Minden, amit a hamarosan érkező új iMac-ről tudunk

Almás Pletykák   |   2023.01.30 - 17:37   |   Írta: Hidasi Ákos   |   27868
30. jan Minden, amit a hamarosan érkező új iMac-ről tudunk

az iMac az egyik utolsó M1-es Mac, vajon mikor érkezik az új generáció?

Az Apple tavaly áprilisban, a Spring Loaded eseményen mutatta be az újratervezett iMacet. Az újítás nagy hullámokat keltett az eddig szokatlan színes dizájnnal és az Apple saját gyártású  M1 chipjével. Mivel közeledik az új megjelenésű iMac kétéves évfordulója, arra számítunk, hogy az Apple valamikor 2023-ban frissíti a szériát. 


Az Apple jócskán dolgozik az Apple szilícium második generációjának bevezetésén. Az M2-es chip már 2022 júniusában megjelent, az M2 Pro és M2 Max chipek pedig most januárban érkeztek meg. Ezzel a 24 hüvelykes iMac egyike a kevés megmaradt M1-es Mac-eknek. Várható tehát, hogy az Apple hamarosan bemutatja majd az iMac M2 változatát? Olvasson 


Új 24 hüvelykes iMac: Megjelenési dátum 

Az Apple még 2022 nyarán vezette be az M2 chipet a MacBook Airben és a 13 hüvelykes MacBook Próban, így logikus, hogy az almás vállalat hamarosan az iMacet is M2 chippel frissíti majd. A legfrissebb pletykák szerint azonban mégsem ez lesz a helyzet. Ehelyett az Apple egyes találgatások alapján kihagyja az M2 chip szériát, és 2023 későbbi időszakában egyenesen a feltehetőleg hamarosan érkező M3-masra tér majd át.


Egy 2023. januári hírlevélben Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa azt állította, hogy az új, M3-mal működő Mac-ek vagy az idei év végén, vagy 2024 elején érkeznek majd meg. Mark Gurman egyébként híres arról, hogy meglepő pontossággal jósolja meg az Apple következő lépéseit.


Új 24 hüvelykes iMac: Ár

Az Apple 2021-ben vezette be az iMac új árazását, a belépőszintű modell ára  pedig azóta is 649.990 forint. Hacsak nem történik jelentős átalakítás, akkor arra számítunk, hogy mint a MacBook Air esetében, az iMac következő modelljének ára is ugyanennyi marad majd.


Abból is kiindulhatunk azonban, hogy amikor  az Apple 2023 januárjában az M2 Pro és M2 Max processzorokkal egészítette ki a MacBook Pro és a Mac mini modelleket, a meglévő iMac-ek árazását is megemelte az Egyesült Államokon kívüli országokban. 2023 januárjában például az Egyesült Királyságban minden egyes iMac modell 150 fonttal kerül többe, mint korábban.  Mivel  viszont az Apple a nemzetközi árfolyam-ingadozásoknak megfelelően módosította az árakat, nem számítunk újabb áremelkedésre.

 


Új 24 hüvelykes iMac: Design 

Amikor az Apple 2021-ben bemutatta az új kinézetű iMacet, az all-in-one dizájnt duo-színkollekcióval és egy nagyobb, 24 hüvelykes képernyővel dobta fel, amely a korábbinál is vékonyabb, 11,5 mm-es (0,45 hüvelykes) volt. 


Bár vannak olyan új funkciók, amelyeket szívesen fogadnánk, mint például az állítható magasságú állvány, mégsem várunk sok változást a dizájnban, kivéve talán egy-két új választható színváltozatot.


Új 24 hüvelykes iMac: Kijelző 

A jelenleg piacon lévő 24 hüvelykes iMac 4,5K Retina kijelzője 500 nit fényerővel, tükröződésgátló bevonattal és True Tone funkcióval érekzik. Bár a 14 és 16 colos MacBook Próknál a miniLED és a ProMotion technológiával jobb képernyőt vezettek be, egyelőre nem igazán gondoljuk, hogy a 24 hüvelykes  iMac kijelzője sokat változik majd a második generációval. Szívesen látnánk a ProMotiont az iMacben, de mivel ez egy prémium funkciónak számít, valószínűleg várnunk kell a nagyobb iMacre vagy az iMac Pro-ra ahhoz, hogy ezt a funkciót is megtalálhassuk egy iMac-ben. 


Új 24 hüvelykes iMac: Processzor és műszaki adatok

Mark Gurman többször is azt az információt közölte az olvasóival, hogy az Apple M3-as chipje kerül majd a 24 hüvelykes iMac következő generációjába. Ez a chip feltehetőleg egy komolyabb frissítés lesz majd, mint az M2 volt az M1 után. A legfrissebb pletykák szerint az új chipek egy eddig nem látott, 3 nm-es gyártási eljárással készülnek majd, amely javítja a teljesítményt és az energiahatékonyságot. Egy generáció kihagyásával tehát a következő iMac jelentős előrelépést jelentene majd a jelenlegi modellhez képest.


Az M1 iMac legkevesebb 8 GB RAM memóriával érkezik, és 16 GB-ig bővíthető. Az Apple M2-es Macjei 16 GB-ra vagy 24 GB-ra bővíthetők, így következtethetünk arra, hogy az iMac valószínűleg ezeket a nagyobb memóriaopciókat is támogatni fogja.


A jelenleg is piacon lévő iMac 1080p FaceTime HD kamerát tartalmaz, de az Apple azóta bevezette a 12MP-es, 122 fokos látómezővel rendelkező Ultra Wide kamerát a Studio Displayben. Ez valószínűleg bekerül majd az új iMacbe is, a Center Stage funkcióval együtt, amely mozgás közben is a kép középen tart. Az Apple jelentős kritikákat kapott a Studio Display kamerájának minősége miatt, így feltételezzük, hogy ezeket a problémákat az M3 chip képjelfeldolgozó processzorával korrigálja majd.


Új 24 hüvelykes iMac: Portok és Wi-Fi

A belépőszintű iMac két Thunderbolt/USB 4 porttal és egy oldalra épített 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval érkezik, míg a magasabb kategóriás modellek további két USB 3 porttal rendelkeznek. A magasabb kategóriás modellekben a hálózati adapterbe épített Gigabit ethernet-csatlakozó is található, ami a belépőszintű modellnél 30 dolláros felár ellenében adható hozzá opcionálisan. Ilyen vékony kialakítás mellett nem valószínű, hogy HDMI-t vagy SDXC csatlakozót kapunk majd, az feltehetőleg megmarad a MacBook Prókon és a Mac Studio modelleken. 


A legújabb Macek mindegyike tud már Wi-Fi 6E-t és Bluetooth 5.3-at, ami várhatóan az új iMacbe is belekerül majd. Ami a hangzást illeti, az iMac már rendelkezik a legújabb hat hangszórós hangrendszerrel, amely támogatja a térbeli hangzást, így ezen a téren nem számítunk frissítésre, bár az AirPods (3. generációs), az AirPods Pro és az AirPods Max használata esetén dinamikus fejkövetés kerülhet még a készülékbe.

 

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése