Lesz idén őszi Mac-esemény? Vagy egyegyáltalán valaha?

Almás Pletykák   |   2023.10.23 - 21:31   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2478
23. okt Lesz idén őszi Mac-esemény? Vagy egyegyáltalán valaha?

Nem olyan egyszerű a válasz.

Ha te is olyan tech-rajongó vagy, aki egészen odáig megy, hogy nyomon követi a termékek megjelenési dátumait, akkor először is minden tisztletünk a tiéd, másodszor pedig akkor minden bizonnyal tudod, hogy az Apple ősszel évente tart egy eseményt az új iPhone és az Apple Watch bemutatására. Amit ugyanezek a rajongók talán nem tudnak - szemben az elkötelezett Apple-rajongókkal -, az az, hogy az Apple a nagy iPhone-esemény után gyakran tart egy másik őszi eseményt is, amely általában az új Mac-ekre összpontosít.

Az Apple legutóbb két évvel ezelőtt tartott ilyen eseményt, amikor az "Unleashed" eseményen bemutatták az M1 Pro és M1 Max chipeket tartalmazó 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro-t. Mark Gurman beszámolója szerint az Apple még idén is tarthat egy ilyen Mac-evntet, hogy az ünnepi szezon előtt felkeltse az érdeklődést a Macek iránt, de az igazat megvallva én személy szerint nem vagyok ebben olyan biztos. Abból kiindulva, hogy hol tart az Apple a Mac-családdal - és abból a tényből kiindulva, hogy az Apple a múlt héten szépen csendben bemutatta az új Apple Pencilt - a két évvel ezelőtti lehetett az utolsó őszi esemény egy jó ideig. Ebben a cikkben összefoglalom, hogy miért, illetve hogy ez mit jelent a MacBook-ok és egyéb Mac-ek szempontjából

 

Az M-sorozat már befutott

A legnyilvánvalóbb ok, amiért az Apple 2021-ben tartotta legutóbbi őszi Mac-eseményét, az M1 chipcsalád bővítésének bejelentése volt. Az M1 leleplezése volt a 2020 novemberében tartott "One more thing" esemény sztárfellépője, a 2021-es esemény pedig arra adott alkalmat az Apple-nek, hogy bemutassa a vadonatúj MacBook Pro gyorsabb és erősebb változatait, illetve hogy a Pro és Max változatok milyen óriási sebességet és hatékonyságot hoznak. Ugyanez volt a helyzet az Ultra chippel is a 2022 tavaszán tartott "Peek Performance" eseményen.

Mostanra tehát már ismerjük a dörgést: Először jön az alap M chip, majd néhány hónappal később a Pro és Max verziók, végül pedig az Ultra chip. Az Apple chipek fejlődési rendje megvan, és ez valószínűleg így is marad a belátható jövőben. Emellett az Apple szinte teljes mértékben ura a chipek fejlődésének (a gyártási problémákat leszámítva), és már nem kell az Intel ütemétől függenie. Az Apple úgy ütemezheti a chipkiadásokat, ahogy az a vállalatnak és a piacnak a legjobban megfelel.

 

 

Azt is meg kell jegyeznem, hogy a 2020-as és 2021-es kiadások a Covid-járvány idején történtek. Valószínű, hogy az Apple valójában 2021 tavaszán akarta kiadni az új MacBook Prókat, mindössze néhány hónappal az M1 2020 novemberi bemutatója után, de nem tudta, mert a járvány miatt késett a gyártás. Így végül egy őszi Mac eseményt kaptunk helyette.

 

A tervek készen állnak

Ezen a 2021-es eseményen mutatták be az új 14 és 16 hüvelykes MacBook Prókat is, vadonatúj dizájnnal, kijelzőkkel és funkciókkal. Olyan kijelzőket mutattak be, amelyek végre tényleg kis kávával érkeztek (olyan kicsi, hogy szükség volt egy bevágásra a FaceTime kamera számára), új billentyűzeteket kaptak, amelyek megszabadultak a Touch Bar-tól és visszahozták az F1 billentyűket, emellett az új MacBook-ok nagyobb trackpad-et, MagSafe-et és SD-kártya foglalatot is kaptak. Ekkor mutatták be a laptop legújabb, megújult változatát, amelyhez hasonlóan hamarosan a MacBook Air-t is megújították.

Az M3 kiadásához közeledve az Apple Mac-jei már mind olyan új dizájnnal rendelkeznek, amelyeket nemrég mutattak be.. Az Apple nem fog egyhamar változtatni ezeken a dizájnokon, így a következő években nincs szükség egy olyan nagy eseményre, amelyen bemutatnák, hogy milyen új funkciók és dizájnmegoldások jönnek.

 

Késés az iskolából

Ha belegondolunk, az ősz furcsa időpont az új Macek érkezésére. Az iskolába és egyetemre induló diákok már megvásárolták a szükséges hardvereket, a vállalkozások már befejezték az éves kiadásaikat, és nem sokan hajlandóak több százezret kiadni egy ünnepi ajándékra.

Az Apple úgy döntött, hogy a tavasz és a nyár eleje a legjobb időszak a Macek (és iPad-ek) diákoknak történő értékesítésére. Az elmúlt néhány évben tavasszal kerültek bemutatásra a Mac-ek, idén pedig az Apple a WWDC-n mutatta be az új 15 colos Air és az Apple szilikon Mac Pro készülékeket. Emellett az Apple augusztusban tartja a back-to-school Apple Store promócióját is, amikor az összes középiskolát végzett, főiskolára induló diák vásárolni megy.

Még azokban az években is, amikor a Mac-nek később volt az eseménye, az őszi szezon az iPhone-oké és az Apple Watch-é volt. Ezek a termékek már hetekkel az iPhone-rendezvény előtt felkapottá válnak, és az ünnepi vásárlási szezonban is kitart a körülöttük kialakuló pezsgés.

 

Mi hozná vissza az őszi Mac-eseményt?

A múltban az Apple később, novemberben (a 2020-as M1 Mac mini, a MacBook Air és a 13 hüvelykes MacBook Pro esetében) és decemberben (az iMac Pro esetében, 2017-ben) adott ki új Mac-eket, de mivel a Mac-család jelenleg stabilan kialakult állapotban van, az Apple valószínűleg az iPhone-rendezvényt követő következő pár Mac-kiadás esetében egyszerű sajtóközlemény-bejelentésekre fog hagyatkozni. Az Apple régebben ősszel/télen is tartott sajtóeseményeket (mint az iMac Pro esetében), de úgy tűnik, hogy ezek átadták helyüket az online tájékoztatóknak és a sajtóközlemény-bejelentéseknek.

Jelenleg az egyetlen ok, amiért az Apple őszi Mac eseményt tartana, az egy nagyobb bejelentés lenne, például egy áttörést jelentő új chip, egy radikálisan új dizájn vagy egy teljesen új modell. Úgy tűnik, egyelőre egyikre sincs kilátás. De emiatt ne aggódjunk - a Mac stabilan nagyon jó irányba halad, és ha ez a fő oka annak, hogy nem lesz őszi Mac esemény, akkor ez végül is nem is egy olyan rossz dolog.

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése