Itt az ideje egy nagyobb kijelzőjű iPad Air-nek

AlmaBlogger   |   2023.10.23 - 21:58   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5114
23. okt Itt az ideje egy nagyobb kijelzőjű iPad Air-nek

Türelmesen várunk, de ketyeg az óra...

Az Apple az elmúlt néhány évben sokkal inkább hallgat a felhasználóira, mint korábban. Steve Jobs idején az Apple filozófiája inkább a megmondás volt: megmondta, hogy milyen technológiát szeretnénk, és hogyan használjuk azt. Manapság kicsit jobban figyelembe veszik, hogy a vásárlóknak saját preferenciáik vannak.

Ennek egyik megnyilvánulási formája (jó és rossz értelemben egyaránt) a többféle változat. Jobs szerette egyszerűen tartani a termékcsaládokat. Úgy gondolta, hogy az Apple tervezői tudják a legjobban, ezért csak a lehető legjobb laptopokat és telefonokat készítik el, azok pedig el fognak fogyni. A Cook-korabeli Apple azonban figyel a nagyobb képernyők vagy kisebb telefonok iránti igényre, és sokkal nyitottabb arra, hogy lényegében ugyanannak a terméknek sok különböző változatát értékesítse. Volt idő, amikor a Mac termékcsaládot négy termékre lehetett leegyszerűsíteni, és az iPhone és az iPad egyetlen készülék volt. De mindhárom termékcsalád olyan mértékben bővült és gyarapodott azóta, hogy még a tapasztalt tech szakértők is zavarosnak találják őket időnként.

 

Nem oldódott meg minden

Ennek ellenére az Apple-nek sokáig tartott elfogadni azt a nyilvánvalónak tűnő igazságot, hogy a méret és a teljesítmény nem ugyanaz, és hogy mindig lesznek olyan vásárlók, akik az egyiket akarják, de a másikat nem. A MacBook Pro a mai napig 13, 14 és 16 hüvelykes képernyőméretekben kapható, a MacBook Air pedig egészen a közelmúltig csak 13 hüvelykes és kisebb változatban volt elérhető. Az Apple a nagyobb képernyős iMac-ekbe hagyományosan erősebb processzorokat épített. Egészen 2022-ig a legnagyobb iPhone-képernyőt csak akkor lehetett megkapni, ha a Pro-funkciókészletért is fizettünk. A legnagyobb iPad pedig még most is a 12,9 hüvelykes Pro, a szerényebb standard és Air modellek pedig 10,9 hüvelykre korlátozódtak.

A tavalyi első iPhone Plus és a 15 hüvelykes MacBook Air bevezetése talán végét jelenti ennek a téves gondolkodásmódnak? Amint azt a 15 Plus esetében is sokan gondoljuk, a képernyőméret az okostelefon-élmény alapvető eleme, és természetes, hogy egyes vásárlók ezt a specifikációt akarják előnyben részesíteni a kamerákkal (amelyek már az alapmodellekben is nagyon jók) és a processzorokkal szemben. Az Apple egyetlen potenciális oka az lehet erre a fajta stratégiára, hogy így bizonyára vannak olyan vásárlók, akik csak emiatt döntöttek egy drágább modell megvásárlása mellett. Ez azonban valószínűleg mindenkinek egyértelmű, hogy nem egy jó üzletpolitika, már csak azért sem, mert legalább ugyanennyien lehetnek azok, akik a felhozatalt végignézve végül egy másik gyártó nagyobb kijelzővel rendelkező termékeit választották.

 

Jöhet a változás

Számomra ezért is volt izgalmas a múlt heti pletyka egy óriási iPad Air érkezéséről - és az óriás alatt természetesen azt értem, hogy "ugyanolyan méretű, mint a nagyobb iPad Pro". Ha az iPhone Plus-nak van értelme, akkor egy 12,9 hüvelykes iPad Air-nek is pontosan ugyanúgy van értelme. Bizonyos felhasználók számára a nagy képernyő megéri, és nem látok semmilyen nyilvánvaló okot arra, hogy ezek a felhasználók miért lennének feltétlenül ugyanaz a csoport, akik asztaligép kaliberű processzort szeretnének a tabletjükbe.  Én például a képernyő méretének növelését nagyra értékelném, de nincs szükségem arra, hogy elképesztően eszközihényes alkalmazásokat futtasson, több terabájtnyi adatot tároljon, vagy ProMotion és kétlencsés kamerákkal rendelkezzen, és nem értem, miért kellene túl sokat fizetnem azért, hogy ezeket a dolgokat megkapjam.

 

 

Persze lehet érvelni a régi, előírásos stílus mellett is, amikor elfogadod, amit adnak, és magadban elismered, hogy igen, az Apple megint megcsinálta, és az az egy dolog, amit megengedtek, hogy megvegyél, pontosan az, amire szükséged volt. Néha a választás teher; életünk kevésbé lényeges területein a zsarnokság áldás is lehet. Mi több, ez az a vállalati filozófia, amelyre a mai cupertinói sikerek épülnek. De az Apple Parkban manapság nem így mennek a dolgok, és a legtöbb tekintetben a vállalat kész arra, hogy az egyéni igényeinket kielégítse. Csak van ez a furcsa rögeszméje, hogy a nagy képernyőknek és a csúcsprocesszoroknak kéz a kézben kell járniuk.

Végül hozzáteszem, hogy nem tartom különösebben meggyőzőnek az új tablet érkezéséről szóló pletykát: részletek továbbra is alig vannak a témában és ez az első alkalom, hogy hallunk egy ilyen projektről. Személy szerint nekem szükségem lesz némi megerősítésre, mielőtt elhinném, hogy ez valóban meg fog történni. Ami viszont biztos, hogy szerintem meg kellene történnie ennek a projektnek, és ha az Apple tényleg megtanult hallgatni a felhasználóira, remélhetőleg meg is fog.

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése