Az Apple gyorsan lehűtötte a kedélyeket

Tech Hírek   |   2023.11.08 - 15:11   |   Írta: L Ferenc   |   8362
08. nov Az Apple gyorsan lehűtötte a kedélyeket

A vállalat hivatalosan bejelentette, hogy nem lesz 27 colos új iMac.

Az Apple a múlt hét elején mutatta be a vadonatúj M3 processzorral szerelt legújabb iMac asztali számítógépeit, melyek közös vonása a 24 colos képátlójú és 4,5K felbontású Retina kijelző. Sokak számára csalódást jelentett, hogy az Apple nem jelentett be ennél nagyobb képernyőjű M3-as iMacet, és szinte azonnal fel is röppentek az első pletykák, miszerint hamarosan érkezik majd a vállalat első 27 colos kijelzős M3-alapú iMacje.

Most viszont már teljesen egyértelmű, hogy utóbbi sohasem fog napvilágot látni, erről ugyanis maga az Apple számolt be. Az amerikai vállalat arra kéri a vásárlóit, hogy amennyiben 24 colnál nagyobb méretű képernyőre vágynak, akkor az all-in-one kivitelű iMac helyett vásároljanak inkább Mac Studiót vagy Mac Minit, és erre csatlakoztassanak egy 27 colos 5K-s Studio Display-t. 

Egyesek szerint beszédes, hogy az Apple konkrétan a 27 colos új M3 chipes iMac érkezését cáfolta, ez ugyanis szerintük arra enged következtetni, hogy hamarosan érkezhet egy akár 27 colnál nagyobb, 30 vagy 32 colos M3-alapú vadonatúj iMac. Ez persze egyelőre nem több egyszerű fantáziálgatásnál. 

Akadnak olyanok, akik amiatt kritizálják az Apple-t, mert a nemrég bejelentett 24 colos iMacekbe a vadonatúj M3 alapmodellje került csak bele, illetve egyeseknek az sem tetszik, hogy a maximum négy USB-C csatlakozón kívül más aljzat nincs a fedélzeten. Emlékezetes, hogy az Apple 2022-ben vezette ki a piacról a 27 colos kijelzős iMacet, mely utolsóként még Intel processzort vonultatot fel. 

A 24 colos új iMac magyarországi hivatalos alapára 650 ezer forint, mely összeg ellenében egy 8 magos CPU-s, 8 magos GPU-s, 256 GB tárhelyes és 8 GB memóriás alapmodell kapható. A 10 magos CPU-val és Gigabites Ethernettel, valamint Touch ID funkciós Magic Keyboarddal támadó kivitel 750 ezer forinton nyit, az 512 GB tárhelyes verzió pedig alaphangon 850 ezer forintba kerül. 

A múlt héten leleplezett és november 7-től kapható új iMac külsőre nem sokban különbözik az M1-alapú elődjétől, azonban az M3 chipnek köszönhetően kétszer gyorsabb annál. Az újdonság 2,5x nagyobb teljesítményű a 27 colos régi inteles iMacnél és négyszer gyorsabb a szintén inteles régi 21,5 colos iMacnél.

Az Apple által alternatív megoldásként ajánlott M2 chipes Mac mini kiviteltől függően 300-650 ezer forintba kerül, az M2 Max, illetve M2 Ultra processzoros Mac Studióért pedig minimum 0,98-1,98 millió forintot kérnek el, és ehhez még hozzájön a Studio Display 766 ezer forintos ára. Az Apple csúcskijelzője, a 32 colos méretű és 6K Retina felbontású Pro Display XDR 1,9 millió forintot kóstál. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése