Az Apple kaszálja a legnagyobbat a mobil processzorok piacán

Tech Hírek   |   2024.03.07 - 13:01   |   Írta: L Ferenc   |   5944
07. márc Az Apple kaszálja a legnagyobbat a mobil processzorok piacán

Lássuk, hogy jelenleg körülbelül milyen erőviszonyok uralkodnak a mobil chipset szektorban!

A Canalys piackutató cég legfrissebb felméréséből kiderül, hogy az elmúlt esztendő negyedik negyedévében az Apple bonyolította le a legnagyobb forgalmat az okostelefonokba szánt processzorok piacán. Az amerikai vállalat a jelzett időszakban nem kevesebb, mint 87 milliárd dolláros bevételre tett szert ebben a szektorban, ami éves szinten mintegy 20 százalékos növekedésről tesz tanúbizonyságot. 

A képzeletbeli dobogó második fokára a 30 milliárd dolláros forgalmú Qualcomm állhat fel, melynek bevétele egy év alatt mintegy 2 százalékkal csökkent. A bronzérem a 22 százalékos, tehát igen jelentős növekedést produkált MediaTeknek jár, melynek 2023 utolsó három hónapjában 23 milliárd dolláros bevételre sikerült szert tennie. 

A negyedik a lényegében nulláról 7 milliárd dolláros forgalomra felugrott, Huawei-féle HiSilicon, az ötödik pedig az a mindössze 5 milliárd dolláros bevételt elért Samsung, melynek forgalma egy év alatt nem kevesebb, mint 44 százalékkal csökkent. A hatodik a 24 százalékot javított és körülbelül 3 milliárd dollárt elért Unisoc, a hetedik pedig a 22 százalékos növekedést követően 2 milliárd dolláros forgalmat lebonyolított Google. A teljes piac összforgalma egy év alatt közel 25 százalékkal növekedett.

Nagyon más a helyzet, amennyiben azt tekintjük, hogy az adott gyártók mennyi chipsetet adtak el. E tekintetben egyértelműen a MediaTek uralja a piacot, a tavalyi esztendő utolsó negyedévében ugyanis nem kevesebb, mint 117 millió MediaTek processzoros okostelefon talált gazdára világszerte, ami éves szinten 21 százalékos növekedést jelent. 

Ebben a versenyszámban csak második a 7 százalékos növekedést produkált Apple, melynek chipkészleteiből körülbelül 78 millió fogyott. A harmadik helyre az 1 százalékot nőtt Qualcomm futott be, ilyen gyártmányú chipet mintegy 69 millió okostelefonba szereltek az említett időszakban. 24 százalékos növekedést követően 27 milliós eladási mennyiséggel az Unisoc a negyedik, a 48 százalékot zuhant Samsung pedig mindössze 13 millió mobil chipet adott el a tavalyi év végén. 

Utóbbi dél-koreai gyártótól a közeljövőben javuló eredményekre lehet számítani, ugyanis az év elején piacra dobott Galaxy S24-es csúcsmobilok közül kettőben már nem Qualcomm, hanem Samsung gyártású saját Exynos chip rejtőzik, illetve a hasonló processzorra épülő vadonatúj Galaxy A55-től is komoly eladásokat remél a vállalat. 

A hatodik a 7 millió chipet eladott HiSilicon, a hetedik pedig a 4 százalékot visszaesett, 3 millió mobil processzort értékesített Google. Darabszám tekintetében a piac egésze mintegy 5 százalékot növekedett egy év alatt. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése