Durván megemelik az Apple TV+ előfizetéseket

Apple Hírek   |   2023.10.26 - 20:40   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5710
26. okt Durván megemelik az Apple TV+ előfizetéseket

Hivatalos bejelentés érkezett az árnövelésről.

Rossz híreket közölt nemrég az Apple: Az Apple TV Plus, a reklámmentes, költséghatékony streamingszolgáltatások egyik utolsó bástyája, nagy áremelést fog kapni.

Ahogy arról a Bloomberg elsőként beszámolt, az Apple emeli a világ egyik legjobb streamingszolgáltatásának árát. Sőt, majdnem kétszer annyiba fog kerülni, mint amennyit jelenleg fizetünk a streaming platform használatáért. Legalábbis az Egyesült Államokban mindenképpen ez lesz a helyzet. Ahogy Gurman az X-en (korábban Twitter) rámutatott, az Apple TV Plus havi ára az Amerikai egyesült Államokban 6,99 dollárról egy meredek növekedéssel 9,99 dollárra emelkedik - ez 31%-os ugrás ahhoz képest, amit jelenleg fizetnek a felhasználók a szolgáltatásért havonta. Az éves előfizetésre való feliratkozás szintén 30 dollárral többe kerül majd, mivel 69 dollárról 99 dollárra fog emelkedni várhatóan.

 

Mi a helyzet Európával?

Egyelőre nem világos, hogy az Apple TV Plus ára máshol is emelkedik-e majd az Egyesült Államokhoz hasonlóan. Azonban sajnos minden okunk megvan arra, hogy Európában és a világ más részein is emelni fogja az árakat az almás óriáscég. Ha viszont így tesz, akkor már csak egy igazán égető kérdés marad megválaszolatlanul: mennyivel tervezi emelni az Apple az árakat az Egyesült Államokon kívül? Azt ugyanis már régóta tudjuk, hogy a termékeik ára általánosságban az Egyesült Államokban jelentősen alacsonyabb, mint itthon, vagy akár Ázsiában, az azonban kérdéses, hogy a szolgáltatásai árazását hogy szeretné alakítani a vállalat. Arra kevés esélyt látunk, hogy Európában kevésbé drasztikusan emeljenek árakat, mint az USA-ban tették. Így tehát a két általunk is valószínűnek vélt (ám igencsak sötét jövőképet festő) opció, hogy az Apple ugyanannyira, vagy akár még az amerikainál is jobban meg fogja emelni az árakat nálunk.

 

Ez mit jelent pontosan?

Nem meglepő módon az áremelés azt jelenti, hogy a legjobb Apple TV Plus műsorok és a legjobb Apple TV Plus filmek nézése drágább lesz a jövőben. És mint olyasvalaki, aki korábban elismerően gondoltam az Apple TV Plus szolgáltatásra, ez az áremelkedés nagyon frusztrált engem.

Nemcsak, hogy az Apple streaming platformja az egyik legolcsóbb szolgáltatás (vagy inkább volt), hanem az elmúlt hónapok és évek legjobb sci-fi tévésorozatainak is otthont adott, köztük a Foundation-nek, a Severance-nek és a Silo-nak. A kritikusok által elismert és díjnyertes nem sci-fi sorozatokat, mint például a Ted Lasso-t és a Blackbird-t, szintén abszolút érdemes megnézni.

Ez a streaming platform lesz az exkluzív hely, ahol a 2023-as év néhány kritikusok által elismert és nagy érdeklődéssel várt új filmjét is megnézhetjük majd, például Martin Scorsese Virághold gyilkosait és Ridley Scott Napóleon című filmjét. Ha az Apple arra akarja csábítani az embereket, hogy ezeket a zseniális műsorokat és filmeket streameljék a platformján, akkor mi értelme van a havi és éves előfizetések árának emelésének a vállalat történelmének egy ilyen kulcsfontosságú pontján?

 

 

Mivel a nézőknek most várhatóan több pénzt kell előteremteniük az Apple TV Plus előfizetéséhez, lehetséges, hogy az ügyfelek - különösen a potenciális új felhasználók - egyszerűen kihagyják a szolgáltatásra való feliratkozás lehetőségét a legnagyobb riválisok, például a Netflix javára.

 

Az Apple TV Plus piacvezető... árakban

A Netflix hirdetésekkel támogatott szintje ugyanis csak 6,99 $ / 4,99 £ / 5,49€ havonta, ami azt jelenti, hogy most olcsóbban nézheted a streaming óriás hatalmas sorozat- és filmkönyvtárát - bár azzal a ténnyel, hogy időnként reklámszüneteket kell átülnöd -, mint az Apple TV Plus jóval kisebb választékát. És nem a Netflix az egyetlen streamingszolgáltató, amelyik költséghatékonyabb az Apple-nél - az Egyesült Államokban a Hulu with Ads 7,99 dollárba kerül havonta, míg a Prime Video reklámokkal támogatott előfizetése 8,99 dollárba kerül. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a Paramount Plus hirdetésekkel támogatott szintje szintén 5,99 $ / 4,99 £ 30 naponként. Azért az amerikai példákat hoztuk, mivel jelenleg ott biztos, hogy árat emel a vállalat. Ez viszont jól mutatja, hogy az emelés után az Apple árai közel a piac legmagasabban árazott szereplőjévé tették, ami valószínűleg Magyarországon is hasonlóan alakulhat majd.

Amerikában ugyanis csak a Warner Bros Discovery szuperstreaming-helyettesítője, az HBO Max kerül annyiba, mint az Apple TV Plus fog. Azonban még így is, a Max sokkal változatosabb felhozatala miatt a havi 9,99 dolláros reklámmentes előfizetés költséghatékonyabb, mint az Apple-é. Ráadásul Magyarországon az HBO Max már eleve is drágább, mint az Apple TV Plus, szóval itthon bőven a piac fölé pozícionálná magát a vállalat ezzel a lépéssel.

Egy olyan korban, amikor a világ legnagyobb szórakoztatóipari vállalatai megemelték a streaming platformjaik árát, az Apple TV Plus azon kevesek egyike volt, akik szilárdan kitartottak amellett, hogy kedvező árakat kínáljanak a fogyasztóknak. Sajnos ez úgy tűnik, hogy már nem így van - és egy olyan korban, amikor a nézők figyelméért folyó verseny exponenciálisan nő, az Apple talán óriási hibát követett el az Apple TV Plus árának emelésével. Nem is beszélve a változtatás borzalmas időzítéséről. Ugyanakkor teljes elkeseredésre még nincs okunk, ugyanis jelenleg még nem lehetünk abban biztosak, hogy magyarországon is emelkedni fognak-e majd az árak.

Forrás: techradar

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése