Új országokat hódít meg az Apple Vision Pro

Almás Pletykák   |   2024.03.14 - 09:07   |   Írta: L Ferenc   |   7470
14. márc Új országokat hódít meg az Apple Vision Pro

Hamarosan számos újabb országban elérhetővé fog válni az Apple első AR/VR szemüvege.

Az elmúlt években megannyi pletykát lehetett hallani arról, hogy az Apple meg kívánja vetni a lábát a virtuális szemüvegek piacán, és aztán tavaly nyár elején a WWDC 2023 rendezvényen sokak örömére végre hivatalosan is leleplezték a Vision Pro névre keresztelt újdonságot. 

A 3500 dolláros, vagyis átszámítva közel 1,3 millió forintos áron debütált készülék első körben nemrégiben az Egyesült Államokban vált elérhetővé, és hamarosan újabb piacokon is kapható lesz.

A piaci nyitás konkrétumaival egyelőre még adós az Apple, mindenesetre beszédes, hogy a jelenleg még csak amerikai angol nyelvi támogatást élvező készülék a legfrissebb információk alapján hamarosan ausztrál, brit, japán, kanadai és szingapúri angol, német, kínai, japán és koreai támogatást fog kapni. 

Ezek alapján valószínűsíthető, hogy az Apple a közeljövőben többek közt Ausztráliában, Dél-Koreában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hongkongban, Japánban, Kanadában, Kínában, Németországban, Szingapúrban és Tajvanon is megkezdi a Vision Pro forgalmazását. 

Az Apple ügyekben mindig kiválóan értesült iparági elemző, Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy az AR/VR szemüveg várhatóan még a júniusi WWDC konferencia alatt meg fog érkezni az új országokba. Az árak egyelőre ismeretlenek, mindenesetre több mint valószínű, hogy az új országokban az amerikainál magasabb árakon lesz kapható a készülék.

Az Apple Vision Pro két apró micro OLED képmegjelenítője egyenként 3660x3200 pixeles felbontással kényezteti szemeinket, ami konkrétan 11,7 megapixeles felbontást jelent. Emlékezetes, hogy az Apple a 4K televíziós készülékekénél jobb képminőséget ígér, ami végül is igaz, hiszen ezek a tévék 3840x2160 pixellel, vagyis "csak" 8,3 megapixeles felbontással rendelkeznek. 

Mivel a micro OLED panelek mindössze 24x27,5 milliméteres méretűek, a pixelsűrűségük eléri a 3380 ppi-t (pixel per inch), vagyis colonként 3380 képpontot vonultatnak fel.

Viszonyításképp, az Apple jelenlegi csúcsmobiljaiban, az iPhone 15 Próban és az iPhone 15 Pro Maxben lévő 6,1-6,7 colos OLED képernyők mindössze 460 ppi-s pixelsűrűséggel rendelkeznek, azonban gyorsan hozzá kell tennünk, hogy a mobilok kijelzőjét ugyebár nem közvetlen közelről szoktuk pislogni. És még egy példa: egy 65 colos képátlójú Ultra HD 4K tévé mindössze 67 ppi-s pixelsűrűségű. 

Az igen magas pixelsűrűséghez hasonlóan komoly fontosságú a kiváló, 34-es ppd (pixel per degree) érték, mely jelentősen jobb az egyik fő rivális szemüveg, a Meta Quest 3 által prezentált 25-ös értéknél. Ez egyébként azt mutatja meg, hogy nézőszög fokonként hány horizontális pixel áll rendelkezésre. 

A Vision Pro energiaellátásáról három, az iPhone-okéhoz hasonló méretű akkumulátor gondoskodik, a három darab 15,36 Wh-s telep összesen 46,08 Wh-t vonultat fel, noha a gyártó hivatalosan csak 35,9 Wh-s értékről tesz említést. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése