Komoly kamerafejlesztést kap az iPhone 16 Pro

Almás Pletykák   |   2023.10.31 - 08:15   |   Írta: L Ferenc   |   13995
31. okt Komoly kamerafejlesztést kap az iPhone 16 Pro

Minden jel szerint ütős telefotó modul kerül majd a jövő évi kisebb Pro készülékbe.

Az Apple alig pár hete dobta piacra aktuális csúcsmobiljait, a 6,1 colos kompakt iPhone 15 Prót, illetve a 6,7 colos kijelzőt és komolyabb optikai zoomot felvonultató iPhone 15 Pro Maxet, de már javában a jövőre érkező következő generációról szólnak a legfrissebb pletykák.

Jól értesült források szerint a 2024 szeptemberében érkező iPhone 16 Pro kameraszettje igen komoly fejlesztésen esik majd át, és főleg a telefotó modul fejlődik majd sokat. Amennyiben hihetünk a pletykáknak, a kisebbik új Pro modell öntött aszférikus lencséket vonultat majd fel, melyek vékonyabbak és könnyebbek lehetnek elődeiknél. Ennek köszönhetően az iPhone 16 Pro kamerája kompaktabb kialakítású lehet és a várakozások szerint az elődjében lévőnél komolyabb optikai nagyításra lesz képes. 

Az Apple állítólag az összes kamerájába ilyen lencséket szeretne, ám az öntött aszférikus lencsék első körben csak a telefotó egységekben köszönnek majd vissza, mert a gyártásuk nem egyszerű feladat, és a beszállítók képtelenek lennének megfelelő mennyiséget szállítani az amerikai vállalat számára. Tűzhöz közeli források úgy tudják, hogy az Apple nemrégiben kezdett tárgyalásokat az öntött lencséket készítő Hoyával, illetve állítólag a Largan Precision nevezetű cég is feltűnt a cég radarján. Nyílt titok, hogy az újfajta objektívek a normál társaiknál drágábban gyárthatók, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az áremelkedést végül átterheli-e majd az Apple a vásárlókra. 

Jó esély van arra, hogy a jövőre érkező csúcskategóriás almás mobilok közül a kisebb és a nagyobb is ötszörös optikai zoomot vonultasson fel, de egyesek úgy tudják, hogy míg az iPhone 16 Próban "csak" ötszörös optikai zoom lesz, addig az iPhone 16 Pro Max ennél is nagyobb zoomátfogással támad majd. Mint ismeretes, a nagy rivális Samsung Galaxy S23 Ultra hátoldalán egy 3x-os és egy 10x-es optikai zoomos kamera is található, és pletykák szerint a januárban érkező Galaxy S24 Ultrán egy 3x-os és egy 5x-ös telefotó modul lesz.

Az 500 ezer forinton nyitó iPhone 15 Pro és a kétszer nagyobb alapmemóriával 600 ezer forinttól induló iPhone 15 Pro Max közötti egyik legfontosabb különbség, hogy míg az előbbi 3x-os, addig utóbbi 5x-ös optikai zoommal bír. A kisebb Próban lévő telefotó egység 77 milliméteres gyújtótávolságú, és az f/2,8-as fényerejű objektív mögött egy 12 megapixeles képszenzor teljesít szolgálatot. A nagyobb Pro tetraprizmás zoommodulja ezzel szemben 120 milliméteres fókusztávolsággal rendelkezik, és a 12 megapixeles képérzékelő előtt ezúttal is egy f/2,8-as objektív található. 

A DxOMark aktuális toplistáján jelenleg holtversenyben a második a 154-154 pontos iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max, az első helyen a márciusban debütált 156 pontos Huawei P60 Pro tanyázik. A tavalyi iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max 146-146 ponttal a tizenegyedik pozícióban található, a tavalyelőtti iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max pedig még mindig a tizenhatodik a maga 141-141 pontjával. A Samsung aktuális kínálatából jelenleg a januárban debütált Galaxy S23 Ultra figyel a legelőkelőbb pozícióban, az általa elért 140 pont a tizenkilencedik helyhez elegendő.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése