Visszalép microLED fronton az Apple?

Almás Pletykák   |   2024.03.04 - 13:32   |   Írta: L Ferenc   |   6606
04. márc Visszalép microLED fronton az Apple?

Lássuk, hogy melyek a legfrissebb fejlemények kijelző fronton az Apple háza táján!

Az elmúlt időkben több olyan pletyka kelt szárnyra, miszerint érkezőben az Apple következő generációs Watch Ultra modellje, melyben vadonatúj microLED érintőképernyő landol. Aztán olyan híradások is napvilágot láttak, melyek szerint nem várt gyártási nehézségek merültek fel az új technológia kapcsán, ami miatt végül várhatóan csak 2027-ben debütálhat az új microLED kijelzős Watch Ultra.

A legfrissebb hírek pedig arról szólnak, hogy az Apple állítólag visszamondott egy igen komoly microLED megrendelést, melynek keretein belül az osztrák ams-Osram újgenerációs kijelzőket szállított volna az Apple Watch Ultra 3-ba. 

Utóbbi cég ugyan konkrétan nem nevezte meg az Apple-t, azt viszont hivatalosan elárulta, hogy egy igen fontos microLED projektjét el kellett kaszálni, ami miatt a cégnek újra kell gondolnia a teljes microLED stratégiáját. 

Az Apple ügyekben az átlagnál mindig sokkal jobban értesült Ming-Chi Kuo megerősítette, hogy az Apple nemrégiben lemondta egy igen jelentős ams-Osram megrendelését. Az iparági elemző úgy tudja, hogy az Apple szerint jelen állapotában a microLED nem túl sok hozzáadott értéket jelent az egyéb más technológiákhoz képest, ráadásul a magas gyártási költségek miatt nem gazdaságos az előállítása.

Mark Gurman, Bloomberg hírügynökség vezető munkatársa arra figyelmeztet, hogy az ams-Osram csak egy az Apple microLED beszállítói közül, és a megrendelés lemondása nem feltétlenül jelenti azt, hogy az almás logós amerikai vállalat teljesen kifarolna a technológia mögül. Sőt, Bloomberg úgy tudja, hogy az Apple hamarosan elő fog rukkolni microLED kijelzős vadonatúj Watch Ultra modelljével. 

Az Apple egyébként elvileg nemcsak okosóra fronton szán komoly szerepet a microLED-nek, különböző források szerint hamarosan ugyanis iPad, iPhone és MacBook fronton is megjelenhetnek majd az első ilyen technológiájú kijelzőt felvonultató termékek. 

Míg a mini-LED nagyon hasonló a jelenleg széles körben használatos normál LED háttérvilágításos LCD-hez, csak éppen sokkal több apró LED-del gondoskodik a szuperfinom local dimmingről, addig a micro-LED már sokkal inkább az OLED-hez hasonlítható. Utóbbi esetében nincs háttérvilágítás, hanem a kijelző minden egyes pixele maga bocsát ki fényt, és ily módon végtelen kontrasztarány és valódi mély fekete érhető el.  

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése