Nem ígéret, bizonyíték: kiválóan teljesít az iPhone 15 Pro kamerája

Tesztek   |   2023.10.26 - 17:04   |   Írta: L Ferenc   |   15342
26. okt Nem ígéret, bizonyíték: kiválóan teljesít az iPhone 15 Pro kamerája

Az alapos tesztek szerint nemcsak az új Pro Max, hanem a kisebb Pro képalkotó technológiája is igen ütősre sikerült.

Az Apple nemrégiben dobta piacra legfrissebb okostelefonjait, a 15-ös sorozatú készülékeket. Könnyen kikövetkeztethető, hogy a kvartett tagjai közül a 6,7 colos kijelzős és egyedüliként 5x-ös optikai zoomra képes iPhone 15 Pro Maxben található a legkomolyabb képalkotó technológia, de a DxOMark tesztjei szerint a kisebb kijelzős és szerényebb telefotó képességű iPhone 15 Prónak sem kell szégyenkeznije. 

A Magyarországon 500 ezer forintos hivatalos alapáron forgalmazott kompakt újdonság nem kevesebb, mint 154 pontot zsebelt be a DxOMark nyúzópróbáján, ily módon a toplista második helyén nyitott. Ennél jobban csak a Huawei P60 Pro szerepelt a tesztekben, mely márciusban debütált kínai csúcsmobil 156 pontos eredménnyel ül a trónon. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szintén márciusben kijött Oppo Find X6 Pro állhat fel, mely kínai high-end készülék 153 pontos eredménnyel büszkélkedhet, csakúgy, mint a nemrégiben debütált Google Pixel 8 Pro.

Az iPhone 15 Pro 153 pontot zsebelt be fotózás fronton, mely versenyszámban jelentősen jobban teljesített a P60 Pro a maga 159 pontos eredményével, és hasonlóképp zoom tekintetében is egész nagy a kínai rivális előnye. Utóbbi fronton 158 ponttal veri a Huawei csúcsmobilja az Apple 139 pontos újdonságát. Videózásban viszont nem meglepő módon továbbra is verhetetlen az almás logós gyártó: míg a P60 Pro csak 147 pontot ért el mozgóképrögzítés tekintetében, addig a 15 Pro 158 pontja új rekordnak számít. 

Az Apple friss mobilja új etalon fénykép exponálás, színvisszaadás, textúra és bokeh fronton, videózás kategóriában pedig az expozíciója, a színvisszaadása, az autofókusza, a zajszintje és a képstabilizálása is verhetetlen. 

Az iPhone 15 Pro hátoldali főkamerájának 48 megapixeles felbontása nem nőtt az elődhöz képest, az viszont újdonság, hogy immár nem 12, hanem 24 megapixeles az alapértelmezett felbontás. A 2,44 mikronos pixelméretű képszenzor előtt egy 24 milliméteres gyújtótávolságú és f/1,78-as fényerejű objektív található, ezenkívül pedig a Dual Pixel AF és az igen fejlett, második generációs optikai képstabilizátor mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Illetve a mellett sem, hogy az általánosan remek képminőségben többek közt a kiváló teljesítményű új A17 Pro chipsetnek is fontos szerepe van. A főkamera esetében lehetőség van 24 helyett 28 és 35 milliméteres fókusztávolság alapértelmezett, illetve változtatható beállítására, ami 1,2x-es, illetve 1,5x-es nagyítást, valamint cropolt képalkotást jelent. 

A nagylátószögű kamera "lelke" egy 12 megapixeles felbontású, 1,4 mikronos pixelméretű szenzor, mely elsősorban f/2,2-es fényerejéről, illetve 13 milliméteres fókusztávolságáról, valamint remek makró lehetőségeket biztosító autofókuszáról ismerszik meg. 

A 600 ezer forinton nyitó nagyobb kijelzős testvérmodell, a 15 Pro Max a tekintetben veri a 15 Prót, hogy telefotó modulja 77 helyett 120 milliméteres gyújtótávolságú, ami 3x-os helyett 5x-os optikai zoomot tesz lehetővé, a digitális zoom pedig 15x-ös helyett 25x-ös. Ennek következtében zoom versenyszámban a 15 Pro Max 142 ponttal veri a 139 pontos kistestvérét, illetve preview fronton 86 ponttal utasítja maga mögé a 85 pontos 15 Prót. Ettől függetlenül érdekes módon mindkét almás csúcsmobil 154 pontos végeredménnyel zárta a tesztet. 

A DxOMark aktuális toplistáján a tizenegyedik pozicíóban található az elődmodell, a 146 pontos iPhone 14 Pro, a két éves múltra visszatekintő iPhone 13 Pro pedig a tizenhatodik a maga 141 pontos produkciójával. A Samsung aktuális nagyágyúja, az idén év elején kijött Samsung Galaxy S23 Ultra 140 ponttal jelenleg csak a tizenkilencedik a toplistán, vagyis a 200 megapixeles felbontás és az akár 10x-es optikai zoom önmagában véve még messze nem garancia a sikerre. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése