Véget ért egy fontos korszak a MacBook-ok történetében

Hardver Hírek   |   2023.11.29 - 17:36   |   Írta: Hidasi Ákos   |   15915
29. nov Véget ért egy fontos korszak a MacBook-ok történetében

Eltűnt valami, ami még 2015-ben indult.

A MacBook-ok aranykorát éljük.

A MacBook Air-ek gyorsabbak, vékonyabb és könnyebben elérhető laptopok, mint valaha, míg a Pro modellek a legjobb kijelzővel, hangszórókkal, billentyűzettel, trackpaddel és akkumulátor-üzemidővel rendelkeznek a konkurens laptopok közül. Az Apple notebook-jai a legjobb formájukat hozzák és nagyon magas szinten teljesítenek.

A MacBook-ok felhozatalában ugyanis évekig volt egy rút kiskacsa - ami állandóan emlékeztetett a MacBookok régi tervezési filozófiájának egy letűnt korszakára. Most, hogy a 13 hüvelykes MacBook Pro kifutott és eltűnt, végre továbbléphetünk, és hálásak lehetünk, hogy teljesen új korszakba léptünka termékkategóriában.

 

Jony Ive hatása

Hadd vigyelek vissza ezen a ponton 2015-be. Az Apple történetének ebben az időszakában egy bizonyos Jony Ive nagyon fontos szerephez jutott - és az ő dizájnmentalitása szinte minden készülékcsaládon érződött. Az Apple termékei az ő hatására egyre vékonyabbak és karcsúbbak lettek, a minimalista dizájn jegyében a technikailag lehetséges határokat feszegetve. A MacBook-ok már 2015 előtt is arról voltak ismertek, hogy vékonyak, de az évtized második felére egyértelműen új filozófia érkezett.

Egy 2015 márciusi sajtóeseményen az Apple bemutatta ezt az új dizájnfilozófiát a 12 hüvelykes MacBookkal, egy olyan laptoppal, amely meghatározta a következő öt év MacBook-dizájnját. Ez volt az Apple eddigi legkompaktabb MacBookja, amely mindössze 2 kilót nyomott, és a kúpos kialakításnak köszönhetően 35 mm és 132 mm között volt a vastagsága. Lenyűgöző volt a megjelenése, az biztos. Ez az alulmotorizált, ventilátor nélküli laptop lenyűgöző sajtótájékoztatót kapott, de a kétmagos processzort a kritikusok és a korai vásárlók sem fogadták már olyan nagy szeretettel.

Aztán ott volt a billentyűzet. ó, igen! A hírhedt pillangómechanizmusos billentyűzet az Apple egyik legrosszabb tervezési döntése volt, mivel mint az később kiderült, ezeket a billentyűzeteket nagyon nehéz és még annál is költségesebb volt javítani.

 

 

Ahogy 2016-ban láthattuk, az Apple ezután az egész MacBook Air és MacBook Pro termékcsaládot újratervezte, sokszor ugyanazokat az ötleteket szem előtt tartva, nagyvonalakban tehát az év végére az összes modell úgy nézett ki, mint az egy évvel korábban bemutatott új MacBook Pro. Azonban ez azt jelentette, hogy ugyanazok a hibák is voltak jellemzőek a MacBook-okra. A billentyűzetek hibásak voltak, a portok rendkívül korlátozottak (csak USB-C volt megtalálható), a Touch Bar pedig sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mindeközben a teljesítményt tekintve ezek a MacBookok túlságosan vékonyak voltak. Ez különösen a felső kategóriás készülékek, például a 15 hüvelykes MacBook Pro esetében jelentett problémát. Ez a gép ennek eredményeként ugyanis súlyos hőingadozástól és hangos ventilátorzajtól szenvedett, különösen, ha Intel Core i9-es chip volt benne.

 

A fordulat

De aztán a dolgok meglehetősen drasztikusan megváltoztak. Ive bejelentette, hogy 2019-ben távozik a cégtől, és egy évvel később az Apple megkezdte a kétéves átállást a saját szilícium chipjeinek használatára, és számos, Ive vezetése alatt elkövetett hiba visszavonására.

Különösen 2021-ben vált világossá, hogy az Apple mennyire komolyan veszi ezt. A 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro piacra került, és szinte minden, ebből a korszakból származó aggályt orvosolt, meglepően határozottan visszacsinálva minden egyes döntést - még azt is bevállalva, hogy így a készülékek vastagabbak és nehezebbek lettek. Természetesen az Apple Silicon állt a változtatások középpontjában, ami ezt a fordulatot lehetővé tette, de az Apple-nek egyértelműen új dizájnkezdeményezései is voltak.

Egytől egyig minden egyes termék megújult és újragondolták. Kivéve egyet. A 13 hüvelykes MacBook Pro.

 

A MacBook Pro, ami nem akart meghalni

Hosszasan írtam már arról, hogy a 13 hüvelykes MacBook Pro miért volt olyan fájó pont a kínálatban, így nem is ragozom túlságosan a témát ezúttal. De röviden összefoglalva a fő probléma az volt, hogy megtartotta az előző generációs MacBookok több elsődleges, megmaradt dizájnjellemzőjét, amiket jobb lett volna már rég elhagyni - vastag keretek, korlátozott portok, félrevezető teljesítmény és a Touch Bar. Ez egy 2016-os laptop volt, 2023-as chippel a belsejében. De az Apple továbbra is árulta, mert továbbra is a legkelendőbb termék volt. Így az M1 és M2 esetében az Apple tovább frissítette ezt a laptopot, ahelyett, hogy egyszerűen elkaszálta volna.

Ez mindig is nagyon félrevezető volt a potenciális vásárlók számára. Ez volt a legolcsóbb "MacBook Pro", amit meg lehetett venni, annak ellenére, hogy semmilyen értelemben nem volt "Pro" laptop. A teljesítménye majdnem megegyezett a MacBook Air-ével,és még az elavult dizájntól eltekintve sem rendelkezett a 14 és 16 hüvelykes MacBook Prók prémium funkcióival. Más szóval, ez csak nevében volt egy MacBook "Pro".

 

Új idők jönnek

De mindez megváltozott az októberi "Scary Fast" eseményen. Az Apple ugyanis ezúttal végre elhagyta a 13 hüvelykes MacBook Prót, és helyette egy M3-as 14 hüvelykes MacBook Prót kezdett el árulni, amely közvetlen helyettesítője volt. Bár az M3 nem kínál majd hatalmas teljesítménynövekedést a többi MacBookhoz képest (amikor azok végül 2024-ben megjelennek), a 14 hüvelykes MacBook Pro legalább megkapja a prémium XDR kijelzőt, a hangszórókat és az extra portokat. Végre egy belépőszintű MacBook Pro, amely igazi Pro készüléknek tűnik.

Ez viszont még mindig nem egy tökéletes megoldás, azt ne feledjük. Az M3 MacBook Pro-val még mindig vannak problémák, legyen szó akár a 8 GB memóriáról, akár az egyetlen külső monitorra való korlátozásról.

De most, hogy búcsút mondtunk a 13 hüvelykes MacBook Pro-nak, búcsút mondhatunk a MacBookok történetének egész korszakának. És jó, hogy megszabadultunk tőle - mert az, amiben most élünk, szinte minden elképzelhető módon jobb az előzőnél.

Forrás: Digitaltrends

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése