Ez a legjobb okos asszisztens 2023-ban. - 2. rész

Tech Hírek   |   2023.10.22 - 19:59   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2695
22. okt Ez a legjobb okos asszisztens 2023-ban. - 2. rész

Összehasonlítottuk Sirit, Bixbyt, Alexáta és a Google Assistentet.

A digitális asszisztensek mind az okostelefonok, mind az okosotthon-eszközök nélkülözhetetlen részévé váltak - ha másra nem is biztos, hogy használod, azzal te is valószínűleg egyetértesz, hogy könnyebb megkérni Sirit, hogy állítson be egy ébresztőt, mint magadnak beállítani az Óra alkalmazáson keresztül. A vállalatok azonban mint mindennel, ezzel kapcsolatban is versenyben vannak egymással azért, hogy végül bebizonyítsák, ők rendelkeznek a legjobb asszisztens technológiával.

2023-ban a verseny a Siri, az Alexa, a Google Assistant és Bixby között folyik, a Microsoft Cortana pedig gyakorlatilag már kiesett. Melyikük a legjobb? A válasz egy kicsit összetett, és attól függ, hogy mire van szükséged az asszisztenstől. Ezért is készítjük most ezt a nagy összehasonlítást, amely során egyszer s mindenkorra végigelemezzük, hogy melyik asszisztens hogyan teljesít az egyes területeken és a teljesítményük alapján sorrendbe állítjuk őket. Nézzük is tehát szempontokra bontva az elemzést:

Mielőtt azonban belevágnánk fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez egy kétrészes cikksorozat második része, így ha még nem tetted, akkor mindenképp azt tanácsoljuk, hogy ide kattintva először az első résszel kezdj.

 

Média lejátszás

Az Alexa szélesebb hangszóróválasztékkal rendelkezik, és natív Audible-támogatással, ami nagy előny lehet, ha gyakran hallgatsz hangoskönyveket, de összességében a Google uralja inkább ezt a kategóriát. A Google Assistant egyetlen paranccsal képes média elemeket mozgatni az eszközök között, és mivel egy mondatban két parancsot is támogat, kevesebbet kell szórakozni a hangerő megváltoztatásáért. Az Alexa kicsit bonyolultabbá teszi a lejátszott médium mozgatását - esetleg azt kell mondania, hogy "szünet" az egyik szobában, majd "folytatás" a másikban, ami nem hangzik a világ végének, de pont ezek az apró kényelmi funkciók különböztetik meg egymástól az egyes asszisztenseket.

Az Alexa és a Google Assistant általában hasonló listát kínál a kompatibilis streaming szolgáltatásokról, mint például a Spotify, az Apple Music, a Netflix, és természetesen sok más streaming szolgáltató még ezen felül. Vannak azonban hiányosságok is, amelyek közül a legnagyobb, hogy az Alexa általában nem támogatja a YouTube, a YouTube TV vagy a YouTube Music szolgáltatást az Echo készülékeken. Az Echo Show-kon viszont van webes megoldás, az Echo Show 15 pedig át tud váltani natív Fire TV-alkalmazásokra is. Az Alexa természetesen más Fire-alapú eszközökön is jelen van, például a Fire TV Cube-on és a dedikált tévékészülékeken.

 

Az másik oldalon viszont, bár a Google-alapú hangszórókon és kijelzőkön nincs natív Amazon Music-támogatás, Androidra vagy Google TV-re letölthető alkalmazásként.

 

A Siri a Google Assistent-hez hasonlóan az AirPlay segítségével lehetővé teszi a hang és videó fileok mozgatását az eszközök közt. Bár ez korábban a kimenetet teljes mértékben az Apple-eszközökre korlátozta, ma már számos TV- és hangszórómárka támogatja az AirPlay-t és a HomeKit-et, így semmi akadálya, hogy az iPhone-odról a nappalidba dobd át a kedvenc sorozatod legújabb epizódját.

 

Az Apple-nek viszont még mindig akad pár komoly kompatibilitási problémája. A HomePod első néhány évében az Apple Music volt az egyetlen lehetőség a Siri által vezérelt zenelejátszásra, annak ellenére, hogy a Spotify világszerte népszerűbb. A dolgok 2021 májusában nyíltak meg, ennek ellenére a legtöbb rivális szolgáltatás még mindig nem elérhető, köztük például a Spotify sem. A Spotify alkalmazásban viszont legalább használhatod az AirPlay-t.

 

A Bixby ezzel szemben pont a Spotify-ra helyezi a hangsúlyt, bár más zenei szolgáltatásokat is használhatsz vele. Általánosságban a Bixby működőképes, amit főként az akadályoz, hogy nincsenek okos hangszórók és kijelzők, amelyekkel használni lehetne - a Galaxy Home még évekkel a bejelentése után is hiányzik ugyanis. A Bixby képes a Samsung TV-ket és a Family Hub hűtőszekrényeket vezérelni, de ezek közül sokan támogatják az Alexát és/vagy a Google Assistantot is.

 

Haladó szintű feladatok és általános ismereteket igénylő kérdések

Nincs tankönyvi definíciója a "haladó szinitű" feladatnak, de ez a kategória teret ad arra, hogy az egyes asszisztensek további kiemelkedő (vagy hiányos) tulajdonságairól beszéljünk, beleértve azt is, hogy azok mennyire tudnak általános kérdésekre válaszolni.

 

A Siri és a Google Assistant is elég ügyes a telefonos navigációban, mivel az Apple Maps-be, illetve a Google Térképekbe vannak közvetlenül bekötve. Ha megkérdezzük, hogy navigáljunk egy adott címhez vagy üzlethez, akkor felugrik a megfelelő alkalmazás, vezetés esetén általában több útvonalválasztási lehetőséggel. Alexának viszont át kell adnia a feladatot egy harmadik féltől származó alkalmazásnak (Apple Maps, Google Maps vagy Waze). A Samsung telefonok alapértelmezés szerint a Google Maps alkalmazást használják.

 

Ha van Apple Watch vagy Wear OS 3 vagy újabb operációs rendszerrel rendelkező viselhető eszközöd, akkor a csuklódon is kérhetsz útbaigazítást Siritől vagy a Google Assistant-tól, és az ott meg is jelenik. Viszont akkor is szükséged lesz a telefonodra, ha a viselhető eszközöd beépített 4G vagy 5G mobilhálózattal rendelkezik.

 

Ami egyedülálló a Google Assistantban, az a Duplex, amely telefonon keresztül időpontokat és foglalásokat tud beállítani, természetes hangon beszélve az ügyintézőkkel sőt, még a telefonos sorban állásodat is képes megtartani. A támogatás azonban régiónként változó, és egyes vállalkozások nem hajlandóak vele foglalkozni.

 

Ha tudás alapú kérdésekről van szó, mind a négy asszisztens képes kezelni az olyan alapvető dolgokat, mint a hírek és az időjárás (természetesen angolul). Minden másban egyértelműen a Google Assistant nyer ezen a téren. Míg az Alexa olyan forrásokat tud csak felhasználni, mint az IMDb és a Wikipedia, addig az Assistant mögött a Google Search teljes ereje áll, ami azt jelenti, hogy szinte bármilyen weboldalról képes információt előkaparni, ha a Google által preferált elsődleges források nem rendelkeznek vele. A Siri még mindig sok válaszért folyamodik webes linkekhez, a Bixby pedig a Google lehetőségét tekintve feleslegesnek tűnik.

 

 

Melyik asszisztens a legjobb?

Marad tehát végül a kérdés, melyik asszisztens a legjobb, melyiket érdemes választani? Önmagában véve az a helyzet, hogy a Google Asszisztensre kell tennünk a koronát. A feladatok széles skáláját kezeli, és valószínűleg a "legokosabb", köszönhetően a Google keresésnek és annak, hogy hangkérésenként több parancsot is megért. Amit még nem is érintettünk, az az Assistant jobb kontextusfelismerése. Ha például megkérdezzük, hogy ki Superman felesége, akkor simán folytathatjuk a "Mikor házasodtak össze?" kérdéssel az információgyűjtésünket anélkül, hogy az új kérdésben Superman vagy Lois Lane nevét kellene megemlítenünk. Az Apple dolgozik a Siri ilyen jellegű folyamatos beszélgetésén, de egyelőre ne várjuk, hogy olyan jól megértse ezeket a kérdéseket, mint az Assistant teszi.

 

Ha egy okosotthon működtetése a feladat, akkor viszont általában az Alexa teljesít jobban, hacsak nem csak zenét és videót akarsz fogyasztani. A szolgáltatás és a tartozékok kompatibilitása sokat számít, ahogy az is, hogy milyen alkalmazást használsz a vezérléshez és az automatizáláshoz. A HomeKit vagy a Google Assistant segítségével természetesen beállíthatsz egy minőségi okosotthont, de az Alexa kínálja a legsimább felhasználói élményt.

 

Ha mélyen elmerültél már az Apple ökoszisztémájában, akkor  feltehetően a legjobb választás a a Siri és a HomeKit lehet. Csak légy tisztában a korlátokkal - az eszköztámogatáson, a HomePod zenei vezérlésen és az Apple által készített hub szükségességén túl a HomeKit keretrendszer hírhedt a "no response" hibákról. Ezt viszont több hubbal és alapos Wi-Fi lefedettséggel enyhítheted. Az iOS 16.4 a múltban bevezetett egy "új architektúrát" is a sebesség és a megbízhatóság javítása érdekében, így az erre való váltás is sokat számíthat.

 

A Bixbynek pedig valószínűleg idővel el kell halványulnia. Használható, de többnyire értelmetlen, amikor már sok Samsung termék is támogatja az Alexát és a Google Assistant-et. Értékeljük, hogy milyen sok irányítást kínál a telefonok és a táblagépek felett, de ez nem elég előny, különösen akkor, amikor a Samsung másra is költhetné az erőforrásait.

 

Összefoglalva tehát attól függően, hogy mire keresel okos asszisztenst, más lesz számodra a leginkább megfelelő, most már viszont tudni fogod, hogy melyik platformnak mi az erőssége és gyengesége.

Forrás: androidauthority

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése