A legfrissebb iPhone 16 pletykák

Almás Pletykák   |   2023.11.15 - 09:17   |   Írta: L Ferenc   |   12087
15. nov A legfrissebb iPhone 16 pletykák

Vázoljuk, hogy mik a legújabb fejlemények a jövő évi almás mobilok kapcsán.

Alig pár hét telt el azóta, hogy az Apple bemutatta, majd pedig nem sokkal később piacra is dobta 2023-as csúcsmobiljait, az iPhone 15-öt, az iPhone 15 Plust, az iPhone 15 Prót és az iPhone 15 Pro Maxet, de már javában arról szólnak a pletykák, hogy körülbelül milyenek lehetnek a jövő ősszel érkező utódmodellek. 

Mark Gurman, a Bloomberg hírügynökség Apple ügyekben mindig kiválóan értesült elemzője úgy tudja, hogy az iPhone 16, az iPhone 16 Plus, az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max kapcsán nem annyira hardveres, hanem sokkal inkább szoftveres újdonságokra lehet számítani. Gurman információi szerint a 2024-es almás mobilok egyik legnagyobb dobása az igen fejlett mesterséges intelligencia lehet, ami várhatóan hasonló lesz a Google és a Samsung mobilok új AI funkcióihoz. 

Az elemző legfrissebb beszámolója szerint az Apple egyelőre pihenőpályára tette a 16-os iPhone-okkal debütáló iOS 18, illetve a macOS 15, watchOS 11 és tvOS 18 fejlesztési munkáit, és az összes ezen a területen dolgozó alkalmazottját az említett szoftverek aktuális generációjának fejlesztésére állította rá. Az Apple ezzel azt szeretné megoldani, hogy a jelenlegi operációs rendszerekben minél hamarabb megszűnjenek a kisebb-nagyobb hibák, hogy javuljon a felhasználói élmény, és hogy növekedjen a szoftverek működési sebessége. 

Az amerikai gyártó állítólag túl sok olyan problémát talált az aktuális szoftvergenerációkban, melyek felett ismeretlen okokból sajnos átsiklottak a korábbi belső teszteken. Várakozások szerint a tűzoltás viszonylag gyorsan le fog zajlani és a fejlesztők hamarosan ismét a következő generációs szoftverekre fókuszálhatnak majd. Gurman úgy tudja, hogy az iOS 17-ből várhatóan márciusban érkezik majd az utolsó komolyabb ráncfelvarrás, ami előreláthatólag az iOS 17.4 lesz. 

Ami a hardveres vonatkozást illeti, várakozások szerint a jövőre érkező összes új iPhone a vadonatúj A18-as chipsetre fog épülni, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a drágább Pro modellekbe esetleg több magot felvonultató, nagyobb számítási teljesítményű verzió kerül-e majd. Mint ismeretes, az iPhone 15-ben és az iPhone 15 Plusban A16-os processzor, az iPhone 15 Próban és az iPhone 15 Pro Maxben pedig A17 Pro chipkészlet található, tavaly pedig A15 volt az olcsóbb és A16 a drágább almás mobilokban.

Várhatóan szintén mind a négy 16-os iPhone-on tetten érhető lesz a jelenleg Project Nova fejlesztési kódnéven jegyzett vadonatúj Capture Button, mely kapacitív gomb a készülékek jobb oldalára, a bekapcsológomb közelébe kerül. A Capture Button pontos működési elve egyelőre ismeretlen, mindenesetre egyes források szerint hasonló funkciók várhatók tőle, mint az iPhone SE-féle Home Buttontól. Mind a négy új almás okostelefonba érkezik továbbá a Project Atlas néven jegyzett új kapacitív Action Button. Utóbbi jelenlegi generációja az iPhone 15 Prón és iPhone 15 Pro Maxen debütált, az olcsóbb iPhone 15-ön és iPhone 15 Pluson nem található ilyen személyre szabható funkcionalitású gomb. 

Amennyiben hihetünk a pletykáknak, az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro esetében 6,1 colról 6,3 colra nő a kijelző képátlója, az iPhone 16 Plusban és az iPhone 16 Pro Maxben pedig az eddigi 6,7 colos helyett várhatóan már 6,9 colos gigantikus képernyő lesz. Jó hír továbbá, hogy állítólag jelentősen kisebb lesz a Dynamic Island, illetve, hogy az ötszörös optikai zoomos tetraprizmás telefotó egység várhatóan a kisebb Pro készülékbe is megérkezik. Mint ismeretes, az iPhone 15 Próban az elődjéhez hasonlóan 3x-os optikai zoom található, ezzel szemben az iPhone 15 Pro Max 5x-ös optikai zoommal van felvértezve. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése