A MacBook-ok csillaga leáldozóban van

Almás Pletykák   |   2023.10.22 - 18:01   |   Írta: Hidasi Ákos   |   2549
22. okt A MacBook-ok csillaga leáldozóban van

Sötét jövő elé néznek az Apple sztártermékei.

Ami a MacBook-okat illeti, az Apple sikeszériája lassan már három éve tart. Ezalatt a vállalat komoly sikereket könyvelhetett el ebben a szegmensben. A 2020-as év felé haladva a Mac számítógépek az Apple fő termékcsaládjainak csúnya mostohagyermekeinek tűntek, és gyakran kevesebb fejlesztői figyelmet kaptak, lecserélték őket az iPhone, az iPad vagy az Apple Watch frissítéseire. Akkor még a legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy a Mac hardver lesz az Apple sajtóeseményeinek legizgalmasabb aspektusa a következő néhány évben.

De ahogy a 2023-as év vége felé közeledünk, a MacBook eladások ismét visszaszorultak, ráadásul emellett a legfrissebb pletykák szerint az ünnepi szezonban sem számíthatunk új Mac-kiadásra. Egyértelmű, hogy a MacBook iránti hatalmas innovációs hullám és érdeklődés egyelőre kifulladt - még ha ez hosszú távon nem is feltétlenül rossz dolog.

 

Tökéletes körülmények

A Macbookok elmúlt néhány évben elért sikerét két fő okkal lehet magyarázni. A COVID természetesen a legkézenfekvőbb tekintve, hogy példátlan növekedést eredményezett a laptopok, asztali számítógépek és mindenféle egyéb PC-k terén. Mivel a dolgozók elmenekültek a fizikai irodákból, szinte mindenkinek szüksége volt egy otthoni irodai frissítésre, ami végül a PC-k jelentős hiányához is vezetett. A PC-rajongók örömmel jelentették ki, hogy az iparág mégiscsak tévedett a PC halálával kapcsolatban.

A fellendülésben a MacBookok is erősen érintettek voltak. Mindez ráadásul még jóval azelőtt történt, hogy az Apple bármilyen változtatást eszközölt volna a termékcsaládon. Egyes adatok szerint a Mac-ek eladási számait tekintve 2019 és 2020 között 22,5%-os növekedést tapasztaltak. Az ünnepi vásárlásokat is magában foglaló negyedik negyedév természetesen a Mac-ek legnagyobb negyedéve volt, de kétségtelen, hogy a kereslet általános fellendülése is jelentős szerepet játszott a növekedésben.

 

Az Apple 2020-ban megütötte a főnyereményt.

De ennek már régen vége. Az IDC számai szerint az Apple-n kívül minden nagy laptopgyártó cég komoly visszaesést tapasztalt 2022-ben az éves növekedésben. A HP esetében ez majdnem 25%-os visszaesést is jelenthet, ami nem hangzik túl bíztatóan. De a Mac szállítások még ezek ellenére is további 2,5%-kal nőttek 2022-ben, ami azt jelenti, hogy a növekedés nem csak a távmunkások laptopvásárlásával magyarázható.

Itt jön a képbe a második nagy ok, az Apple Silicon. 2020-ban az Apple elkezdett átállni az Intel chipszettjeiről a saját M-sorozatú chipjeire. A sok minden ellenére, ami elromolhatott volna, az átállás tagadhatatlanul nagy eredményeket hozott. Az M1-es Macek nem csak határozottan jobbak voltak az Inteles társaiknál, de összességében bármilyen laptopokkal összehasonlítva is az élmezőny csúcsán mozogtak. A MacBook Pro 2021-ben jelentős fejlesztésekkel bővült, és a Mac ezzel visszatért az Apple ökoszisztémájának legmenőbb almárkájává. Az Apple megütötte a főnyereményt, sikerült egy fantasztikus új termékcsaládot kiadnia éppen akkor, amikor a kereslet természetellenesen magas volt.

 

Az új "normális"

2023-at írunk, és 2021 már régen mögöttünk van. A jelentések szerint a MacBookok eladásai idén 30%-kal csökkentek. Egyértelmű, hogy már elértük a Mac újjáéledésének csúcsát - és ennek ismét két oka van. A természetes visszaesés, amely a PC-eladásokat a világjárvány előtti szintre hozta vissza, végül elérte a Mac-et is, és a legújabb Mac-ek körül kevesebb izgalom volt vásárlói oldalról ennek következtében.

Annak ellenére, hogy az Apple idén egy vadonatúj Mac-et dobott piacra (a 15 hüvelykes MacBook Air-t) és négy másikat frissített, kétségtelenül kevesebb a felhajtás a Mac körül, mint korábban.

Először is, az Apple általában télen vagy késő ősszel tart egy Macre és iPadre összpontosító eseményt. A cég vezetői ezt az eseményt az elmúlt években olyan fontos eszközök bemutatására használták, mint az M1 MacBook Air és az M1 Max MacBook Pro. Az Apple 2022-ben kihagyta ezt az eseményt, és az eddigi információk alapján 2023-ban is minden valószínűség szerint kihagyja majd. Ezen túlmenően a legfrissebb jelentések szerint idén ősszel nem várhatunk új Mac megjelenéseket.

A nagy változás a Mac világában már 2020-ban megtörtént.

Mindez azt a benyomást kelti, hogy az Apple lassítja a frissítések és kiadások sűrűségét és kicsit lassít a tempón. De valójában inkább arról van szó, hogy reális elvárásokat kell támasztanunk ezekkel a termékekkel szemben.

A Mac világának nagy változása már 2020-ban megtörtént. Egyikünk sem számíthat olyan pillanatnyi izgalomra és hype-ra a Mac világában, mint ami 2020-ban és 2021-ben történt. Ez egy monumentális pillanat volt az Apple laptopjainak történetében, és egy olyan pillanat, amely a jó irányba változtatta meg ezeket az eszközöket.

Bár a készülékek kétségtelenül gyorsabbak, vékonyabbak és tartósabbak lesznek innentől kezdve is, minden ebből a jelentős technológiai változásból fakad, ami pedig már megtörtént. De ez nem rossz dolog - sőt, ez pontosan az, amire a Mac-rajongók többsége vágyik.

 

Összefoglalás

Összességében tehát az elmúlt években több szerencsés és stratégiai faktornak köszönhetően ment ilyen jól a Mac üzletág szekere. Ez a tempó természetesen hosszútávo se nem elvárható, se nem fenntartható. Viszont az elmúlt évek nagy fejlesztései megalapoztak egy új, ésszerű tempóban történő fejlődési szakaszra.

Forrás: digitaltrends

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése