Végre aksi és töltés fronton is fejleszt az Apple

Almás Pletykák   |   2023.11.08 - 11:35   |   Írta: L Ferenc   |   15656
08. nov Végre aksi és töltés fronton is fejleszt az Apple

Az almás logós gyártónak komoly lemaradása van mobiltöltés tekintetében.

Bár az Apple alapvetően külsős cégekkel szokta fejlesztetni és gyártatni az okostelefonjaiban használatos alkatrészeket, az utóbbi időkben annak lehettünk tanúi, hogy egyre több hardverelemet saját maga fejleszt az amerikai gyártó. 

A legfrissebb híradások arról szólnak, hogy többek közt az akkumulátor és töltés kérdéskört is saját hatáskörében kívánja kezelni az Apple, és ennek jegyében igen komoly fejlesztésekbe kezdett. Jól értesült források szerint az Apple új katód alapanyagokkal kísérletezik, így például többek közt nikkellel, kobalttal, mangánnal és alumíniummal, ezenkívül pedig állítólag az akkumulátorok szilicíumtartalmát is növelni kívánja. Utóbbi alapanyag ugyan jelentősen kitágulhat a töltés közbeni felmelegedés során, azonban az Apple állítólag már gyógyírt talált erre a nem elhanyagolható jelentőségű problémára. 

Az új katódalapanyagnak köszönhetően egyrészt növelhető lesz az energiasűrűség, vagyis azonos térfogatban nagyobb kapacitás fér el, másrészt pedig akár jelentős mértékben növelhető a töltési sebesség. A töltési tempót többek közt szén nanocsövek alkalmazásával is fokozni szeretné az Apple. 

Most már csak az a kérdés, hogy mikor jelennek meg az Apple első jelentősen nagyobb aksikapacitású és sokkal gyorsabban tölthető okostelefonjai. Tűzhöz közeli források azzal számolnak, hogy amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor leghamarabb a 2025-ben érkező új almás mobilokban lesz tetten érhető az új technológia, vagyis jó eséllyel a két év múlva érkező iPhone 17-esekben debütálhatnak a nagyobb kapacitású és gyorsabban tölthető akkumulátorok. 

Idén lényegében változatlanok maradtak az új iPhone-okba szerelt telepek. Az iPhone 15-be egy 3349 mAh kapacitású telep került, mely 2 százalékkal combosabb az elődmodell iPhone 14-ben lévő 3279 mAh-s telepnél. A 6,1 helyett 6,7 colos kijelzővel támadó iPhone 15 Plusban egy 4383 mAh kapacitású aksinak jutott hely, vagyis kapacitás fronton mindössze 1 százalékos előrelépésnek lehetünk tanúi a tavalyi iPhone 14 Plusban lévő 4325 mAh-s telephez képest. 

A magasabb árkategóriában focizó, komolyabb processzoros és kamerás iPhone 15 Pro egy 3274 mAh kapacitású akkumulátorból nyeri a működéséhez szükséges energiát, ami mintegy 2 százalékos növekményt jelent az iPhone 14 Próban lévő 3200 mAh-s aksihoz képest. Nem meglepő módon idén is a legdrágább almás mobilba, a 6,7 colos iPhone 15 Pro Maxbe került a legkomolyabb aksi: a 4422 mAh kapacitás körülbelül 2 százalékos előrelépést jelent a 2022-es iPhone 14 Pro Max 4323 mAh-s értékéhez képest. 

Az Apple által kommunikált üzemidők nem változtak, se jobbak, se rosszabbak nem lettek. Az iPhone 15 videózás fronton 20 órás, zenelejátszás tekintetében pedig 80 órás produkcióra képes, az iPhone 15 Plus ugyanezen versenyszámokban 26 órára, illetve kereken 100 órára képes. Az A16 helyett immár A17 Pro chipsetes iPhone 15 Pro egy feltöltéssel mintegy 23 órás videólejátszási időt, illetve 75 órás zenelejátszási időt biztosít, a hasonló hardveres iPhone 15 Pro Max pedig 29 órára, illetve 95 órára képes e tekintetben. 

Azon már vélhetően senki sem lepődik meg, hogy alapáron egyik új iPhone mellé sem jár töltőfej, az viszont már komolyabb morgolódásra adhat okot, hogy idén sem nőtt a töltési sebesség. A maximális töltési teljesítményt hivatalosan továbbra sem közlik, csak annyit, hogy az új mobilok a megfelelő, legalább 20 W-os töltővel mintegy 30-35 perc alatt tölthetők fel 0-ról 50 százalékra.  

Egy iPhone 15 Pro Max esetében körülbelül két órát, mintegy 120 percet vesz igénybe egy teljes töltés, aminél még a szintén nem túl gyorsan tölthető fő rivális, a Samsung Galaxy S23 is fürgébben tölthető. Utóbbi koreai csúcsmobil 5000 mAh kapacitású telepe körülbelül egy óra alatt tölthető fel teljesen az utólagosan megvásárolható 45 W-os töltővel. 

Az Apple-nek illett volna a jelenlegi töltési teljesítménynek legalább a dupláját, 50-60 W-ot biztosítani, hiszen az androidos ellentáborban már több olyan középkategóriás, az almás mobiloknál jelentősen olcsóbb készülék sorakozik, mely akár 120 W-tal is tölthető (a dobozban lévő alapáras töltőfejjel). Utóbbi esetben egy teljes töltés akár 15-20 perc alatt is letudható, szemben az iPhone-ok 1,5-2 órás teljes töltési idejével. Az viszont legalább jó hír, hogy a 15-ös iPhone-ok végre bármilyen USB-C-s töltőfejjel/kábellel tölthetők, hiszen 11 év után végre nyugdíjba küldte az Apple a jó öreg Lightning csatlakozó aljzatot. Ezt egyébként nem annyira az Apple-nek, hanem sokkal inkább a hamarosan életbe lépő új európai uniós szabályozásnak köszönhetjük. 

Vezeték nélküli töltés fronton sem történt érdemi változás idén, MagSafe-en keresztül továbbra is legfeljebb 15 W-os töltési teljesítény érhető el, a Qi töltés pedig maradt 7,5 W-os. Az Apple szerint az új készülékek támogatják a Qi2 szabványt, egyelőre azonban még nem igazán érhetők el ilyen, maximum 15 W-ra képes töltők. Wireless töltés tekintetében az androidos eminens tanulók 50-60 W-ot tudnak, de már olyan 100 W-os mobilok is elérhetők a piacon, melyek 20 perc körüli komplett töltési idővel kecsegtetnek. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése