Ezért aggódok az új iPadek miatt

AlmaBlogger   |   2024.03.19 - 11:56   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3288
19. márc Ezért aggódok az új iPadek miatt

Nemsokára érkeznek, de vajon érdemes várni őket?

Az Apple általában minden évben kiad egy új generációt az összes termékéből, azonban a 2023-as év más volt. Ez volt az első év, amikor az Apple egyáltalán nem adott ki új frissítéseket az iPad termékcsaládban.

Most pár hónappal 2024 kezdete után vagyunk, és a pletykák szerint az Apple még ebben a hónapban - akár már jövő héten - új iPad modelleket dobhat piacra. Elvégre most jött ki egy új M3-as MacBook Air, így természetesen új iPadekre is számíthatunk, miután tavaly nem volt frissítés.

De az új iPadek már nem izgatnak. Sőt, már évek óta nem igazán érdekel az iPad. Íme, miért - és őszintén nagyon remélem, hogy az Apple meg tudja változtatni a véleményemet.

 

Az iPadOS még mindig korlátozott

A legnagyobb problémám az iPad-családdal az, hogy iPadOS fut rajta. Még a számos frissítés ellenére is, amit az Apple az évek során végrehajtott, ez még mindig csak az iOS egy nagyobb kijelzőre kiterjesztett változata, néhány multitasking-trükkel kiegészítve. A múltban volt, hogy megpróbáltam az iPad Pro-t egy laptop helyettesítésére használni, és minden munkámat azon végezni. Ez mindig olyan borzalmas élmény volt, amit soha nem tudtam hosszútávon elviselni.

Persze, az Apple javított az iPadOS 17-en, például a Stage Manager átdolgozott változatával. De számomra a munkafolyamathoz gyakran hozzátartozik, hogy képeket kell menteni, átnevezni és átméretezni őket, kiemelni vagy nagyítani részeket a képeken, feltölteni őket, és több böngészőablakra hivatkozni, miközben a szövegszerkesztőmben írok. Mindezt nehézkes egy iPaden elvégezni, függetlenül a modelltől. Mindezt könnyebben megtehetem egy iMac-en vagy akár egy MacBook-on.

Feladtam, hogy komoly munkát végezzek egy iPaddel. Az egyetlen ok, amiért potenciálisan munkára használnék egy iPadet, az egy cikk vázlatának megírása, mert azt meg kell hagyni, hogy az iPad még mindig a legjobb a figyelemelterelés nélküli íráshoz. De ha fájlok átnevezéséről és átméretezéséről, konvertálásáról és egyéb feladatokról van szó, azt inkább a számítógépemen végzem. Az egyszerűbb, gyorsabb és kevésbé problémás.

Vannak, akik minden munkájukat el tudják végezni egy iPaddel, és ez nagyszerű számukra! De az én munkafolyamatom szempontjából több értelme van annak, ha mindent számítógépen végzek. És hacsak az Apple nem tervez drasztikus átalakítást az iPadOS 18-ra, nem hiszem, hogy ez egyhamar megváltozna.

 

Az Apple már évek óta küszködik

De nem csak a szoftverről van szó. Egyértelmű, hogy az Apple iPad-ének sikere (legalább részben) annak köszönhető, hogy egyszerűen nincs igazán sok valóban nagyszerű Android-alternatíva. Néhány kivételtől eltekintve a legtöbb androidos táblagép nem éri meg az idődet és az árát, ezért az iPad továbbra is az egyik legjobb tablet, amit megvásárolhatsz.

Míg az Apple táblagépei elvégzik a dolgukat azok számára, akik megveszik őket, a probléma az, hogy az Android még mindig rosszabb tablet optimalizációkkal rendelkezik, különösen, ha harmadik féltől származó alkalmazásokról van szó. Emellett pedig ott van még a lassú teljesítmény visszatérő problémája is, különösen a számtalan olcsóbb készülék esetében, amelyek a legkönnyebben elérhetőek.

Ez évek óta probléma, és a Samsung vagy Google soha nem oldotta meg teljesen a tabletekkel kapcsolatos problémáit. Nagy konkurencia nélkül az Apple képes volt az iPaddel és az iPadOS-szel olyannyira elszállni, hogy számomra már nem izgalmas.

Az iPhone-nal ellentétben, amelynek gyakran fel kell zárkóznia a konkurenciához, az iPad és a szoftverek egyszerűen egy kicsit stagnálónak érződnek. Ez az a furcsa hely az okostelefon és a számítógép között, amely - legalábbis számomra - egyre inkább feleslegesnek tűnik a mindennapi életemben.

 

 

Az iPad túl káoszos lett

Amikor Steve Jobs 2010-ben bejelentette az első iPadet, a dolgok egyszerűek voltak - csak egy modell volt. Jelenleg az Apple hat különböző iPad modellt árul öt különböző méretben: iPad mini, 9. generációs iPad, 10. generációs iPad, iPad Air, 11 hüvelykes iPad Pro és 12,9 hüvelykes iPad Pro.

Nem csak ez, hanem a termékcsalád öt különböző processzort, két különböző töltőportot és a specifikus kompatibilitású kiegészítők összevisszaságát használja. Az Apple Pencil három változatát is árulják már. Egyszóval, ez egy zűrzavar.

A pletykák szerint az Apple a jelenleg szokásos 10,9 hüvelykes méret mellett egy nagyobb, 12,9 hüvelykes iPad Air-t is piacra dob. Az iPad Pro állítólag valamivel nagyobb kijelzővel fog rendelkezni, 13 hüvelykes és 11,1 hüvelykes lesz.

Ennek köze lehet ahhoz a lehetőséghez, hogy az iPad Pro modellek LCD és mini-LED helyett full OLED kijelzőt kapnak, míg az Air továbbra is LCD kijelzőt használ majd. De akkor is, tényleg szükségünk van egy újabb méret hozzáadására az iPad Airhez? Egy új méret a középkategóriás iPad Air számára feleslegesnek tűnik, és csak bonyolítja az amúgy is kusza termékcsaládot.

Ráadásul az iPadOS korlátai miatt az egyik iPad tényleg jobban tud valamit, mint a másik, legalábbis a legtöbb ember számára? Vannak persze kivételek, például a grafikusan intenzív alkalmazások és játékok, amelyek a legjobban egy iPad Pro-n lennének használhatóak. De vajon számít-e ez, ha csak tartalomfogyasztásra, e-mail csekkolásra, internetezésre és egyéb alapvető feladatok elvégzésére használod az iPadet?

Kíváncsian várom, hogy mit tesz az Apple a legújabb iPadekkel, és remélem, hogy meg tudja változtatni a véleményemet. De tekintve, hogy az elmúlt években hogyan kezelték az iPad-családot, azért nem állok addig féllábon.

Forrás: digitaltrends

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése