Feljövőben a hajlékony kijelzős mobilok, de az Apple még mindig kivár

Tech Hírek   |   2024.03.13 - 07:57   |   Írta: L Ferenc   |   6292
13. márc Feljövőben a hajlékony kijelzős mobilok, de az Apple még mindig kivár

Továbbra is csak találgatni lehet, hogy mikor láthat napvilágot az első flexibilis képernyős iPhone.

Szakértők szerint az elkövetkezendő években minden magára valamit is adó mobilgyártónak ki kell adnia legalább egy-két flexibilis kialakítású okostelefont. E tekintetben a Samsung és a Huawei komoly előnyre tett szert, ugyanis ez a dél-koreai és kínai gyártó már 2019 elején előrukkolt első ilyen jellegű fejlesztéseivel. 

Az említett cégek első hajlékony kijelzős mobiljai ugyan még hemzsegtek a hibáktól és ráadásul méregdrágák is voltak, azonban az azóta kijött továbbfejlesztett modellek már sokkal jobban sikerült és kicsit olcsóbb termékek. A Samsung által tavaly nyáron piacra dobott Galaxy Z Fold5 és Galaxy Z Flip5 esetében már viszonylag kevés kompromisszumot kell kötniük a vásárlóknak.

Ez az eladási mutatókon is meglátszik. A Display Supply Chain Consultants legfrissebb adatai szerint a tavalyi év utolsó negyedévében a Galaxy Z Flip5 volt a világ legnépszerűbb hajlékony kijelzős készüléke, a nagyobb méretű és drágább Galaxy Z Fold5 pedig a negyedik a toplistán.

A dobogó második fokára a Huawei Mate X3 állhat fel, a bronzérem pedig a Honor Magic Vs2-nek jár, az ötödik helyen az Oppo Find N3 Flip tanyázik. 

A szektorban 4,2 millió készülék talált gazdára 2023 utolsó három hónapjában, ami éves szinten 33 százalékos növekedésről tesz tanúbizonyságot. A piacvezető egyelőre a Samsung, azonban szakértők szerint az idei év első és második negyedévében a Huawei át fogja venni a vezetést, köszönhetően többek közt a Mate X5 és a Pocket 2 sikerének. A DSCC előrejelzései szerint az első negyedévben várhatóan 105 százalékkal javulnak majd az eladási mutatók.

A Samsung legközelebb várhatóan nyáron mutat majd be ilyen telefonokat, a Galaxy Z Flip6 és a Galaxy Z Fold6-ot, melyek várhatóan olyan jól fogynak majd, hogy 2024 egészét tekintve a Samsung dominálja majd a piacot. Említést érdemel továbbá a Xiaomi szintén nyáron érkező új csúcsmobilja, a várhatóan igen komoly hardverrel támadó Xiaomi Mix Fold 4.

Időről időre felröppennek olyan pletykák, melyek szerint az Apple a közeljövőben piacra fogja dobni első szétnyitható okostelefonját, erre azonban mind a mai napig nem került sor. Egyes források szerint az első hajlékony kijelzős almás mobil legkorábban 2026-ban láthat napvilágot. 

Egy biztos, az Apple-nél már jó ideje zajlik a hajlékony kijelzős mobilok fejlesztése. 2020 őszén arról szóltak a híradások, hogy az Apple flexibilis kijelző prototípusokat rendelt a Samsungtól, aztán pedig arról is hallani lehetett, hogy hasonló képernyőket szállított az Apple-nek az LG Display is.

A legfrissebb híradások szerint az Apple legalább kétféle flexibilis kijelzős iPhone fejlesztésén dolgozik, melyek közös vonása a Samsung Galaxy Z Flipéhez hasonló horizontális szétnyithatóság. A fejlesztők számára állítólag igen komoly kihívást jelent, hogy az újdonságok ugyanolyan vékonyak és könnyűek legyen, mint a hasonló méretű kijelzős normál iPhone-ok. 

Érkezőben továbbá az Apple első hajlékony kijelzős tablete, ami várhatóan egy teljesen új iPad mini lesz, melynek részletes specifikációit egyelőre sűrű homály fedi. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése