Az Apple begyújtotta a rakétákat a mesterséges intelligencia projektje alatt

Apple Hírek   |   2024.03.17 - 21:20   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5000
17. márc Az Apple begyújtotta a rakétákat a mesterséges intelligencia projektje alatt

Nulláról százra gyorsult a fejlesztés az Apple-nél.

Úgy tűnt, hogy az Apple elégedetten ül a pálya szélén, amikor az AI-őrület tavaly viharként söpört végig a technológiai világon, de ez nagyon hirtelen és nagyon radikálisan megváltozott azóta. Az Apple teljesen beszállt az AI-ba, és ez látszólag egy szempillantás alatt történt.

Talán sokaknak meglepő lehetett, hogy az Apple milyen látványosan hallgatott a tavalyi általános mesterséges intelligencia őrülettel kapcsolatban. Miközben szinte hetente jelentek meg forradalmi újítások a területen, az almás vállalat jóformán semmi reakciót nem adott ezekre, ráadásul szót sem ejtett róluk. Sokan találgattuk ebben az időszakban, hogy vajon ez egy olyan irány lehet-e amivel kapcsolatban az Apple lemaradásban van és ezért nem hallunk tőlük semmit, vagy csak valami nagyot készít elő, és azt a pillanatot várja, amikor az majd a legnagyobbat fog szólni. Nos, úgy tűnik erre a közelmúltban választ kaptunk - méghozzá nem is akárkitől, Tim Cook személyesen érintette ezt a témát.

Ugyanakkor jelen pillanatban azt még mindenképp el kell ismerni, hogy a kedvenc almás cégünk jelentősen le van maradva a mesterséges intelligencia területén. A fejlesztések szempontjából egyelőre nagyon nehéz lenne nyilatkozni, ugyanis még igazából semmit sem tudunk, de a kiadott termékek/funkciók tekintetében mindenképp meg kell tennünk ezt a kijelentést, mielőtt túl lelkesek lennénk.

Visszatérve azonban a korábban belengetett Tim Cook nyilatkozatokhoz: Az Apple tehát mindössze egy hónap leforgása alatt jutott el onnan, hogy az AI-t gyakorlatilag csak érintőlegesen említette - oda, hogy három héten belül kétszer is megemlítse, Tim Cook, a vállalat vezérigazgatója kétszer is beszélt az Apple ez irányú törekvéseiről.

"A mi módszerünk, ha úgy tetszik, mindig is az volt, hogy munkát végezzünk, majd beszéljünk a munkáról, és ne előre beszéljünk" - mondta Cook február elején. "És így ezt most is tartani fogjuk. De van néhány dolog, ami miatt hihetetlenül izgatottak vagyunk, és amiről még idén beszélni fogunk"."

Ez az izgatottság azonban nem sokáig maradt rejtve, hiszen február vége előtt Cook ismét megszólalt, és azt mondta, hogy az Apple "új utat fog törni a generatív AI terén" később, 2024-ben, és hogy ez óriási előnyökkel jár majd a felhasználók számára.

"Még ebben az évben alig várom, hogy megoszthassam önökkel, hogyan fogunk új utakat nyitni a generatív AI terén, egy másik technológiában, amelyről úgy gondoljuk, hogy újraértelmezheti a jövőt" - mondta Cook egy részvényesi gyűlésen.

"Hiszünk benne, hogy ez átalakító lehetőségeket nyit meg a felhasználóink számára, amikor a termelékenységről, a problémamegoldásról és sok másról van szó."

Az ígéret óta tett első új termékbejelentésben, az új, M3-mal felszerelt MacBook Air-ben az Apple a közlemény egy részét kifejezetten az AI-ra fordította.

"Az Apple szilíciumra való áttéréssel minden Mac nagyszerű platform az AI számára" - állítja az Apple. "A... hihetetlen AI-teljesítményt kihasználva a macOS olyan intelligens funkciókat kínál, amelyek fokozzák a termelékenységet és a kreativitást, így a felhasználók hatékony kamerafunkciókat, valós idejű beszédből szöveggé alakítást, fordítást, szövegjóslást, vizuális megértést, akadálymentesítési funkciókat és még sok mást is engedélyezhetnek."

 

 

A vállalat rámutat több olyan programra, amelyet a MacBook Air kihasználhat, és amelyek AI-t használnak, köztük a Pixelmator Pro, a Goodnotes 6, a CapCut, a Copilot for Microsoft 365, a Canva és az Adobe Firefly. Végül az Apple magabiztosan állítja, hogy az M3 chipnek köszönhetően a MacBook Air "a világ legjobb fogyasztói laptopja az AI számára".

Ez egy Ai hype-hangsúlyos kijelentés, és tekintve az AI kétértelműségét és azt, hogy milyen gyakran támaszkodik a felhőalapú számítástechnikára, nem pedig az eszközön belüli teljesítményre, az Apple állításai ellen nehéz érvelni. De a marketing igazságát félretéve az Apple jelezte, hogy nem elégszik meg azzal, hogy a továbbiakban az AI-versenyben a háttérben maradjon.

Az új MacBook Air bemutatása az első alkalom, hogy az Apple a kijelentéseinek egy nagyobb részét annak szentelte, hogy a termékeiben lévő mesterséges intelligenciáról és az azt kihasználó konkrét programok támogatásáról beszéljen. Az M2 bevezetésekor egyáltalán nem említette a mesterséges intelligenciát, és tavaly ősszel, az M3 bevezetésekor is csak röviden, a Neural Engine és a gépi tanulás kapcsán tett említést róla. A MacBook Air kiadásában használt nyelvezet figyelemre méltó változást jelent.

Az Apple a technológiai ipar talán legbefolyásosabb szereplője, és bár a fogyasztók körében továbbra is polarizál, a fogyasztói térben elért szédületes sikere önmagáért beszél. Bárhogyan is dönt az Apple, (jelenleg úgy tűnik, hogy egy erőteljes belépőt készít elő a piacra), az hatással lesz a térre, függetlenül attól, hogy valaki Apple-ügyfél-e vagy sem. Legyen szó akár az érintőképernyős okostelefonok felületéről és mindenütt jelenlévő használatáról, akár az okosórákról, akár a fejhallgató-csatlakozó eltávolításáról, amit az Apple tesz, az visszhangzik.

Ennyi füsttel a levegőben, amit az Apple az AI-vel kapcsolatban tervez, nem fog sokáig tartani, amíg a tűz is láthatóvá válik.

Forrás: Petapixel

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése