Megjelent az új 24 hüvelykes iMac

Apple Hírek   |   2023.10.31 - 02:05   |   Írta: Hidasi Ákos   |   8598
31. okt Megjelent az új 24 hüvelykes iMac

Az Apple kiadta az M3 iMac-et.

Az Apple a cikk írásakor is futó "Scary Fast", azaz "ijesztően gyors" őszi eseménye egyik legfontosabb elemeként bejelentette a 24 hüvelykes iMac újított változatát, ami a szintén ma este bejelentett M3 chippel érkezik majd. Az új iMac az Apple elmondása szerint állítólag kétszer olyan gyors lesz, mint az M1-es chippel jelenleg is kapható elődje.

 

Dizájn

A 24 hüvelykes M3 iMac külső kinézetre ugyanazzal a dizájnnal fog rendelkezni, mint amivel a jelenlegi M1-es iMac is érkezik. Ez a dizájn ugyanis összességében egészen friss, tekintve hogy az alig több, mint 2 éve bejelentett M1-es iMac megjelenésével került először bevezetésre. Logikus tehát, hogy dizájn fronton nem kaptunk nagy újításokat. Az új 24 hüvelykes M3-mas iMac azonban még így is egy friss, modern és kimondottan vonzó dizájnnal fog megjelenni.

Arra vonatkozóan lehetett találgatásokat olvasni az elmúlt hetekben, hogy amennyiben érkezik most új iMac, akkor az vajon új színválasztékot is jelenthet-e. Természetesen erre a kérdésre is választ kaptunk, azonban akik valami újdonságban reménykedtek, azok számára sajnos kiábrándító híreink vannak: Az almás vállalat úgy tűnik, hogy ugyanazt a színskálát fogja megjeleníteni az új iMac széria esetében is, mint amivel a régi iMac-ek is elérhetőek voltak. Ez egészen konkrétan egy zöld, egy sárga, egy narancs, egy pink, egy lila, egy kék és egy ezüst színű opciót jelent.

Ha viszont a színeknél tartunk: Az Apple bejelentette, hogy továbbra is elérhetőek lesznek az iMac-ek színeiben rendelhető kiegészítők is a számítógépekhez, azaz a Magic Keyboard és a Magic Mouse is elérhető és kapható lesz a iMac mind a 7 lehetséges színében.

Ez tehát azt jelenti, hogy a fizikai megjelenés nem kapott frissítést. Sőt, a korábbi modellben megtalálható 1080p-s kamera, a mikrofonok, a hangszóró rendszer és a csatlakozók sem változtak. Ugyanaz maradt továbbá a képernyő típusa és felbontása is, tehát az M3-mas 24 hüvelykes iMac is 4,5K-s Retina kijelzővel érkezik majd.

Ami viszont változás a korábbi modellhez képest, az az anyaghasználat. Azon belül is pontosabban az újrahasznosított anyagok aránya az új gépekben. A tartó talp ugyanis 100%-ban újrahasznosított aluminiumból, míg a gép belső alkatrészei újrahasznosított aranyból és fémekből készülnek majd.

 

Processzor

Az új 24 hüvelykes M3 chippel szerelt iMac az Apple újonnan kiadott M3 chipjét fogja használni. Ez a chip egy nyolcmagos CPU-t és egy akár tízmagos GPU-t jelent, ami akár 24 GB rammal és 2 TB tárhellyel párosulva elvileg jelentős teljesítménybeli növekedést biztosít majd. Az Apple elmondása szerint az új chip-eknek köszönhetően az olyan produktivitási alkalmazások, mint a Safari vagy a Microsoft Excel egy határozottan feltűnő nagyjából 30%-kal lesznek gyorsabbak. A hivatalos információk szerint a Photosop még ennél is drasztikusabb teljesítménybeli növekedést mutat majd, az ugyanis kétszer gyorsabban fog működni, mint a korábbi modelleken.

Az új iMac ugyan a jelenleg bemutatott új chip-széria alapmodelljével, azaz a sima M3 chippel érkezik majd, még így is összesített eredmények alapján állítólag kétszer gyorsabb teljesítményt mutat majd, mint az M1-es modell tette és közel 4-szer gyorsabb munkavégzésr biztosít majd, mint a legerősebb 21.5 hüvelykes iMac modell.

 

Ár

A 24 hüvelykes M3 iMac árát egyelőre még csak az USA-ban tudjuk, ott azonban 1299 dollár-tól indul majd a nyolcmagos GPU-val érkező modell ára és 1499 dollárba fog kerülni a tízmagos GPU-val szerelt változat. Előrendelni az Amerikai Egyesült Államokban mától lehet, és ott november 7-én szállítják majd ki a készülékeket. A holnapi nap folyamán várhatóan kiderülnek majd a várható magyar árak is, akkor majd természetesen azokat is közzé tesszük.

 

Összesítés

Az új iMac a felszínen nem hangzik talán túl érdekesnek, és első pillantásra talán kevesebben jönnek tőle lázba, mint a legutóbbi nagy frissítésként kiadott első 24 inches iMac-től. Azonban tekintve, hogy az Apple nem adott ki M2-es iMac-et a régi chipek megjelenésekor, már ideje volt egy frissített specifikációkkal rendelkező iMac megjelenésének. Az Apple eseményén többször is elhangzott, hogy az M1-es iMac a világ jelenlegi legsikeresebb és legnépszerűbb "all-in-one", azaz kijelzőt és számítógépet egyesítő készüléke. Azt gondolom, hogy a közeljövőben ez a cím az új iMac-hez kell majd, hogy vándoroljon, ugyanis az egy reális és jól megtervezett, praktikus frissítés a régi 24 hüvelykes iMac után. Hogy megéri-e frissíteni, azt még nehéz előre megmondani, azonban a napkoban erre is kitérünk majd bővebben.

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése