. Jobs azonban gyorsan rámutatott, hogy ez közel sem az egyetlen dolog, amit az "i" betű jelenthet. Egy prezentációja alkalmával annak egyik diáján az előtag számos értelmezési lehetőségét taglalta. 

Dióhéjban ezek a következők voltak: 

Internet: Ahogy fentebb már említettük. 

Individualitás: Az Apple iMac-je segítségével a felhasználók kifejezhetik magukat és személyiséget sugározhatnak. 

Instrukció: Biztosítani kell, hogy a terméket tanítási eszközként használják az osztálytermi környezetben és azon kívül is. 

Információ: Egy az internet használatát is lehetővé tevő Macintosh számítógép rengeteg tanulási, információszerzési lehetőséget kínál.
Inspiráció: Az iMacet úgy tervezték, hogy a felhasználókat lenyűgöző tartalmak és termékek létrehozására inspirálja. 

Ez az előtag az elsőként bemutatott iMac után még sok más termék elnevezésében is helyet kapott. Amikor azonban az Apple jelenlegi vezérigazgatója, Tim Cook 2014-ben bemutatta az Apple Watch-ot, a vállalat elkezdett eltávolodni az "i" útról. Később az almás vállalat megjelentette az AirPods-t, majd az AirTags-t, és ma már végképp nem lehet tudni, mit várhatunk következőként az Apple-től. Az egyik oldalról kellemetlen egy korszak végét látni, azonban az Apple mindig is arról volt híres, hogy képes volt megújulni, alkalmazkodni a változásokhoz. Feltehetőleg ez is egy ilyen változás lesz idővel. A már megjelent és kialakított termékcsoportok neveit azonban minden bizonnyal ezután sem fogják megváltoztatni, efelől szerencsére nyugodtak lehetünk.

Forrás: The Economic Times

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése